keskiviikkona, tammikuuta 13, 2010

Alkupalat patongista

Kavereille on mukava kokata kaikessa rauhassa nautittavia alkuruoka-pääruoka-jälkiruoka -tyyppisiä aterioita. Sillä tavoin porukka pysyy pöydän äärellä pitkään, ja jos on oikein onni myötä, on mahdollista keskustella muutakin kuin nopeat "onpa pakkasta" ja "töissä kiireitä". Alkuruokapuolen keksiminen tahtoo kuitenkin tuottaa ainakin minulle toistuvasti päänvaivaa.

Viime viikonloppuna nykersimme tuttavapariskunnallemme alkajaisiksi vieraskynäilijämme Bronxin innoittamia leipäsiä patongista ja - kuten herra Bronx itse sanoisi - henkisen kotomaamme Italian aineksista.

Alkupalaleipäset patongista

patonkia (vaikka pariakin eri sorttia)

täytteeksi esim.
1) chevre-kirsikkatomaatti-basilika
2) sipuli-mäti-smetana
3) kylmäsavu(kirjo)lohi-hot shrimp aioli
(tällä kertaa teimme kahta ensinmainittua)

Pilko patonki sopiviksi, parin-kolmen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Vinottain leikkaamalla saat palasista hieman isompia. Valmista sitten haluamasi täytteet esim. seuraavasti:

1) Chevre-tomaatti-basilika: leikkaa chevre noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja nostele ne patonginpaloille. Halkaise kirsikkatomaatit ja nostele pari-kolme puolikasta chevre-viipaleiden päälle. Grillaa sitten leipiä uunissa grillivastuksen alla, kunnes chevre pehmenee ja hieman sulaa. Revi lopuksi päälle basilikanlehtiä koristeeksi ja makua antamaan. Basilikaa ei kannata laittaa ennen uunivaihetta, sillä muuten se ryttääntyy surullisen näköisiksi myntyiksi. Rouhi lopuksi päälle pippuria myllystä.

2) Sipuli-mäti-smetana: silppua tavallista sipulia hienoksi ja sekoita yhteen smetanaa, valintasi mukaista mätiä ja sipulisilppua. Hyvä lähtökohta on laittaa kaikkia kolmea silmämääräisesti suunnilleen yhtä paljon. Ensin voi sekoittaa vaikkapa vain osan aineksista ja maistella, mitä on liikaa ja mitä liian vähän. Pyyhkäise sitten tahnaa patonginsiivuille esim. lusikalla. Jos mätiä jäi, sitä voi pudotella vielä muutaman murusen tahnan päälle koristeeksi. Jos haluat, kokonaisuutta voi vielä raikastaa ripottelemalla päälle hieman suolaa ja puristamalla pikkuisen mehua sitruunasta.

3) Kylmäsavulohi-hot shrimp aioli: tätä emme tällä kertaa valmistaneet, mutta kylmäsavulohisiivut ja kaupan (ainakin Stockmannilta saa) valmis hot shrimp aioli ovat myös erinomainen yhdistelmä patonginpalasten päällä.

Tällä kertaa alkupala nautittiin kuivan Cavan kanssa, mutta näiden leipästen viereen voisi kuvitella sopivan hyvinkin monenlaisen juoman, vedestä oluen kautta valko- tai kuohuviiniin - tai miksei vaikka samppanjaan asti.

10 Comments:

At 13/1/10 09:46, Blogger Virpi said...

Mulla on sama alkupalaongelma. Jotenkin oon ihan vailla mielikuvitusta alkupalojen suhteen. Onneksi tässäkin netti ja ruokablogit auttavat, silloin kun sormi menee täysin suuhun omien ideoiden uupuessa!

 
At 13/1/10 09:50, Anonymous Salla said...

Minusta taas alkupalojen suunnittelu on kivointa ja niihin löytyy vaikka mitä! Tässä joitakin hyväksi havaittuja: marinoitu munakoiso, gruusialainen papusalaatti, hapankaalipiirakkaa, pinaatti-tuorejuusto "paistosta", marinoituja kikherneitä, graavilohileipiä, suolakurkkua + hunajaa + smetanaa, kylmäsavulohimunakasrullaa, jogurtti-kurkkukeitto, erilaiset lämpimät alkukeitot... Kaikkea pientä herkullista väkerrettävää!

 
At 13/1/10 09:57, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Minä en tahdo keksiä mitään edes netin ja keittokirjojen avulla. :) Eli sormi on suussa ihan tosissaan.

Vuohenjuustosta tuli tosin nyt mieleen mahtava alkusalaatti viime syksyltä: päärynää, murusteltua chevreä, saksanpähkinöitä, aurinkokuivattua tomaattia ja balsamicosiirappia.

Salla: Oih, sinähän olet varsinainen alkupalojen aarreaitta. Käynpä luuraamassa tuota listaa seuraavalla kerralla.

 
At 13/1/10 10:18, Anonymous Salla said...

Niin ja alkupaloiksi voi modata melkein mitä vaan muuta ruokaa. Esim. tuota hapankaalipiirakkaa tein niin, että väänsin sitä pellillisen jonkun vanhan Glorian ruoka ja viini -ohjeen mukaan, sitten otin siitä pyöreällä muotilla (stanssilla?) paloja ja laitoin ne tarjoiluvadille. Sain kivannäköiset pikkuannokset hyvin tarjolle.

Hieman lisää ruokajuttujani linkin takana, klikkaa nimeäni.

 
At 13/1/10 13:30, Blogger Rosmariini said...

Oivallinen idea tuo perusruokien muokkaaminen alkupalamaisempaan suuntaan! Nyt alkoi muutenkin putkahdella muutamia ideoita mieleen (jee).

 
At 13/1/10 21:02, Anonymous Ingrid said...

Moi!
Mulla on sama ongelma, tosi vaikea keksiä mitään pikkusuolaisia alkupaloja, ilman suurta väkertelyä. Mutta tämä bruschetta-tyylinen kyllä toimii aina. Keittokirjoista tuli mieleen kun taannoin oli puhetta Pioneer womanista, että joko olette tutustuneet tai postanneet Jamie´s America:sta jotain?? Huonomuistinen kun olen. On vaan mielestäni niin kertakaikkisen loistava opus, jopa vanha tuttumme beer butt chicken löytyy sivulta 290. UK Amazonilla kirja tosi edukas, en edes kehtaa kertoa kuinka monta olen tilannut (lahjaksi...)

 
At 13/1/10 22:04, Anonymous Kirsikka said...

Mulla menee melkein toisinpäin. Alkuruokia keksisi vaikka kuinka, pääruoka tuottaa joskus päänvaivaa:).

 
At 13/1/10 22:16, Anonymous Kirsi said...

Siis ihan päinvastoin! Alkuruokia keksii vaikka kuinka ja ne onkin yleensä kaikkein maistuvimmat koko aterialla - niin kotona kuin ravintolassa. Ja monessa alkuruoassa on se mukava puoli, että ne voi tehdä etukäteen. Esim. uutena vuonna tein Sikke Sumarin Rakastan ruokaa -kirjasta mozzarellaterriiniä edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan juhlia. Maku oli kohdallaan ja annoksesta sai varsin kauniin ja värikkään. Leipäperustaiset alkupalat teen yleensä ruisleivästä, mm. mätileivät on vaan parempia rukiin kanssa. Kun ihan tavallisen ruispalan pienii pieniksi suupaloiksi, täyttää sopivilla aineilla ja tarvittaessa käyttää vielä vaikka grillissä (esim. tippa öljyä, kirsikkatomaatin siivu, vihreän oliivin siivu ja parmesaaniraastetta grillivastuksien alle lämpiään)on aina ja kaikille maistuva alkupala on valmis!

 
At 13/1/10 22:24, Blogger Rosmariini said...

Ingrid: Joo, se Amerikka-kirja on ihan paras! Siitä tekisi mieli kokata ihan kaikkea.

Aiheesta löytyy alustavasti juttua viime lokakuulta, mutta pitäisi palata asiaan vielä joskus vähän lähemminkin.

Kirsikka: Meistä saisi hyvän tiimin, kun saataisiin jostain yksi jälkiruokamielinen joukkoon kolmanneksi. :)

Kirsi: Maistuvimpia ja mielenkiintoisimpia ne tosiaan yleensä ovat. Ja alkupalojen perusteella voi vähän päätellä, mitä muuta saattaisi olla luvassa.

 
At 16/1/10 14:31, Anonymous Kirsikka said...

Kannatan tuota tiimiä:)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails