torstaina, helmikuuta 23, 2012

Alastoman kokin lampaanpotka

Tämä ruokaohje on minulle monella tapaa merkityksellinen:

-Ruokalaji sisältää tomaattia.
-Ylikypsäksi muhiteltu lammas on herkullista.
-Lampaan kaveriksi on suorastaan pakko tehdä perunamuusia.
-Ohje on peräisin maailman parhaasta keittokirjasta eli Jamie Oliverin Alastomasta kokista.
-Kyseistä ruokaa tarjoilivat meille yhdet parhaista ystävistämme silloin, kun he vielä asuivat Oulun seudulla. Olisiko se ollut tämän vuosituhannen alkupuolta.

Nykynäkökulmasta ajateltuna ohje on vähän turhan kikkaileva, eikä se tee välttämättä kaikkein parasta oikeutta lampaan omalle maulle, mutta minusta on joka tapauksessa mukava muusata chilistä, rosmariinista ja muista tarpeista omatekoista maustetahnaa. Potkaa minulla ei tällä kertaa ollut, mutta näköjään muunkinlaiset luulliset lampaankappaleet toimivat tässä ohjeessa oikein hyvin:

Mausteinen hitaasti kypsennetty lampaanpotka
4 lampaanpotkaa
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
1 tl korianterinsiemeniä
1 pieni kuivattu punainen chili
1 rkl tuoretta rosmariinia
1 tl kuivattua meiramia tai oreganoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hyvin hienonnettuna
1 iso, kuorittu ja neljään osaan paloiteltu porkkana ohuina viipaleina
6 neljään osaan paloiteltua lehtisellerinvartta ohuina viipaleina (laitoin itse 4)
2 keskikokoista tai isoa sipulia hienonnettuna
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 dl kuivaa valkoviiniä
6 anjovisfileetä
2 tlk (à 400 g) luumutomaatteja
1 kourallinen tuoretta basilikaa, meiramia tai sileälehtistä persiljaa karkeaksi silputtuna
Hiero potkan pintaan merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Murskaa korianterinsiemenet, kuivattu chili, hienonnettu rosmariini ja kuivattu meirami morttelissa. Kieritä potkat mausteseoksessa ja painele mausteet tiiviisti lihan pintaan. Ripottele päälle vehnäjauhoja.
Kuumenna paksupohjainen paistokasari liedellä (itse teen tämän padassa), lorauta kasariin öljy ja ruskista potka siinä kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Nosta liha kasarista ja jätä odottamaan. Kumoa kasariin valkosipuli, porkkana, selleri, sipuli ja ripaus suolaa ja kuullota ne pehmeiksi. Lisää joukkoon balsamiviinietikka ja keitä hieman kokoon, että se muuttuu siirappimaiseksi. Kaada kasariin valkoviini ja hauduta aineksia 2 minuuttia. Lisää kastikkeeseen anjovikset (ne korostavat lampaanlihan makua) ja kokonaiset luumutomaatit liemineen. Ravistele kasaria ja pane potkat takaisin kasariin. Kiehauta, sulje kansi ja kypsennä lihaa 180-asteisessa uunissa 1 1/2 tuntia (kokemusteni mukaan voi paistaa pikkuisen pitempäänkin). Ota kansi pois ja kypsennä lihaa vielä 1/2 tuntia. Kuori rasva kastikkeen pinnalta ja mausta kastike suolalla ja pippurilla. Sekoita lopuksi kastikkeeseen kourallinen karkeaksi silputtua tuoretta basilikaa, meiramia tai sileälehtistä persiljaa.

6 Comments:

At 23/2/12 15:34, Blogger Sanna said...

Lammasta on tehnyt mieli tehdä jo monesti, mutta aina se on jäänyt. Missähän olisi Oulussa / Oulun alueella parhaat paikat ostaa lammasta? Löytyykö kauppahallista?

 
At 23/2/12 16:10, Blogger Rosmariini said...

Minä olen tätä nykyä nettiostamisen ylin ystävä, ja viime aikoina olen ostanut lammasta täältä: http://viskaalin.fi/

Pitäisikin taas laittaa tilaus menemään.

(tämä ei ole maksettu mainos;)

 
At 24/2/12 08:44, Blogger Sanna said...

Ai niin, olenkin tuosta saitista kuullut mutta oli päässyt ihan unohtumaan! Kiitos vinkistä. :)

 
At 24/2/12 18:22, Blogger Tommi said...

Jos joku tietää Lahden seudulla paikan mistä saisi karitsaa suoraan tuottajalta niin saa vinkata :)
Nuo viskaalit ei taida toimittaa kuin Oulun seudulle.
Lammasta on tullut kerran tehtyä ja tuoksu oli parempi kuin maku. Nyt tekisi mieli kokeilla saisiko sen vielä maistumaankin hyvältä...

 
At 28/2/12 09:46, Blogger mama said...

Tämä vaikuttaa niin hyvältä, että on pakko kokeilla :)

 
At 4/3/12 15:47, Blogger Rosmariini said...

Viskaali taitaa tosiaan toimia vain täällä Perämeren rannalla. Mutta kätevää kyllä, kun saa lammasta (tai karitsaa) suoraan kotiovelle.

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails