Jauhantaa Visbyssä

Nyt sitten päätimme mennä Gotlantiin uudestaan, kun saimme toukokuussa toteuttamastamme ruotsalaisesta ruokaviikosta palkinnoksi lennot jonnekin päin Ruotsia. Visby sitten kiilasi kesän kunniaksi ohi Tukholmasta ja muistakin Manner-Ruotsin kaupungeista.
Tällä kertaa ruokakohteet veivät voiton historiasta. Vuokra-autolla pääsi kätevästi Visbyn ulkopuolelle, ja yhtenä keskeisenä kohteena oli vierailla Euroopan pohjoisimmalla rypäleviinitilalla. Viiniä viljelee Gotlannissa sijaitsevalla Guten tilalla mies nimeltä Lauri Pappinen, jonka haastatteluja olen lukenut lehdistä joskus aikaisemminkin.
Pappinen on kovasti harmitellut sitä, ettei hän voi keskieurooppalaisten viinitilojen tapaan myydä viinipulloja tilaltaan vaan viinistä kiinnostuneet ostajat pitää opastaa lähimpään Systembolagetiin. Että eläköön vaan monopoli ja yrittäjäystävällinen kansankoti.


Roseviini maistui mukavan kirpakasti tuoreilta viinimarjoilta, ja punaviininkin maku oli ihan mahdottoman hailakka, vaikka siinä oli valkoviiniin verrattuna ihan yllättävän paljon makua ja meininkiä. Johonkin viininmaistelutapahtumaan noista olisi kyllä saanut mukavaa vertailukohtaa lämpimämmässä ilmastossa kasvaneelle viinille.


Myös merenelävät maistuivat. Gotlannin pohjoispuolella sijaitsevassa Fårössä sain kesän parhaan ruokakokemuksen: runsaalla aiolilla ja leipäkrutongeilla höystetty kalapata oli aivan taivaallista. Maatilalle perustetun ravintolan palvelu vaan tahtoi kangerrella. Ulkosalla istuneet ihmiset ryhtyivät tarjoilijoiksi itselleen, hakivat ruokalistat omatoimisesti ja sitä rataa. Mutta hyvää kannatti näköjään odottaa.


Tällaisten paikkojen ruokalistalla näytti olevan aina samat perusmurkinat: nachoja, pasta bolognesea ja sahramipannukakkua, jota tuli siis maistettua nyt ihan autenttisessa ympäristössä kerman ja sinivatukkahillon kera.







Nykyään näyttäisi olevan muodikasta nimetä annokset niiden keskeisen pääraaka-aineen mukaan. Söin Pontuksen paikassa alkupalaksi tomaatteja, joiden kaverina oli basilikasta tehtyä yrttiöljyä. Todella hyvää, mutta tomaatteja oli minun makuuni tietenkin ihan liian vähän.
Porkkanoiden ja muiden lisukkeiden kanssa tarjoiltu pääruokalammas oli jätetty omaan makuuni turhan raa’aksi, minkä takia suutuntuma oli vähän semmoinen, kuin olisi purkkaa syönyt. Mutta ylikypsä lammas ei toki istuisi oikein tuommoiseen vähän minimalistisempaan meininkiin.


Gotlannista löytyy ilmeisesti useampikin hyvä lättybaari. Kuvan yltiöherkullisen rapea tomaattiluomus on kuvattu Creperie Hablingbossa.

Gotlandsflyg oli nimittäin ostanut aamiaissämpylät visbyläisestä kahvilasta:


10 Comments:
Visby on minulle vieras paikka, joskus olisi kiva mennä. Tuo on muuten jännä, kun palaa jonnekin paikkaan pitkän ajan päästä, elämä on muuttanut ihmistä, tavat ja tottumukset ovat vaihtuneet. Mutta usein sieltä löytyy se "vanha minäkin" :)
Jotenkin symppiksenoloisia annoksia! :)
Oli kyllä ihan epätodellista olla taas Gotlannissa, kun niin monet paikat olivat täynnä muistoja viime vuosituhannelta. Silloin reissu meni kyllä pikkuisen mönkään, kun oltiin molemmat kuumeessa. Siellä sitä sitten pötkötettiin teltassa ja juotiin mandariini-Fantaa.
ihana tuo snapsipullo!
Joo, se oli tosi hauska ylläri!
Kiitos matka- ja ruokakertomuksesta. Joskus mietin, että millaista olisi käydä Visbyssä ja siälpäin, mutta tuli tässä vähän valaistusta asiaan.
Meilläkin todettiin, että purkkeja hakiessa pitäisi olla sangot mukana, kun on löytynyt mainioita marjapaikkoja ja muutenkin lähiseutua oppii tuntemaan ihan eri tavalla kuin ennen...
Ihanat kuvat! Kummitätini on matkaillut Gotlannissa ja vuolaasti kehunut sitä, mutta näiden kuvien ja tarinoiden ansiosta paikka alkoi todella kiinnostaa.
Amalfin sitruuna: Niin, kunhan vain malttaisi pysähtyä poimimaan. ;)
Kotiharmi: Tuo ekan kuvan lammas on kyllä kiva!
wou oliko tuo peppi pitkätossun karkkikauppa ihan toiminnassa? :)
Ei ollut. :)
Lähetä kommentti
<< Home