tiistaina, helmikuuta 06, 2007

Melkein Fish 'n Chips

Raaka-aineet tahtovat meidän keittiössämme rytmittyä siten, että talvisydännä syödään tuhteja liharuokia ja killitetään punaviiniä. Vastaavasti kevätauringon ponnistettua useamman piirun verran korkeammalle tekee luonnostaan mieli vaaleaa kalaa ja raikkaita valkoviinejä. Välillä on kuitenkin hyvä härnätä vatsansisäistä kelloaan. Tällä kertaa maarua jekutettiin kuhafileillä, valkoviinikastikkeella ja paistinperunoilla.

Kuhafileet paistettiin pannulla miedolla keskilämmöllä reilussa voissa. Ohutta vaaleaa kalanpalaa ei kannata paistaa liikaa tai se kuivuu niin hauraaksi, ettei vakainkaan lastakäsi saa sitä yhtenä kappaleena pannulta lautaselle. Kun ei paista liikaa, kala säilyy tietenkin myös paljon mehukkaampana. Kalan seuraksi keitettiin hyvin yksinkertainen ja suoraviivainen valkoviinikastike. Myös paistinperunat valmistettiin ilman turhia koukeroita: keitin lohkotut perunat ensin puolikypsiksi kattilassa (n. 10 minuuttia) ja paistoin sitten pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa miedolla lämmöllä hitaasti pinnalta rapeiksi.

Laseihin kaadoimme tietenkin raikasta valkoviiniä. Kuha ei ole yhtä rasvaista kuin vaikkapa lohi, joten viinin ei välttämättä tarvitse olla äärihapokas. Pientä kirpeyttä siinä saa mielestäni kuitenkin olla, jos kerran tarkoituksena on yllättää vatsa keväisesti!

Valkoviinikastike

4 dl kalalientä
2 rkl vehnäjauhoa
suolaa, pippuria
valkoviiniä

Jauhot sekoitettiin ensin tilkkaan kylmään vettä ja seos kaadettiin sitten kuumennetun kalaliemen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lientä keitettiin kasaan muutama minuutti, lisättiin suolaa & pippuria sekä loraus valkoviiniä ja keitettiin vielä muutama minuutti. Valkoviiniä saa olla ehkä desin verran. Kannattaa maistella ahkerasti ja lisätä rohkeasti esim. viiniä, jos maku tuntuu jäävän ohueksi. Kermaakin voi lorauttaa joukkoon, jos haluaa täyteläisemmän makuista kastiketta ja on vastaavasti valmis antamaan raikkaudessa vähän periksi.

9 Comments:

At 6/2/07 00:45, Anonymous Terhi said...

Herkullinen kalapostaus!
Meillä miesväki (siis mies ja poika 4v.) herkuttelevat harva se viikko kuhalla. Paistavat voissa ja taitavatpa välillä ottaa jauhopintaakin fisukkaan.
Minä skippaan...on tullut lapsukaisena sen verta syötyä kalaa että saapi olla. Kesät tuli vietettyä Namsenin ja Tenon varsilla....ja nauttien kalaa :).

Pakko oli kuitenkin kommentoida koska ihan vielä ei minulle keväiset kevyet maut valkoviineineen maistu. Ainakaan kun tänne "eteläänkin" on luvattu jopa 30 asteen pakkasia! Minä kaivan esille tuhdin punkun :). Miten niin talvi-ihminen?...heh....

 
At 6/2/07 11:58, Blogger Rosmariini said...

Juu, ei tässä varmaan ihan vielä kesäkeittolinjalle siirrytä täälläkään, on kyllä sen verran talvinen meininki. :)

 
At 6/2/07 15:52, Anonymous Terhi said...

Paitsi juuri kun pääsin sanomaan niin tänään kyllä ehkä kuitenkin nautimme hieman Cavaa ja moussekakkua.
Sämpylätaikina kohoaa ja kana-pastasalaatti on tuloillaan!
Eli fiiliksen mukaan :)!

 
At 6/2/07 17:39, Blogger Rosmariini said...

Teillähän on siellä varsin mukavat tiistai-illan murkinat. ;) Kana-pastasalaatin ohjetta odotellen...

 
At 6/2/07 21:01, Anonymous Terhi said...

Heips!

Heh, jotain luksusta arjen ja pakkasen keskelle on välillä pakko saada :).
Säästelen sen kana-pastasalaatin ohjeen huomiselle. Tänään postasin tuon moussekakun. Ja ei kun nauttimaan Cavasta!

 
At 6/2/07 21:34, Blogger Pippurimylly said...

Kivaa Cava-iltaa sinne vaan! Aika masseva kakkukin näytti olleen. Kyllä noilla aineksilla luulisi pirskeen syntyvän vaikka miten kylmän pakkasarjen keskelle.

 
At 6/2/07 22:12, Blogger Rosmariini said...

Pieni kuohuviinikekkeri pakkasten piristykseksi voisi tehdä kyllä hyvää itse kullekin. Mukavaa iltaa teille myös meikäläisen puolesta!

 
At 7/2/07 00:00, Anonymous Terhi said...

Kiitos molemmille jauhajille!

Ilta oli kiva, tosin minun oli välillä pakko päästä "postaamaan" ja miehen pakko päästä matikan kirjojen ääreen :).

Cavat on nautittu ja vissiin pitäisi mennä nukkumaan...huomenna on työpäivä :).

On se vaan hauskaa ottaa joskus viikolle sellainen "super-hemottelupäivä" kun lapsonen on mennyt nukkumaan. Suosittelen!!
p.s Cava oli loistavaa...siitä myöhemmin blogissani.

 
At 7/2/07 00:18, Blogger Rosmariini said...

Näinhän se on, että juhlia eikä juhlanaiheita ole koskaan liikaa. Onneksi ensi viikolla on ystävänpäivä, niin sitten pitää ottaa ihan superhemmottelun kannalta. :) Kunhan saisi vaan flunssan talttumaan siihen mennessä, niin ei tarvitsisi köhiä ihan koko ajan.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails