keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2012

Vaivaamaton pizza

Vaivaamaton leipä saavutti suurta nettisuosiota muutamia vuosia sitten, ja nyt se on saanut jatkoa: vaivaamattoman pizzan! Perusidea on sama: taikina-ainekset vain sekoitetaan kevyesti yhteen ja kohotetaan sitten huoneenlämmössä kunnon tovi.

Tein taikinasta erittäin perinteisiä margherita-pizzoja, joihin tuli vain tomaattikastiketta, mozzarellaa, parmesaaniraastetta ja paistamisen jälkeen tuoretta basilikaa.

Sormi- ja suutuntuman perusteella taikina oli huomattavasti venyisämpää ja pizza rapeampaa kuin yleensä käyttämässäni ohjeessa. Myös maku oli jotenkin runsaampi ja maanläheisempi. Tätä tullaan tekemään toistekin!

No-knead pizza

500 g vehnäjauhoa
1 g (1/4 tl) kuivahiivaa
16 g (2 tl) merisuolaa
3,5 dl vettä

Sekoita jauhot, hiiva ja suola kulhossa. Lisää vettä vähitellen ja sekoittele puuhaarukalla tai käsillä, kunnes ainekset ovat yhdistyneet kunnolla suhteellisen tasaiseksi tahnaksi. Varsinaisesti vaivaamaan ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä, kun kyseessä kuitenkin on vaivaamaton pizza.

Peitä kulho muovikelmulla tai pyyhkeellä ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä yön yli eli n. 18 tuntia, tai kunnes se on paisunut yli kaksinkertaiseksi. Kohotuspaikan lämpötila vaikuttaa kohoamisnopeuteen.

Kun taikina on kasvanut riittävästi, se on valmis leivottavaksi. Jystä se nyrkeillä tai puristele käsissäsi kasaan, revi sopivankokoisiin palasiin ja kauli tai venyttele jauhotetulla pöydällä pizzapohjiksi. Taikinan voi myös kääriä kelmuun ja laittaa jääkaappiin odottelemaan jopa kolmeksi päiväksi. Tällöin kannattaa kuitenkin ottaa taikina huoneenlämpöön pari-kolme tuntia ennen kaavailtua pizzahetkeä.

17 Comments:

At 22/3/12 02:03, Anonymous Pauliina said...

Tein tässä jokin aika pizzan artisaanileivän taikinaan, jota myöskään ei vaivata. Taikinasta oli puolet jo paistettu pari päivää aiemmin ja loput lojuivat jääkaapissa odottaen paistovuoroaan. Seassa oli vielä makuna jotain epämääräistä, taisi olla paistettua sipulia. Parempaa pizzapohjaa en ole koskaan saanut aikaiseksi!

 
At 22/3/12 07:33, Blogger Heidi said...

Tätä pitää kokeilla joskus, pohja näyttää todella hyvälle! Itse leivon pizzaa kolmella eri pohjalla tilanteen mukaan. Tästä vois tulla kiva neljäs vaihtoehto :)

 
At 22/3/12 07:50, Blogger Kirsi said...

Kylläpäs kuulostaa vekkulilta. Tätä on kokeiltava. Montako ympyräpizzaa ohjeesta tulee? Kuvassa näyttää ainakin aika paksulta (=ruokaiselta)..

 
At 22/3/12 14:13, Blogger Nelle said...

Mmm... Pitäisiköhän laittaa tulemaan huomista varten :)

 
At 22/3/12 20:46, Anonymous Jonna said...

Minäkin ostin juuri Bon Appetit -lehden samaisen pizzataikinan houkuttamana. Kiva kuulla, että näinkin helposti saa siis ihan oikeasti hyvää. Margheritaa ei ilman hyvää pohjaa kannattakaan tehdä.

 
At 23/3/12 09:54, Blogger mama said...

Pakko kokeilla mahdollisimman pian! Mikä lämpötila kiertoilmauuniin?

 
At 26/3/12 22:37, Anonymous Agatha said...

Teen nykyään aina pizzapohjan tuolla teidän ohjeella (kiitos loistavasta ohjeesta muuten :)), mutta tämä kuulostaa myös sen verran hyvältä, että täytynee kokeilla joskus kun osaa varautua pizzan tekoon tarpeeksi hyvissä ajoin :)

 
At 28/3/12 13:59, Blogger Pippurimylly said...

Pauliina, ilmeisesti jääkaapissa makuuttaminen tekee taikinalle hyvää. Pizzeriatkin kai ostavat sitä peruspullaa valmiina (tai ahkerimmat tekevät itse) ja säilyttävät kylmässä.

Heidi, kokeile ihmeessä! Hyvää oli!

Kirsi, neljä jotakuinkin lautaselle sopivaa pizzaa tuosta tuli. Kuvan pizza jäi ehkä hieman paksuksi pohjaltaan - sen voi toki kaulia kyllä hyvinkin ohueksi.

Nelle, testasitko? Miten kävi?

Jonna, yllättävästi tuo pitkä nostatus tosiaankin toi taikinaan makua. Hyvää saa varmaan joko älyttömällä säädöllä ja aineiden runsaudella - tai sitten simppeliydellä ja leppoisuudella eli runsaalla ajalla :)

mama, Lämpötila riippuu pohjan paksuudesta ja täytteiden määrästä. Yleensäottaen ohutpohjaiset pizzat kannattaa paistaa suunnilleen niin kuumassa kuin uunista lähtee. Pizzakivi jos löytyy, saa lämpöä ohjattua tavallista enemmän pohjaan, jolloin se ei jää niin helposti raa'aksi siinä vaiheessa, kun juuston ym. täytteiden takia pizza pitää jo noukkia uunista.

Agatha, kokeile ihmeessä! Jotakuinkin yhtä helposti ja suoraviivaisesti syntyy tämäkin taikina.

 
At 30/3/12 08:31, Anonymous Anonyymi said...

Hyvä idea, taidanpa tehdä lauantain ruoaksi itsekin...

 
At 1/4/12 13:26, Anonymous Laura said...

Mullekin tuli heti mieleen teidän blogista bongattu artisaanileipä, joka on myös loistavaa! Pitää koittaa tätä pizzajuttuakin.

 
At 8/4/12 13:41, Blogger aleksi said...

Itte suosittelisin kyllä vaivaamaan ihan normaalisti ja sitte laittamaan sen taikinan jääkaappiin, niin saa parhaan pitsan. Jos välttämättä tahtoo tehdä kokonaan vaivaamatta niin sekottaa vaan kylmän veden ja jauhon yhteen, antaa sen muhia jokusen tunnin ja lisää sitte jossain vaiheessa loput aineet ja antaa olla yönyli kylmässä. ilman suolaa ja hiivaa vesi saa kaiken veden, jauhoon tulee sitkoa ja osa jauhosta pilkkoontuu sokereiksi jotka antaa paljon makua ja nätin punertavan värin pintaan ja keltasemman sisuksen. Tuo autolyysikikka on hyvä missä tahansa leivässä, oon joskus blogannut tosta leivontateorista enemmänkin.tänään leikin leivontanippelitohtoria :)

 
At 8/4/12 23:02, Anonymous Anonyymi said...

Laitoitteko todella 16g suolaa? Jouduin kippaamaan ensimmäisen taikinan roskiin, oli aivan järjettömän suolaista. Seuraavaan taikinaan mittasin suolan keittiövaa'an sijaan teelusikalla, laitoin vain yhden ja oikein hyvä tuli. Niin hyvä, että jos pitsahimo on edellisenä päivänä tiedossa, niin tällä tehdään. ;)

 
At 28/4/12 20:50, Anonymous Anonyymi said...

Hieno resepti, toimii todella hyvin. Leipominen on vaikeaa, koska taikina on aika tarttuvaa mutta mitä tarttuvampi sitä mehevämpi.

Suosittelen leipomista pizzakivellä kaasugrillissa. Tulee ihanan rapean pohja ja kaupan päälle saa naapuruston kateelliseksi herkullisella pizzantuoksulla.

 
At 7/6/12 21:31, Anonymous Kirsi JKLstä said...

Siis noin pieni määrä hiivaa riittää?

 
At 9/6/12 15:25, Blogger Rosmariini said...

En tiedä suolasta (yleensä laitan reilusti vähemmän kuin ohjeessa sanotaan), mutta ainakin vaivaamattomaan leipään tulee vain hitunen hiivaa.

 
At 12/6/12 22:37, Anonymous Kirsi JKLstä said...

Ihan parasta pizzaa ever! Pitihän se uskoa, että hiivaa tulee vähän ja sitä laitettiin ohjeen mukaan. Samoin suolaa, tosin se oli Maldon suolaa ja ohjeen määrä tuntui kyllä sopivalta. Taikina oli pari päivää jääkaapissa ja paisto tuliterällä Weberin pizzakivellä + kaasugrillillä sai aikaan huippuhyvän lopputuloksen. Kiitos kovasti ohjeesta!!!

 
At 11/3/16 10:45, Anonymous Anonyymi said...

Loistava pizzataikinaidea! Vaivaamaton leipä on tuttu, mutta pizzataikinana sitä ei ole tullut mieleen kokeilla, vaikka meillä on kyllä hifistelty pizzojen kanssa jo useita vuosia. Nyt on eilen tehty taikina jääkaapissa odottamassa iltaa. Näyttää nousseen ihan kivasti. Ajattelin ottaa sen ajoissa huoneenlämpöön.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails