torstaina, kesäkuuta 18, 2009

Lohitikka kelloa vastaan

Jamie yrittää Ministry of Food -kirjassaan kaikin voimin kannustaa lukijoitaan tekemään ruokansa itse sen sijaan, että ostaisivat jatkuvasti eineksiä ja pikaruokaa. Kirjan ensimmäinen luku listaa reseptejä, jotka Jamien mukaan valmistuvat 20 minuutissa tai alle eli nopeammin kuin pikaruoka, jota vaivattomuudella ja ajansäästöllä niin markkinoidaan.

Tämän intialaishenkisen lohiruoan kerrottiin syntyvän kokonaisuudessaan 17 minuutissa. Lukema kuulosti sen verran pieneltä, että naksautin kellon käymään sillä hetkellä, kun jääkaappi ensimmäisen kerran avattiin.

En liene keittiössä aivan yhtä ADHD kuin Jamie, ja lisäksi hukkasin jonkin verran aikaa tarvikkeiden etsimiseen. Annokset olivat lautasilla ajassa 30 minuuttia ja 40 sekuntia, eli Jamien pohja-aika ylitettiin 80%:lla. Ihan kiitettävän ripeää ruokaa silti - ja oikeinkin maukasta! Todennäköisesti en olisi ehtinyt hakea tuossa ajassa edes mäkkärin ruskeaa ravintopussillista, vaikkei lähimpään kaksoiskaaripihaan meiltä niin monta kilometriä olekaan.

Lohitikka naanleivällä ja kurkkujogurtti (2 annosta)

2 naan-leipää (esim. kaupan valmiita esipaistettuja)
1 punainen chili
puolikas kurkku
1 sitruuna
4 rkl maustamatonta jogurttia
400g lohifilettä, suomustettuna ja ruodot poistettuna
1 rkl currytahnaa (saa olla ihan kukkurainen lusikka!)
oliiviöljyä
korianteria
suolaa, pippuria

Lämmitä uuni 110 C:hen ja laita naan-leivät sinne ottamaan itseensä mukavan lämmön. Halkaise chili, poista siemenet ja silppua se hienoksi.

Kuori kurkunpuolikas ja halkaise se pituussuunnassa kahtia. Kaavi siemenet ym. löysä aines lusikalla pois ja pilko jäljelle jäänyt vaalea, jämäkkä ja raikas kurkkuaines ei-ihan-kamalan-pieniksi palasiksi ja laita kulhoon odottamaan. Säästä kuitenkin pieni määrä kurkkua annosten koristeluun.

Halkaise sitruuna kahtia ja purista toisen puolikkaan mehut kulhoon kurkunpalasten sekaan. Lisää perään jogurtti, ripaus suolaa ja pippuria ja puolet silputusta chilistä sekä halutessasi korianteria. Sekoita kunnolla.

Viipaloi lohi selkäruotoon nähden poikittain noin kolmen sentin levyisiksi paloiksi. 400 gramman lohenpätkästä, joka on oiva määrä kahdelle, tulee kuusi sopivankokoista kalanpalaa. Hiero currytahna esim. lusikan selkämyksellä tasaisesti lohenpalojen päälle (lihapuolelle, ei siis nahalle).

Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi, lorauta sille oliiviöljyä ja paista lohenpaloja puolisentoista minuuttia per puoli. Meillä suurimmat palaset vaativat vähän tätä pidemmän kypsennyksen. Tämänmuotoisiksi pilkottujen kalanpalojen kypsyyttä on helppo arvioida, kun katselee kalaa sivusta. Kun keskiosan läpikuultavan punertava väri alkaa juuri ja juuri muuttua läpikuultamattomaksi, kala on valmis.

Tarjoile ruoka asettamalla lautaselle aluksi naan-leipä. Kauhaise sille sitten kunnon keko kurkku-jogurttiseosta ja asettele jogurtin päälle kolme lohenpalaa. Ripottele päälle hienonnettua chiliä, loput kurkunpalat ja korianterinlehtiä. Purista lopuksi päälle mehua jäljelle jääneestä sitruunanpuolikkaasta.

12 Comments:

At 19/6/09 06:46, Blogger nona said...

Kiitos ideasta, täytyy myös kokeilla kotikeittiössä. En ole vielä ostanutkaan tuota Jamien kirjaa. Mitä currytahnaa teidän keittiössä käytettiin? Onko joku tietty Naan-leipä todettu hyväksi?

 
At 19/6/09 09:02, Blogger Virpi said...

Hehheh, en vissiin ollut ihan herännyt, kun otsikon tikasta tuli ensimmäisenä mieleen tikanheitto. Mietin, että ootteko kehittäneet uuden suomalaiseen suveen sopivan lajin, jossa heitellään jäisillä lohitikoilla kellotauluja.

Oon aika selkeesti näiden 3 vapaapäivän tarpeessa :D onneks tästä pääsee rentoutumaan.

 
At 20/6/09 15:49, Blogger Meri, Helsinki said...

Tikkakisatunnelmissa mäkin lähdin tätä lukemaan että ei siinä ;-D Mutta pirun hauska ajatus, vähän kuten kokkisotaa, kelloa vastaan! Tulee ihan eri fiilis kokkaukseen :-) Nyt voisin motivoitua just tollasesta, hyvässä seurassa.

 
At 21/6/09 02:16, Blogger Pippurimylly said...

Nyt tuntuu selkeästi olevan heittotikoille tarvetta :) Toivottavasti olette päässeet juhannuksena tikanheitosta osallisiksi! Virpin postuloima jäälohi-kellotaulu -tikkalaji kuulostaa niin houkuttelevan surrealistiselta, että Dalikin olisi takuulla ollut ideasta kateellinen!

Nona: Tällä kertaa käytettiin Santa Marian valmiita naaneja, jotka kyllä ovat hiukan pullamaista höttöä kunnollisiin, tandooriuunissa paistettuihin leipäsiin verrattuna. Taannoin kokeiltiin kyllä tehdä itsekin.

Currytahnan merkkiä en valitettavasti enää muista. Jotain melko perustahnaa se oli, geneerisimmän näköistä mitä kaupasta löysin.

 
At 21/6/09 17:11, Blogger Rosmariini said...

Alkuperäisessä ohjeessa puhuttiin jostain tandoori curry pastesta, joka kuvista päätellen oli väriltään punaista.

 
At 22/6/09 07:47, Blogger Tanita said...

Tuli olo, että pitää kokeilla ja ottaa vielä aikaakin. En ole koskaan syönyt itse paistettua naan-leipää. Intilaisesta ravintelista on kyllä otettu valmiina.

 
At 22/6/09 21:52, Blogger nona said...

Aivan mainio resepti! Mehevyyttä ja raikkaita makuja, sipaus tulisuutta. Aikaa en ottanut kun oli nälkä, mutta nopsasti tuli valmista. Naan leipää leipomaan ensi kerraksi :) Rajah-merkkistä tandooritahnaa saa Prismoista.

 
At 23/6/09 13:11, Blogger Rosmariini said...

Tässä oli kyllä mukavasti eri makuja, sitruunan hapokkuutta, chilin tulisuutta jne.

Pitäisi testata muitakin k.o. kirjan minuuttiohjeita, jos nekin vaikka sattuisivat olemaan yhtä maistuvia.

 
At 25/6/09 08:32, Anonymous nemo said...

Haa, minäkin kokeilin jotain vastaavaa jokin aika sitten! Aikaa en ottanut, mutta reilusti enemmän sitä kului, kun Jamiella. Kaupan valmis naanleipä valitettavasti ei ollut kummoista ;(

 
At 25/6/09 18:04, Blogger lotta-ni said...

me kokeiltiin myös. nopeesti sain ton kyllä kasaan kun oli kaikki tarvikkeet hollilla. mun makuun oli ainakin hyvin nannaa. ens kerralla kyllä pitää varmaan laittaa currytahnaa enempi. mein oli ilmeisesti jotain laimeeta versiota, koska suurin osa mausta tuli jogurttisoossista.

 
At 27/6/09 18:33, Blogger LeonBlank said...

Täräytin kanssa moisen ja oli niin hyvää että meinasi tukka lähteä päästä. Sattui vielä hyvin valittu valkkari kulmalle niin voi veljet.

Tämä ja lammaspizza skabaavat parhaimpina safkoina joita olen täältä vääntänyt.

Sama jatkuu! Danke!

 
At 28/6/09 11:37, Blogger Rosmariini said...

Ties mitä kaikkea lohesta saisikaan aikaan, kun sitä yhdistelisi muunkinlaisiin (aasialaisiin) maustekastikkeisiin ja -tahnoihin (teriyakilohi on meillä kestosuosikki).

Lammaspizza! <3

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails