Metsän armoilla

Retkiruokakirjojen ykkönen on Raija Hentmanin Herkutellen Luonnossa. Kuivatuotteista kunnon eväät, josta on ehditty ilmeisesti ottamaan jo useampikin uusi painos. Hyvien reseptien ja retkiruokavinkkien lisäksi kirja sisältää muun muassa kasvikuivurivertailun (tiedän monien tuttujeni haaveilevan kyseisestä laitteesta) sekä raaka-aineittain järjesteltyjä kuivatusohjeita. Samaten kaupasta saatavat valmismuonat, pussikeitot sun muut on kirjassa esitelty. En hoksannutkaan, että tacolautasista saisi kätevää retkievästä (ainakin kaarevampiin tacokuoriin verrattuna).
Kenties pitäisi tänä syksynä yhdistää puolukoiden poiminta metsäisiin taco-kekkereihin.

Trangiakokkailuun päätyi loppujen lopuksi savuporopata sekä porkkanaleipä. Aivan mainioita ohjeita olivat kumpainenkin:
Savuporopata kahdelle
-4 dl kuivattua perunaa
-3/4 dl kuivattua purjorouhetta
-4 viipaletta kylmäsavuporoa
-2 rkl kermankorvikejauhetta
-4 dl vettä
-50 g sulatejuustoa
-50 g savujuustoa
-1 ½ mm mustapippuria
-pihlajanmarja- tai variksenmarjahyytelöä
Pane liotettu peruna ja purjorouhe kermankorvikejauheen kanssa veteen kiehumaan. Viipaloi savuporo hyvin pieniksi palasiksi. Lisää poro ja mustapippuri. Murustele savujuusto. Lisää juustot, kun perunat ovat kypsiä. Anna juuston sulaa ja nauti pihlajanmarja- tai variksenmarjahyytelön kanssa.
Pikainen porkkanaleipä kahdelle tai kolmelle
-1/2 dl kuivattua hienojakoista porkkanaraastetta
-2 ½ dl hiivaleipäjauhoja, ½ dl varalle
-1 dl kaurahiutaleita
-1/2 dl maitojauhetta
-50 g margariinia
-1 tl sokeria
-1/2 tl suolaa
-2 tl leivinjauhetta
-2 dl vettä
Pakkaa samaan pussiin kaikki muut kuiva-aineet paitsi porkkanaraaste.
Anna kuivatetun raasteen liota vedessä sillä aikaa, kun nypit rasvan jauhoihin. Lisää vesi porkkanaraasteineen ja sekoita. Älä vaivaa liikaa, jottei taikina sitkistyisi. Lisää jauhoja tarvittaessa sen verran, että pystyt taputtelemaan ohuita leipiä.
Paista leivät molemmin puolin ja tarjoa kuumana. Sipaisu margariinia, tuorejuustoa tai vaikkapa puolukkahilloa sopii rieskan päälle.
5 Comments:
Minäkin olen nyt kuivurin hankittuani kuivannut kaikenlaista. Tosi hyvin sopivat kuivatut jutut juuri retkille ja lyhyille matkoille.
Tuostapa tulikin mieleen, että juuri nyt olisi aika hyvä aika panna omenaviipaleita kuivumaan.
Vinkki trangiakokkailusta kiinnostuneelle: käypä katsomassa ystäväni Petri Hautalan sivuja.
http://www.tuulenhuminaa.blogspot.com/
Kiitos vinkistä. Tuo vaikuttaa sen verran kiinnostavalta (ja herkulliselta) sivulta, että pitää jonain iltana mennä lueskelemaan ihan ajan kanssa.
Onneksi taas on lähipäiville aurinkoista ilmaa luvassa (vaikka juuri nyt onkin harmaata ja sateista), joten jospa tässä pääsisi trangian kanssa taas tositoimiin.
Kiitos leivän reseptistä! Leivottiin käsivarressa viime kesänä, mutta nyt oli kirja hukassa kun uuden reissun ruokia pakkailen. Onneksi google auttoi!
Lähetä kommentti
<< Home