torstaina, tammikuuta 28, 2010

Kun imaami pyörtyi

Tunnustan joskus miettiväni vähän omituisia asioita. Kuten vaikka sitä, mitä söisin mieluiten kaikkein viimeiseksi ateriakseni. Semmoista tilannetta tuskin todellisuudessa tulee vastaan, koska aikomuksenani ei ole hankkia missään maassa kuolemantuomiota, mutta ymmärrätte varmaan idean noin niin kuin periaatteessa.

Tätä ruokaa tehdessäni mietin, että tässä voisi olla viimeisen(kin) aterian ainekset kasassa. Tietenkään ei haittaisi, vaikka mukana olisi vielä pari lammaspullaa ja pieni tilkka tsatsikia (tai vaikka kunnon keko, jos se oikeasti olisi viimeinen ateria).
Munakoisot pyörtyvän imaamin tapaan

2 isoa pullonmuotoista munakoisoa
1 pienehkö kesäkurpitsa
2 isoa perunaa
2 isoa sipulia lohkoina
5 valkosipulinkynttä
250 g tomaattimurskaa (laitoin ohjeistettua enemmän)
oliiviöljyä
250 g fetaa (laitoin ohjeistettua vähemmän!)
1 nippu persiljaa

Kuullota hetki sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä kattilassa. Lisää tomaattimurska, sekoita ja anna kastikkeen hautua matalalla lämmöllä. Halkaise kesäkurpitsa neljään osaan, samoin perunat. Paista perunalohkoja pannussa öljyssä, kunnes ne kypsyvät. Halkaise munakoiso neljään osaan ja painele paloja talouspaperilla, jotta ne ovat mahdollisimman kuivia. Paista öljyssä ja valuta. Laita vihannekset kattilaan, lisää tilkka vettä ja hauduta hiljaisella tulella runsaat puoli tuntia. Voit kypsentää ruoan myös uunissa noin 180 asteessa noin tunnin ajan. Silppua persilja ja sekoita se varovasti valmiiseen ruokaan. Muserra feta ja ripottele ruoan päälle lautaselle.

Ohje on otettu Merja Tuominen-Gialitakin kirjasta Viisaan syömisen lähteillä: Kreetalaisen keittiön salaisuudet (2007). Inspiroivaa lukemista, suosittelen.

Vähän tästä tuli tehtyä tämmöinen vuokaversio, mutta hyvin munakoisopaistos toimii tietenkin uuniruokanakin.

16 Comments:

At 28/1/10 11:21, Blogger Nelle said...

Aika hauska juttu, mun on koko viikon tehnyt mieli munakoisoa mutta en ole saanut aikaiseksi. Mulla on jopa ostettuna semmosia pieniä ja söpöjä, jotka ajattelin täyttää. Ehkäpä tästä innostuneena voisin täyttää ne vihdoin tänään... :)

 
At 28/1/10 11:26, Anonymous herra_ronkeli said...

Oijoi, kuulostaa kyllä oikein herkulliselta. Tuota pitää tarjota, jos tulee kasvistenpuputtajia kylään. Laitetaanko tuohon ihan raakoja perunoita, vai jo valmiiksi keitettyjä?

 
At 28/1/10 11:36, Blogger Rosmariini said...

Nelle: Minullekin iski yhtäkkiä kamala munakoisopakkomielle. Syypäänä pidän sitä uutta taivaallista munakoisokeittokirjaa, joka on tullut nyt joka paikassa vastaan (olen itse aina vaan kirjaston jonotuslistalla).

Ronkeli: Keittämättömiä perunoita laitoin pari kappaletta ja paistoin ne ohuina lohkoina samalla pannulla munakoisojen kanssa. Raakapaistetut perunat ovat yleensä aika hyviä. Tässä tapauksessa ne vaan katosivat lopulta tuonne muiden kasvisten sekaan (munakoiso vei päähuomion), joten ei niitä olisi ehkä välttämättä tarvittu ollenkaan.

Meillä muuten perheen herrahenkilö kommentoi, että ihan hyvää tämmöiseksi kasvismössöksi. :) (Ei se kyllä mössöä ollut, toim. huom.)

 
At 28/1/10 14:32, Blogger Pinkkis said...

Hassua, minä postasin juuri maailman parhaana pitämäni, Kreikassa oppimani moussakareseptin, ja ajattelin, että tätä voisi syödä kyllä vaikka viimeisellä aterialla!

Mikä munakoisokeittokirja?

 
At 28/1/10 14:58, Blogger Rosmariini said...

No jopahan on tosiaan hupaisa yhteensattuma! :) Mutta kieltämättä viimeiselle aterialle kelpaisi mainiosti lampaan jauhelihasta tehty musakakin.

Se kirja on Marja Lindforsin viime vuonna ilmestynyt Taivaallinen munakoiso, jota joku täällä kommenttilootassa suositteli muutama viikko sitten. Tuommoiset yhden asian keittokirjat ovat kiinnostavia: jännä nähdä, mitä kaikkea tuohonkin on munakoisosta keksitty.

 
At 28/1/10 15:09, Blogger Liisa said...

Minä olen syönyt taivaallista munakoisoruokaa siellä Oulussa. En nyt muista ravintolan nimeä, mutta se on Rotuaarilta torille päin. Muutkin ruuat olivat siellä mielestäni mahdottoman hyviä.

 
At 28/1/10 15:23, Blogger Rosmariini said...

Ouluhan toki on maailmankuulu munakoisomekka. :P

Rotuaarilta torille päin on ainakin Välimeren ravintola Olimpos, sieltä luulisi ainakin munakoisoruokaa löytyvän. Ja Rotuaarilla sijaitsevasta Istanbulista näyttäisi löytyvän kasvisruokalistalta Imam bayildi, kuinkas sattuikaan. Sitähän olisikin jännä päästä maistamaan.

 
At 28/1/10 17:32, Blogger Jael said...

yNam nam,munakoisoruuat ovat hyviä. Mullakin on pari munakoisoa just kaapissa....

 
At 28/1/10 20:57, Blogger Rosmariini said...

Sinä vieläpä asut *oikeasti* siellä munakoisojen kultamailla.

Nyt on ollut pari päivää niin kylmää ja tuulista, että on tullut entistä enemmän ikävä kesää & tuoreita, makoisia kasviksia (pientä lohtua on onneksi saatavilla keittiön nurkkaan napostelua varten varatuista minitomaateista... tänä vuonna meillä ei selvästikään vietetty tomaatitonta tammikuuta).

 
At 28/1/10 23:10, Blogger Riikka said...

Hei IHANAA ja kiitos! Täytyy uskaltautua testaamaan itse tätä "Pyörtynyttä imaamia", jota aiemmin olen hakenut meze-herkkuna turkkilaisesta Meze-pointista Mikonkadulta. Se on taivaallista! Pakko varmaan hakea makustelusatsi ja yrittää sitten yltää mahdollisimman lähelle.

 
At 29/1/10 10:02, Blogger Chez Jasu said...

Täälläkin on munakoiso kauppalistalla! Todella monikäyttöinen ja herkullinen syötävä.

Kiitos ohjeesta, ehkäpä testaan koisoja tuohon.

 
At 29/1/10 10:16, Blogger Rosmariini said...

Ilmeisesti tuo pyörtynyt imaami rakennetaan usein täytettyjen munakoisonpuolikkaiden tapaan. Yhteistä eri resepteille lienee se, että oliiviöljyä kuuluisi käyttää PALJON.

Sain sitten sopivasti tuon munakoisokirjankin käsiini. Kyllähän sieltä löytyy monenlaista ohjeistusta, esim. munakoisopyörykät ja erilaisia (ihanan valkosipulisia) munakoisotahnoja.

 
At 29/1/10 21:22, Blogger Liisa said...

Hei, Istanbul se oli! Käy ihmeessä siellä syömässä se Imaami pyörtyi. Se on hyvä! Ihan sen vuoksi voisin tulla Ouluun uudestaan.

 
At 29/1/10 22:08, Blogger Rosmariini said...

Pitää ottaa ohjelmaan. :) Hauska päästä maistamaan vaihteeksi ammattilaisten tekemää munakoisoruokaa.

 
At 31/1/10 19:33, Blogger Geranium said...

Menin perjantaina kauppaan ihan sen vuoksi, että ostaisin pari munakoisoa ja kokeilisin tätä reseptiä. Mutta niitä löytynyt! Tätä reseptiä pitää kokeilla vähän myöhemmin.

 
At 4/2/10 16:09, Blogger Anna said...

Tätä on pakko kokeilla heti viikonloppuna, taitaa tosin jäädä haaveeksi, täällä pohjoisessa saa niin huonosti munakoisoa kaupasta! Ihania teidän ruokaohjeet ja noi ruokakuvat saa mut aina nälkäseks :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails