torstaina, joulukuuta 29, 2011

Munakoisorullat

Minulla on pehmeä kohta aivoissani Helsingin Sanomien julkaisemien ruokakirjojen kohdalla. Olen tykännyt kovasti sekä Ruokatorstaista, Ruokatorstain joulusta että nyt tänä vuonna ilmestyneestä Ensimmäisestä ruokakirjasta. Vaikken todellakaan ole millään tavalla viimeksi mainitun opuksen kohderyhmää, kun en ole enää erityisen nuori ja keittokirjojakin olen ennättänyt kerätä jo vaikka kuinka monta hyllymetrillistä.

En tiedä, mikä noissa kirjoissa saa minut kiinnostumaan kaikesta mahdollisesta. Ehkä en vaan voi vastustaa kirjaa, jossa on osasto nimeltä Iltasuolaiset. Tai sitten en voinut olla innostumatta näistä munakoisorullista:

Lampaanjauheliha-munakoisokääryleet (20 kpl)

3 keskikokoista munakoisoa

paistamiseen: öljyä

Täyte:
200 g lampaanjauhelihaa
1 dl ranskankermaa
50 g parmesaanijuustoa
2 paahtoleipäsiivun sisus
1 iso kananmuna
1-2 valkosipulin kynttä
nippu lehtipersiljaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
hyvää neitsytoliiviöljyä

Valmista ensin täyte. Raasta parmesaani. Kuori ja pilko valkosipuli. Silppua lehtipersilja. Sekoita (tehosekoittimen) kulhossa keskenään kaikki ainekset. Nosta seos peitettynä viileään munakosojen käsittelyn ajaksi.
Leikkaa pestyt munakoisot pituussuunnassa vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi ja pane viipaleet kerroksittain lävikköön. Ripottele väliin suolaa. "Itketä" munakoisoja tunnin ajan ylimääräisen nesteen irrottamiseksi. Pistä lävikön alle lautanen, jolle neste pääsee valumaan.
Huuhtele munakosoviipaleista suola ja painele kuiviksi talouspaperin sisässä.
Paista viipaleet pannulla öljyssä molemmin puolin kypsiksi ja nosta talouspaperin päälle valumaan.
Muotoile jauhelihataikinasta pieniä pyöreähköjä tankoja.
Rullaa munakoisot leveämmästä päästä alkaen tiukaksi rullaksi jauhelihatankojen ympärille. Nosta rullat saumakohta alaspäin leivinpaperin päälle uunipellille. Halutessasi voit sulkea rullat myös cocktailtikulla. Pirskottele rullien päälle oliiviöljyä. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes jauheliha on kypsää.
Kirjan esipuheessa todetaan, että ensimmäinen itse valmistettu ruoka jää mieleen. Minulla ei ole kyllä aavistustakaan, mikä on ollut kaikkien aikojen ensimmäinen ikioma kokkaukseni, kun olen häärinyt keittiössä apukokkina niin pienestä pitäen. Puuro tai munakokkeli? Nauravat nakit? Mokkaneliöt? Ehkä todennäköisimmin kuitenkin jokin leipomus.

12 Comments:

At 29/12/11 17:38, Blogger Virpi said...

Tämmöiset kyllä maistuisivat minullekin, ettei yhtään ihme, jos resepti on inspiroinut :)

En minäkään muista mikä on kaikkien aikojen ensimmäinen kokkaukseni, mutta sen muistan, että kun rupesin laittamaan ruokaa, niin useimmiten tekemäni ruoka oli spagettia valkosipulisella tomaattikastikkeella. Siinä saattoi kerettiläisesti olla joskus mukana myös ananasmurskaa (en todellakaan enää tiedä miksi).

 
At 29/12/11 17:45, Blogger Rosmariini said...

Mukava mielikuva mini-Virpistä laittamassa ananasmurskaa tomaattikastikkeen sekaan. <3

Minä tein teini(kalenteri)ikäisenä aina lasagnea. Jouluaaton riisipuuropöydässä just muistelin kaikkia niitä pohjaan palaneita juustokastikkeita. Intoa oli silloin jo vissiin enemmän kuin taitoa. :)

 
At 29/12/11 17:46, Blogger Tiina said...

Selasin samaa kirjaa kaupassa ja useampi resepteistä herätti mielenkiintoni. Voi olla että kirjastooni täytyy tehdä pieni lisäys... :)

 
At 29/12/11 17:53, Blogger Rosmariini said...

Nolottaa tunnustaa, mutta minun oli tarkoitus antaa tuo kirja lahjaksi... mutta pidin sen kuitenkin itselläni. Kä-kä-kääk.

Ehkä pidän sitä vähän aikaa, yritän varjella kirjaa ruokatahroilta ja luovutan sen sitten suunnitellulle lahjansaajalle. Hmmm.

 
At 29/12/11 18:36, Blogger Riikka said...

Nuo rullat ovat suurta herkkuani. Niitä on tullut tehtyä monta kertaa. Taisin postata jokunen aika sitten oman versioni samaisista rullista. Kiva törmätä nyt Hesarin alkuperäiseen ohjeeseen, sen kun olin jo ehtinyt hukata jonnekin. :)

 
At 29/12/11 19:39, Blogger Rosmariini said...

No niinpäs onkin. Pitää seuraavalla kerralla hoksata itsekin heittää joukkoon kuivattuja suppilovahveroita. Kun niitä meillä nyt sattuneista syistä riittää.

 
At 29/12/11 20:53, Anonymous Anonyymi said...

Voi mikä pettymys kasvissyöjälle, kun munakoisokääryleet olivatkin lampaanlihatäytteellä. Olisko voinut heti jo kertoa koko totuuden. Sorry, että nyt tuon tämänkin näkökulman esiin. Tämä ei tietenkään haittaa suurinta osaa sekasyöjiä. Hyvää uutta vuotta!

 
At 29/12/11 21:42, Blogger Rosmariini said...

Jos lihattomia munakoisoruokia kaipailet, niin tsekkaa tämä. Tosin juustoa tuohonkin tulee aika tavalla.

Hyvää uutta vuotta sinnekin!

 
At 30/12/11 15:53, Anonymous Agatha said...

Eipä kai munakoiso(kaan) ole varattu pelkästään kasvissyöjille, etteikö sitä voisi lihankin kanssa syödä.

Kuulostaa kyllä hyville, tarkoitus onkin ollut opetella käyttämään enemmän lammasta, joten tätä täytyy varmaan koittaa. Aika yllättävä resepti toisaalta, jos tuo keittokirja on suunnattu nimenomaan aloitteleville kokeille.

 
At 30/12/11 16:04, Blogger Rosmariini said...

Oli tuo merkitty muistaakseni näpertelyä vaativiin juttuihin, eli ei tämä tosiaan mikään aloittelijan resepti ole.

Munakoiso ja lammashan ovat muuten lyömätön pariskunta esim. moussakassa.

 
At 2/1/12 00:14, Anonymous Vive said...

Tulipas hyvää! Kaikkia aineksia ei ollut kaapissa, mutta bulgarianjogurtti ranskankerman sijasta ja toisentyyppinen juusto toimivat hyvin. Lisäksi paistoin munakoisoviipaleet pannun sijasta uunissa, kun uuni oli joka tapauksessa menossa päälle. Ja valkosipulin määrää en voinut kyseisen mausteen suurena ystävänä olla lisäämättä...

Uskoisin muuten, että fetakin sopisi parmesaanin sijasta. Itsehän jouduin "tyytymään" perus-Edamiin.

Ei tästä siis minun keittiössäni tullut alkuperäisen reseptin mukaista sitten ollenkaan ;) -- mutta hyvin maistui!

 
At 2/1/12 09:58, Blogger Rosmariini said...

Fetaa, hmmmmm. Tekisipä mieleni testata.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails