tiistaina, tammikuuta 03, 2006

Kukkoa viinissä

Pastanjauhajien pesäkolo on parhaillaan pienimuotoisen kaaoksen vallassa ja remppaa pukkaa, mistä syystä emme ole ehtineet vielä tämän vuoden puolella ruokaostoksille emmekä näin ollen pahemmin lieden ääreenkään. Joululomalla sen sijaan valmistimme erään kerran viinissä haudutettua broileria, joskin tämän klassikkoruokalajin nimi saattaisi viitata hieman toisenlaiseen kotkottajaan. Tai ehkä pikemminkin kiekujaan. Kyseessä on yksi maalaisranskalaisen keittotaidon herkullisimmista ilmentymistä - Kukkoa viinissä, joka kiilaa minun henkilökohtaisessa pataruokatilastossani ehkä jopa Burgundin padan edelle.

Coq au Vin

Viinikukkoa varten poimimme kaupan pakastealtaasta kokonaisen broilerin, joka sulatettiin ja pilkottiin osiin. Sen jälkeen paistettiin pannulla puoli pakettia suikaloitua pekonia, josta irronneessa rasvassa ruskistettiin kananpalat ja kanojen jälkeen vielä rasiallinen tuoreita herkkusieniä sekä muutamia puolitettuja salottisipuleita ynnä hieman valkosipulia. Porkkanaa olisi voinut viipaloida pannulle myös, jos sitä olisi sattunut jääkaapista löytymään. Pekonit, sipulit, sienet ja kanat hulautettiin pannulta vieressä odottavaan pataan, jonne lorotettiin myös pullollinen punaviiniä. Osa punaviinistä vedettiin pataan pannun kautta, jotta saatiin pannulle tarttuneet maut varmemmin talteen.

Mausteeksi ropsautettiin suurin piirtein ruokalusikallinen kanafondia, suolaa, pippuria sekä tuoreita yrttejä. Bouquet garnin yrtit eli persilja, timjami & laakerinlehdet sopivat tähänkin keitokseen mainiosti. Sitten vaan pata uuniin (tai miksei hellallekin) porisemaan vajaaksi tunniksi suhteellisen miedolle lämmölle. Kanaa kannattaa kurkkia välillä, jottei se mene liian kypsäksi. Liemi jäi tällä kertaa jostain syystä hieman luiruksi. Ehkäpä ensi kerralla pyörittelemme kananpalat jauhoissa ennen pannulle laittamista.

Viinissä sienten ja sipulien kanssa uitettu kana kohtasi lautasella kauhallisen pilahviriisiä. Pilahvia tehtäessä on tapana kuullottaa raakaa riisiä öljyssä/voissa, jonka joukkoon voi pilkkoa myös pienehkön sipulin. Riisin määrä valitaan luonnollisesti syömämiesten mukaan niin kuin yleensäkin riisiä keitettäessä. Kun riisi on saatu kuullotettua, lisätään kattilaan riisin määrään suhteutettu annos kuumaa liha/kasvislientä ja heitellään mahdollisesti perään vielä suolaa ja erinäisiä yrttejä. Annetaan porista niin kauan, että liemi on imeytynyt ja riisi kypsää. Seuraavalla kerralla taidan lisätä riisien joukkoon vielä purkillisen tomaattipyrettä. Ainakin täällä on menetelty siten.

4 Comments:

At 3/1/06 12:24, Anonymous Anonyymi said...

Seuratkaapa kokeeksi seuraavan kerran orjallisesti Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjan perusteellista ohjetta Viinikukon valmistamisessa. Ette pety eikä kastike jää liruksi.

Ohje on toki monimutkaisempi ja kiireessä hyvinkin oiottavissa, mutta minä olen päätynyt noudattamaan sitä, maksoi mitä maksoi, koska tulos on todellakin sen arvoinen. Kiiressä voi vetää vaikka nakkeja sitten ;-)

Sama muuten koskee lammasnavariinia - tämän ranskalaisen lammaspadan revisioituja ohjeita on toki tarjolla joka lähtöön, mutta...

 
At 3/1/06 13:21, Blogger Rosmariini said...

Hmmm... Annoin ehkä tekstissäni lopputuloksesta hieman väärän kuvan. Emme varsinaisesti pettyneet kanaruokaviritelmäämme. Maukasta se oli, vaikka liemen koostumus ei ihan kohdalleen natsannutkaan.

Kyseistä keittokirjaa ei valitettavasti keittokirjastostamme löydy emmekä juuri tunne ranskalaisen keittiön salaisuuksia muutenkaan. Mutta ehkäpä mekin saamme vielä jonain päivänä enemmän kurinalaisuutta keitoksiimme. :)

 
At 4/1/06 10:23, Anonymous Anonyymi said...

Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirja on vallan mainio teos, jossa selitetään suurinpiirtein vatkaimen lyöntien määräkin...

Kirja on edullinen (ei ruokakuvia) ja upea ranskalaisen ruoan perusteos, jossa annetaan hyvät ohjeet tarvikkeiden hankkimiseksi jne.

Siitä on ilmestynyt useita painoksia, uusin taitaa taas olla lopussa, mutta olen nähnyt sitä myös runsaasti divareissa. Suosittelen lämpimästi!

 
At 4/1/06 18:29, Blogger Rosmariini said...

Ookoo, pitääpä olla tarkkana, josko kyseinen opus tulisi divarissa joskus vastaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails