torstaina, helmikuuta 08, 2007

Uusi espressokeitin: Rancilio Silvia

Tuttavani hankki taannoin Gaggian espressokeittimen ja perisuomalaista kateutta täysipainoisesti ilmentävänä kahvinjuojana ajauduin peruuttamattomaan varustelukierteeseen. Sen seuraukset eivät ole onneksi olleet pelkästään negatiivisia. Meillä nimittäin ponkaistaan nykyään aamuisin liikkeelle tosi autenttisten cappuccinojen voimalla - tosin vain silloin, kun saan rajoitettua torkkuhälytyksen käytön edes suunnilleen muun yhteiskunnan normittamiin mittoihin.

Pitkällisen nettitutkimuksen jälkeen päädyin Rancilion vehkeisiin: keittimeksi Silvia ja myllyksi Rocky. Tästä parista löytyy arvosteluja, ohjeita ja muuta materiaalia varmaan enemmän kuin mistään muista yksittäisistä espressolaitteista. Silvia on pääasiassa ammattikäyttöön kahvikoneita valmistavan Rancilion ainoa varsinainen kotimalli, joten iso osa sisuskaluista on suoraan raskaamman sarjan laitteista. Oikeastaan haaveilin Silviasta tosissani jo muutama vuosi sitten, mutta terve saituus eli ns. järjen ääni esti viemästä ajatuksia käytäntöä pidemmälle vielä silloin. Nyt sekin on näköjään sitten vaiennut.


Lukuisat nettikeskustelut varoittivat, että Silvia saattaa olla aloittelijalle oikukas, mutta kun sitä oppii vaalimaan, on koneesta mahdollista vetää kotioloissa espressoa ja siitä johdettuja kahvijuomia, jotka pesevät helposti suurimman osan Starbucks-henkisistä kahviloista. Alussa kestikin hetken (ja toista pussia papuja) ennen kuin onnistuin saamaan yhdistelmästä ulos juomakelpoisia espresso-shotteja. Keitin on tosiaankin omapäinen, sillä jos sitä operoi pikkuisenkin huolimattomasti, tulos on aika lailla juomakelvotonta. Sopivan tamppausvoiman ja jauhantakarkeuden löytäminen kesti aikansa - ja lisäksi sitä peijoonin karkeutta pitää jatkuvasti säätää papumerkin, paahtotuoreuden ja ilmankosteuden (ja varmaan kuun asennonkin) mukaan.

Italialaiseen tapaan espresso tuntuu toimivan hyvin siten, että sitä juodaan aamulla runsaan maidon kanssa ja illalla vähemmällä tai kokonaan ilman. Leuto cappuccino käynnistää päivän mukavasti ja vastaavasti töiden jälkeen iltasella napakka espresso palauttaa kehoon puhdin. Illemmalla voi sitten vielä juoda macchiaton eli espresson ihan vähäisellä vaahdotetulla maidolla - ja sitten hyvästellä kahvikoneen hellästi nukkumaan.

Aikaisemmin suosikkikahvijuomani on ollut latte, mutta syy on selvästi ollut se, että näillä leveyksillä harvoin saa kunnolla valmistettua cappuccinoa tai macchiatoa. Jostain syystä maitovaahto tehdään kahviloissa säännönmukaisesti liian kovaksi, jolloin valtaosa siitä jää norkoilemaan kuppiin vielä sittenkin, kun kahvi on juotu alta pois. Parempaa tulee, kun maidon vaahdottaa vähän löysemmäksi "mikrovaahdoksi", jolloin maitovaahto sekoittuu kahviin paremmin ja lopputulos on koostumukseltaan yhtenäinen, kermaisen pehmeä juoma. Lattessa, johon maitoa vaahdotetaan kevyemmin, tämä toteutuu ainakin Oulun alueen kahviloissa paremmin kuin cappuccinossa.


Täällä Oulun alueella kahvitarpeita (maidonvaahdotuskannuja sun muuta, mitä kahvikoneen vierustalle niin helposti kertyy) ja tuoreehkoja papuja löytyy esim. Pähkinästä ja Rooperista. Pähkinää pitää jälleen kehua hyvästä asenteesta ja asiakaspalvelusta. Kun menin kyselemään keittimen huuhteluun tarvittavaa sokkosuodatinta, he myivät minulle ylimääräisen osan omasta kahvilapuolen keittimestään, kun suodatinta ei normaalivalikoimissa ollut.

Kahviin haksahtaneille on muuten vastikään perustettu spämmiongelmissa riutuneen Kahvilasi-foorumin korvaajaksi uusi keskustelupalsta Ristretto, josta löytyy kohtalotovereita ja kärsivällistä opastusta.

32 Comments:

At 8/2/07 01:30, Blogger Takaisin Kallioon said...

Yäääh, tahtoo myös!

 
At 8/2/07 08:25, Anonymous Anonyymi said...

Yhdyn edelliseen.

 
At 8/2/07 08:32, Blogger Rosmariini said...

Itsehän en perheen herrahenkilön tavoin ymmärrä kahvista tai tuosta masiinasta mitään (tosin juon kyllä sujuvasti kaikenlaisia sillä valmistettuja juomia), joten huomasin vasta nyt ensimmäistä kertaa, että tuolla koneellahan on naisen nimi. Ilmankos sitä pitää koko ajan olla käpistelemässä. :D

 
At 8/2/07 09:50, Anonymous Anonyymi said...

Uuh. Itsekin olen himoinnut Silviaa tai La Pavonia, mutta toistaiseksi järjen valo on voittanut tällä kahvinjuontimäärällä. Tämä blogimerkintä ei yhtään helpottanut :)

Yhdyn täysin maitovaahtokommenttiin. Näin mutteripannun käyttäjänä harmittaa, että kunnollista vaahtoa ei saa kuin höyryllä.

 
At 8/2/07 10:21, Anonymous Anonyymi said...

Oijoi,oijoi...nyt tuli paha postaus jauhajilta :).
Juuri kun sain viini-intoni tyydytettyä viinikaapilla niin ajattelin etten hetkeen himoitse mitään laitetta. Paitsi no, kunnon yleiskonetta mutta siihen on jo mieheltä ns. hiljainen hyväksyntä eli lähes huomaamaton pään nyökäytys :)

Mutta tuommoinen kahvikone...huh. Saimma E-luxilta pidentyneistä toimitusajoista hyvityksenä espresso-keittimen mutta sehän vastaa tuommoista kympin kahvinkeitintä. En minä ole viitsinyt edes opetella sitä käyttämään.
Jurasta joskus haaveilin mutta en tiedä sitten millainen se olisi saatikka tuo teidän. Näyttää upealta ja tähän aiheeseen intohimoisena kahvin juojana on pakko lähitulevaisuudessa paneutua!
Jään mielenkiinnolla seuraamaan kokemuksianne laitteen parissa. Ja aloitan omat haaveiluni :)

 
At 8/2/07 11:46, Anonymous Anonyymi said...

Onneksi olkoon vaan hankinnoista. Itsellä on lähes sama yhdistelmä, mutta mylly on annostelijallinen. Tosin jos nyt saisin valita niin ottaisin ilman annostelijaa. Välillä tulee mietittyä että josko vielä hommaisi paahtimen, mutta toistaiseksi se on jäänyt vielä kaupan hyllylle.

Hyviä kahvihetkiä!

 
At 8/2/07 11:59, Blogger Pippurimylly said...

Kirjoitellaanpa jatkossa kokemuksista ja kahvijuomista postauksia siis. Latte art ei vielä oikein tahdo irrota, mutta treenaillaan! Vaikka tosipuristit varmaan vetävät juomansa sellaisenaan, haksahdin hieman makusiirapeihin, kun niitä tuli pari putelia haalittua. Niillä saa aika vekkulia vaihtelua kahvijuomiin vähällä vaivalla.

Jarkko: minäkin arvoin annostelijallisen ja annostelijattoman välillä pitkään, mutta tuntui nettikonsensus tukevan annostelijatonta, joten päädyin siihen. Eipä ainakaan jää jauhettua kahvia passiin mihinkään annostelijan kulmille. Toki, jos tekisi useampia shotteja putkeen, annostelija olisi kätevä.

 
At 8/2/07 15:15, Blogger Pippurimylly said...

Höyryllä saa muuten vaahdotettua kätevästi muutakin kuin pelkkää maitoa. Huomattiin nimittäin, että näin talvi-iltaisin mukavalta maistuvasta kaakaosta saa kuohkeaa ja täyteläistä, sellaista "automaattikaakaon" oloista, kun sekoittaa ainekset (plus vaikka pari sulatettua suklaapalaa) kylmänä ja hoitaa kuumennuksen höyryputkella.

 
At 8/2/07 17:01, Blogger rinsu said...

Alkaa yhä enemmän harmittamaan, etten juo kahvia!

 
At 8/2/07 18:16, Anonymous Anonyymi said...

Hei!

Oletteko huomanneet, että olette päässeet viimeisimpään Anna-lehteen?

Ruokaosiossa on pieni juttu nimeltä "Tutustu ruokablogeihin". Siellä mainitaan tasan kaksi blogia: ensin Pastanjauhantaa - ja sitten Liemessä.

Olisi kiva tietää, lisääkö maininta kävijämääriä.

Hyvää talven jatkoa!

 
At 8/2/07 19:24, Blogger Rosmariini said...

Nina - Kiitos tiedosta! Pitääkin ottaa kävijämäärät nyt muutamaksi päiväksi erityisseurantaan ja palailla asiaan, etenkin jos tilastoissa on havaittavissa jonkin sortin nostetta.

 
At 9/2/07 09:53, Blogger Jenni said...

Kiitos Nina vinkistä ja päivän piristyksestä! Täytyypä selata lehti. Tämmöinen julkisuudessa paistatteleminen on meille hieman uutta ;) Pitää tosiaan seurata kävijämääriä, saattaahan tuommoinen vaikuttaa..?
- Jenni liemessä *hykertelee ja hörppää kupposen kuumaa sufeeta*

 
At 9/2/07 10:57, Blogger Rosmariini said...

Kyllä nuo maininnat aina jonkinlaisena kävijäpiikkinä näkyvät. Kesällä kun Hesarin Ruokatorstaissa oli ruokablogeista juttua, niin taisipa aika lailla kaikissa blogeissa kävijäennätykset paukkua. Pastanjauhannassakin kävi yhtenä ainoana päivänä enemmän porukkaa kuin kahden ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä. :) Kaikkein hauskinta on tietenkin, jos joukossa on joku vakkarilukijaksi jäävä, joka tarjoilee ohjeitaan ja ideoitaan kommenttilaatikossa muidenkin käyttöön tai innostuu vaikka oman ruokablogin perustamiseen.

 
At 9/2/07 13:41, Blogger Mikko J. Kalavainen said...

Ui hitto, Silvia-Rocky parivaljakosta on nähty creman täytteisiä päiväunia täällä suunnalla jo vaikka kuinka pitkään. Miten vaivalloisia on pitää puhtaana noi?

 
At 9/2/07 14:08, Blogger Rosmariini said...

Kyllähän siinä puhtaanapidossa näyttää olevan oma hommansa, mutta kun tuon keittimen kanssa on selvästikin niin mukava säätää ja värkätä, niin ei se tunnu pahemmin haittaavan. :)

 
At 10/2/07 10:36, Anonymous Anonyymi said...

Asiallinen ja kiinnostava espresso-juttu. Kiitos!
Kesällä olin hankkimassa isohkoa laitetta, mutta eihän sellainen mun yksiöön mahdu. Ja nyt tuntuu etten edes osaisi käyttää sitä.
Itse tykkään nauttia parhaat espressot Helsingsin Kaffecentralissa .
http://www.kaffecentralen.com/


Viimeaikoina olen alkanut juomaan espressoa runsaalla sokerilla. Oli aika tyhmää juoda sitä ennen ilman makeaa.

 
At 10/2/07 17:18, Blogger Pippurimylly said...

Päivittäiseen puhtaanapitoon piisaa, kun huljuttaa keittimestä jonkin verran vettä läpi (vaikka kahvan kautta, niin sekin puhdistuu) ja pyyhkii paikat rätillä. Vaahdotusputki pitää toki myös pyyhkäistä märällä rätillä ja tuhauttaa puhtaaksi heti maidon vaahdotuksen jälkeen, jottei maitovaahto pala sen pintaan kiinni. Silloin tällöin voi sitten tehdä perusteellisemman putsauksen eli takaisinhuuhdella keittimen kahvinpesuaineella ja liottaa suodatinta & kahvaa samaisessa aineessa, jotta pinttyneet kahvirasvat irtoavat.

Silviassa on ihan hyvänkokoinen tippakaukalo alla, joten veden kanssa voi melko huoleti tolskata keittimen äärellä kunhan lopuksi sitten tyhjentää kaukalon.

Kaffecentralen on meiltä vielä kokematta :( Pitääkin ottaa ohjelmaan, kun on seuraavan kerran sopivasti vapaa-aikaa jonkin työreissun tms. yhteydessä sielläpäin. Paikallinen kahvipuoti Pähkinä kyllä toimittaa Kaffecentralenin valikoiman tuotteita ja myy samoja papuja ym. joten siinä mielessä olemme valikoimien äärellä täällä pohjoisessakin.

Itsekin muuten olen ihan hiljan alkanut nauttia espresson sokeritujauksella. Aiemmin olin vakaumuksellisesti sitä mieltä, että se on vedettävä ilman mitään - mutta kyllä sokeri tekee mausta jotenkin vielä täydemmän ja tuhdin.

 
At 11/2/07 14:42, Anonymous Anonyymi said...

Parisen kuukautta sitten hankin Juran espressokoneen http://tinyurl.com/2sxwnj
Pitkän harkinan jälkeen päädyin tähän pitkälti automatisoituun koneeseen. Tietty tästä puuttuu perinteisten laitteiden tunnelmaa, mutta laiskana nautiskelijana olen ihastunut käytön helppouteen ja kahvin tasalaatuisuuteen. Koneessa on säätömahdollisuuksia paljon, joten kikkailemaankin pääsee, kun siltä tuntuu.

 
At 11/2/07 17:57, Blogger Pippurimylly said...

Kätevältä näyttää tuollainen automaatti-Jura kyllä. Miten siinä pelaa tuo höyry/vaahdotusputki? Millaista vaahtoa sillä syntyy?

 
At 11/2/07 21:16, Anonymous Anonyymi said...

Maidon vaahdotukselle on säädin, millä vaahdon astetta voi säätää vaahdosta ihan normaaliksi kuumaksi maidoksi. Liukukytkimen päävaihtoehdot: maitovaahto, pehmeävaahto (sekoittuu osin kahviin) ja kuuma maito (tässä on myös hitunen kuitenkin vaahtoa). Henk. koht. pidän eniten pehmeän vaahdon asennosta, jolloin maitoa sekoittuu kahvin sekaan mukavasti ja kahvin päälle jää pehmeä vaahto.

 
At 12/2/07 11:02, Blogger Pippurimylly said...

Minustakin sellainen hieman pehmeä, sulaneen jäätelön tapainen vaahto on parasta. Se sekoittuu juuri sopivasti kahviin ja pehmentää makua.

 
At 30/5/07 15:38, Anonymous Anonyymi said...

MIstä muuten ostit silviasi? itsea houkuttaisi myös kyseisien laitteen hankkiminen mutten tunnu oikeen löytävän jälleen myyjiä, suomen maasta ei niitä varmasti ainakaan saa, mutta mikä olisi sellainen jälleenmyyjä joka lähettäisi sen aina suomeen asti? kiitoksia:)

 
At 30/5/07 22:05, Blogger Pippurimylly said...

Tilasin omani Espresso Coffee Shopista. Siellä tuntui olevan kohtuulliset hinnat ja koska toimitus tulee Italiasta, tulleja tms. lisämaksujakaan ei mene. Silvia menee väkisinkin sen hintaiseksi paketiksi, että kyseinen kauppa toimittaa sen Suomeen ilman postikuluja. Toimitukseen taisi mennä kaikkinensa noin viikko. Silvia tuli rekalla suoraan kotipihaan.

 
At 11/6/07 23:23, Anonymous Anonyymi said...

pystytkö laittamaan pienen analyysin näin muutaman kuukauden käytön jälkeen, oletko ollut laitteeseen tyytyväinen? kerro fiiliksiä!

 
At 13/6/07 09:30, Blogger Rosmariini said...

Minä en ole keitintä käyttänyt edelleenkään, mutta näin sivustakatsojana voin kertoa, että hyvin on pelannut kaikin puolin. Eli uskoisin, että Silvia mahtaa jäädä majailemaan kotiimme pitemmäksikin ajaksi.

Pippurimylly voisi tarjoilla jolloinkin syvällisempääkin analyysia aiheesta.

 
At 9/12/07 23:37, Anonymous Anonyymi said...

Voi hyvänen aika - vaikka minulla ei ole juuri mitään havaintoa noissa kahvijutuissa - olen iät ajat keittänyt kahvini keittimellä... mutta kun luin juttusi ja nämä kommentit alkoi tekemään mieli tuollaisia hienoja vempaimia.... melkein jo mielessäni mittailin työpöydän tilaa mihin ne asettaisin.....

 
At 28/5/08 11:03, Anonymous Anonyymi said...

Moi kahvinjauhajat!
Täällä Italiassa asuva karhurouva, joka taannoin kyseli teiltä yleiskoneneuvoja. (Ostin sittemmin ison Magimixin, ranskattaren) Havaitsin, että olette astuneet Rancilio Silvian onnellisten omistajien joukkoon. Koska meilläkin itketään päivittäin kotona juotavan espresson perään eikä hellalla keitettävä 'moka' enää tyydytä, olen alkanut tutkia keitinvaihtoehtoja. Silvia vaikuttaa hyvältä. Oletteko käyttäneet siinä tehdasjauhatteisia puruja? Onko tullut säällistä sumppia vai onko 'pakko' ostaa mylly saman tien? Ajattelin, josko investoinnit voisi aloittaa pelkällä Silvialla ja myllyn ostaisi myöhemmin.
Oletteko edelleen tyytyväisiä Silvian tsufeesen?

 
At 28/5/08 12:21, Blogger Rosmariini said...

Tervehdys taas! Kahvinkeittäjä on parhaillaan reissussa, enkä itse osaa näin ensi hätään sanoa muuta kuin, että hyvää kahvia on tullut. :) Niin ja lisää kahvijuttua ja -keskusteluja löytyy täältä.

 
At 10/8/12 16:01, Anonymous Anonyymi said...

Silvia on varmasti yksi parhaista koneista, mutta jos jotain hajoaa niin korjaaminen on Suomessa melkein mahdotonta. Itselläni Silvia kesti jokapäiväisessä käytössä reilun kolme vuotta. Nyt on mietinnässä mikä seuraavaksi...laitteet on kuitenkin aika arvokkaita, joten toimiva huolto olisi hyvä.

 
At 20/11/14 08:46, Anonymous Anonyymi said...

Rancilio on yliarvostettu laite. Boilerin näyttävä koko on pelkkää silmänlumetta. Boileri on pieni ja heikkotehoinen. Se on ulkopinta on päällystetty, näyttääkseen isommalta, valkoisella muovilla tms, joka on kromattu. Minulta repesi kromikuori vuoden käytön jälkeen ja "huijaus" paljastui. Oli pakko kaapia kromi pois, jotta ei rikkoisi sormiaan teräviin reunoihin. Takuu oli mennyt umpeen. Termostaattikin on epäluotettava. Kahvi on yleeensä liian haaleaa. Usassa jorkut ovat kehittäneet termostaattiin omia parannuksia. Muutenhan itse laite on näyttävä. Mutta varmaan parempiakin löytyy. Plussaksi voi katsoa sen, että tiiviste on helppo vaihtaa itse. Esim. Isomac on parempi keitin, mutta tiivisteen vaihto ei onnistu muuten kuin koko keitin purkamalla. Muuten voittaa mennen tullen.

 
At 16/12/14 17:11, Anonymous Anonyymi said...

Heippa,

Vähän vanha kirjoitus, mutta kysytään eniveis! Tilaamassa kanssa samanlaista settiä samasta liikkeestä. Onko jotain erityistä sanottavaa myyjästä? Miten keittimen ja myllyn pistokkeet, onko plugit samoja/yhteensopivia suoraan täällä?

 
At 23/10/15 10:16, Anonymous Anonyymi said...

quite annoying writing style in the article.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails