torstaina, kesäkuuta 04, 2009

Pikaruokaa

Kyselin pari vuotta sitten, missä suunnalla Suomea ovat parhaat yksittäiset ravintola-annokset. Nyt olisin kiinnostunut kuulemaan, mistä löytyy Suomen parasta pikaruokaa. Oma suosikkini löytyy tietenkin Oulusta, vesitornilähiö-Puolivälinkankaalta.

Kyseessä on Puokkarin Järvigrilli, jonne on aina jonoa (tai ainakin meidän edellämme on aina vaikka kuinka monta ihmistä, mutta tyypillistä tuuria tietenkin on, ettei meidän jälkeemme välttämättä jonota enää kukaan).

Oma suosikkini Järvigrillillä on hampurilainen nimeltään Asterix, joka on suorastaan jättimäinen siitä huolimatta, että listalta löytyy myös (huomattavasti suurempi?) Obelix. Perinteisten grillimausteiden lisäksi mukaan tulee talon kastikkeita: chili- ja valkosipulisoosia, jotka molemmat ovat omaan makuuni oikeinkin maistuvia. Pihvi on aika einesmäinen, mutta se onkin sitten (liian pitkän jonotusajan lisäksi) melkein ainoa miinus. Sämpylä on sopivan tukeva (= ei liian höttöinen), ja muutkin lisukkeet kutakuinkin kohdallaan. Tapanani on valikoida väliin ananasviipale tuomaan kokonaisuuteen sopivasti raikastusta.

Mutta minne kannattaa mennä, jos muualla Suomessa liikkuu ja tarvitsee pikaista purtavaa?

44 Comments:

At 4/6/09 21:55, Blogger Virpi said...

No nyt en osaa antaa niitä muiden paikkakuntien pikaruokavinkkejä, mutta oli pakko kommentoida, että asuin tuossa taannoin vajaat pari vuotta aivan järvärin vieressä ja mun vakkariannos oli myös Asterix (ananaksella tahi munalla)! :)

Nykyään on melkein järväriä ikävä, kun siellä harvemmin viitsii pyörällä lähteä käymään.

 
At 4/6/09 21:57, Blogger .Nekku. said...

Suosittelen lämpimästi Mantan grilliä Kajaanissa. Grilli nauttii entisten ja nykyisten varusmiesten keskuudessa kulttisuosiota ja se valittiin pari vuotta sitten jopa Suomen parhaaksi grilliksi toisen iltapäivälehden lukijaäänestyksessä. En kuitenkaan suosittele grilliä näistä syistä, vaan siksi, että sieltä saa maailman parasta kebabia (ainakin, jos valitsee tulisen kastikkeen). Eikä muidenkaan annosten koon/maun/hinnan puolesta häviä edes Järvigrillille.

 
At 4/6/09 22:02, Blogger Merituuli said...

mun mielestä pikaruokapaikoissa on aina plussaa, jos ranskikset on niitä röpöliäisiä, "vanhanajan ranskiksia". En pidä mäkkärityylisistä tikkuranskiksista. niihin ota edes kurkkusalaatti kiinni. nih!

käymme niin ylettömän harvoin missään pikaruualla, etten osaa paikkaa sanoa.

 
At 4/6/09 22:03, Anonymous Reetta said...

Pitkäaikaisen ei-kommentoivan lukijan on nyt pakko avata suunsa :)

Parasta pikaruokaa löytyy nimittäin Lappeenrannasta Tuen Grilliltä. Oma suosikkini on juusto-ananas-hampurilainen. Pihvi on erittäin hyvää ja hyvin maustettu, ja sämpylä mukavan muhkea ja rapeaksi paahdettu!

Kyseinen grilli löytyy Lappeenrannan jäähallin eli Kisapuiston lähistöltä, ja se on saanut nimensäkin siitä, että se tuki (tukee?) SaiPaa.

Lämpimästi suosittelen, vaikka saattaa joutua jonottamaan, sillä paikka on erittäin suosittu! :)

 
At 4/6/09 22:15, Blogger Jenni said...

Lappeenrannan Tuen Grilli!!!
Sinne kannattaa tulla vaikka kauempaakin. Juustohampurilainen on taivaallisen hyvä, siis sellaisella koostumuksella ei saa hampparia mistään. Mikään Mäkkärin tai Hesen läpyskä ei maistu enää millekään.

 
At 4/6/09 22:54, Anonymous mea said...

Turussa Allin grilli on ehdottomasti paras. Sitä kehui lehdessä mm. Foodoosta tuttu tv-kokki Alex Nurmikin. Allin hampurilaisessa on kokolihapihvi ja niin tuoreet vihannekset, että ne rapisevat suussa ja ruoka on niin iso, että ainoa ongelma on syöminen. Lihapiirakkakin on erikoisen hyvää, jostain pikkuleipomosta se tulee ja lähtee asiakkaalle parilan kautta. Itse grillirakennuskin on ihanan nostalginen lippakioski.

Turun toinen "pakko käydä" -grilli on Martinsillan grilli. Siellä syödään lihapiirakka kokolihapihvillä.

 
At 4/6/09 23:38, Blogger Nelle said...

En tiedä onko parasta, mutta Tammisaaressa on hyviä makkareperunoita ihan rannan tuntumassa olevalla grillillä. Tosin ite en oikein osaa päättää onko makkaraperuna vai ranskikset ja lihapullat parempi. Miinuksena mun heikko ruotsinkielen taito. Taalintehtaan Portsidessa on hyvät pitsat ja Helsingissä mä oikeesti tykkään niistä eerikin pippurin falafeleista. nih.

 
At 5/6/09 00:23, Blogger Päitsyli said...

Jos liikut Kouvolassa, kannattaa pikaruokaa tankata Nipan grillillä Tornionmäessä. Itse en syö lihaa, mutta Nipan makkaraperunat ovat kuulemma Suomen parhaat.

 
At 5/6/09 08:00, Blogger Virpi said...

Ainiin ja jos ajelee nelostietä eteläänpäin niin ainakin mielenkiintoinen grillipysähdys on mahdollinen Rantsilassa. Nelostien varresta löytyy Vilkku-Burger, joka kuuluu olevan ainakin rekkamiesten suosiossa. Itse olen asioinut ruoan merkeissä täällä vain kerran, mutta menen siitä joka kesä ohi, koska kesämökkimme kauppareissut suuntautuvat aina Rantsilaan.

Vilkku-Burgerista on muinainen raporttikin kaenkky.comissa: http://www.kaenkky.com/?p=k&id=121&m=/Vilkku-Burger

 
At 5/6/09 08:24, Anonymous herra_ronkeli said...

Tampereen keskustassa ravintola Punjab (ei se mikä on Rautatienkadulla, vaan enemmän Laukontorin suunnalla) tarjoaa kyllä parasta kebabia, mitä olen ikinä saanut. Hinta oli aika kova, muistaakseni 7 eskon paikkeilla, mutta kyllä sen siitä ihan mielellään maksoi, kun totesi mahtavan maun.

 
At 5/6/09 09:27, Anonymous Anonyymi said...

Suomen parasta kebabia saa Raahesta, Madonna tai Take Away (isommat annokset).
Kannattaa tulla maistamaan kauempaakin, sen jälkeen ei muuta enää voi edes nimittää kebabiksi.
Mistään muualta ei saa edes lähelle samanveroista. Ja kastikketkin on aivan ihania, varsinkin kun ottaa useampaa kerralla.

 
At 5/6/09 10:57, Anonymous Anonyymi said...

Lappeenrannan torilla tai satamassa Atomi (lihapiirakka kinkulla TAI munalla) ja Vety (lihapiirakka molemmilla). Ja tietenkin Tuen grilli, josta saa parhaat hampurilaiset!

Maistuvia hetkiä ympäri Suomen :)

 
At 5/6/09 11:45, Blogger Dea said...

Otaniemen ostarilla (Espoossa) on varsin hyvä pieni grilli, josta saa ihania kanaburgereita. Otan tosin itse aina paistetun munan ja juuston mukaan... Paistettu muna hampurilaisen välissä on jotakin ihanan syntistä. :)

Helsingissä valintani olisi ehdottomasti Töölön torigrilli, joka siis sijaitsee Töölöntorilla. Parhaat kanakorit ikinä ja tajunnanräjäyttävä valkosipulimajoneesi!

 
At 5/6/09 13:32, Anonymous Malla said...

Miten kukaan ei ole vielä maininnut Helsingin Jaskan Grilliä?? Se on kai ollut liian ilmeinen paikka ;). Eli sijainti eduskuntatalon takana, Ravintola Manalan ovien luona taksitolpan vieressä. Järkyttävän hyvät hanpurilaset. Valikoima laaja. Sairaan hyvät kastikkeet, hinta kohdillaan. Paljon valkosipulia; en vaan ymmärrä miten voi laittaa hampurilaiseen niin paljon valkosipulia ilman että se on yhtään kitkerää tai pistävää, ehei! Näissä on valkosipulit kondiksessa.

Jaskan Grilli valittiin joskus vuosia sitten telkkarista tulleessa "Suomen parhaat" ohjelmassa parhaaksi grilliksi.
Miinuspuolet: aukeaa muistaakseni vasta 19 tai 19.30 (mutta on siiten aamuun saakka auki). Pankkikortti ei käy, eli käteistä pitää olla.

Ja ai niin, annosten nimet aikaansaa aina hilpeyttä. Ja luonnollisesti kun kansakunnan silmäätekevät istuvat ihan viereisessä talossa, lötyy listalta myös esim. Paavo Lipponen, Jaakonsaari jne. Teekkareille ja opiskelijoille on omat annokset ;).

 
At 5/6/09 13:51, Blogger Murphiina said...

Seinäjoella kannattaa pysähtyä Ruukintien varrella olevalle Samburger grillille. Evääksi kannattaa valita Samburger tai Samburger Special sulatejuustolla tai ananaksella. Seinäjoen suosituin grilli ja syystäkin.

 
At 5/6/09 14:41, Blogger Geranium said...

Kuopion torilla, Hanna Partasen lihapiirakka on tosi hyvää.

 
At 5/6/09 15:10, Anonymous Nman said...

Lahdesta kannattaa varmaan panostaa kebab-osastoon, itselläni on grillikioskit jääneet vähemmälle käytölle. Adanus-kebabravintola on reilusti oman porukan suosikki. Tottakai lihamukin legendaarinen koti Jonen Grilli kannattaa testata.

 
At 5/6/09 17:37, Anonymous Kirsi said...

Jyväskylässä Lounaispuiston grillin ananashampurilainen on oikein maukas ja kebabin ystäville paikallinen Troija -kebab on mainio.

Entisenä oululaisena on pakko muistella myös Höyhtyän grilliä, jonka kautta tuli usein koukattua ammoin baari-illan jälkeen. Se kun oli auki niin kauan kuin asiakkaita riitti ja niitähän riitti, koska ruoka oli hyvää. Nykyistä asiantuntemusta tosin paikasta ei kyllä ole.

 
At 6/6/09 05:45, Anonymous Pauliina said...

Haminan torin nakkikioskista (ei torikahvilasta) saa Suomen parhaat lihapiirakat! Ja vaikka pyydät piirakan yhdellä nakilla saat kaksi :)

Paikallisen leipomon, Aitolahden lihapiirakat ovat muuten todella hyviä myös kylmänä.

 
At 6/6/09 13:18, Anonymous Poika said...

Jyväskylän grilli 21:n hamppareista löytyvät jauhelihapihvit tehdään itse rakkaudella. Aivan mahtavia. Toki valikoimista löytyy myös useita annoksia joissa on kokolihapiffit.

 
At 7/6/09 00:16, Anonymous bronx said...

Järkkäri (Jussin erikoinen!) ja Höge ovat perus.vakioita kyllä. Minulla on pari kaveria, joille Högen makkarapiiras oli muinoin liki uskonnollinen rituaali. :-D

21:ltä on mainiot muistot, tv. Tikkakosken mannekiini 1/87.

Limingantullin Autogrillillä on yleensä ollut mainiot Scan-burgerit.

--bronx

 
At 7/6/09 17:00, Blogger Matu said...

Jos kebabia haluaa niin suosittelen ehdottomasti käymään Käpylän pizza & kebab palvelussa ja tilamaan iskenderin tulisella tai medium kastikkellaa. Ehkä parasta kebabia mitä olen koskaan syönyt!
Ulkoa päin paikka näyttää nuhjuiselta mutta ei anneta sen hämätä :)

 
At 7/6/09 19:58, Blogger Rosmariini said...

Mahtavan paljon pikaruokavinkkejä, suuret kiitokset kaikille kommenteista! Tässähän herää halu lähteä rullaamaan kesällä pitkin Suomea ja maistelemaan kaikkea mahdollista. Harmittaa, kun en ole koskaan käynyt esim. Lappeenrannassa, Kouvolassa tai Haminassa. Savonlinnassa olen sentään käynyt ja päässyt maistamaan lihalörtsyä.

Ehkä kaikkein paras hampurilaismuisto meikälle on jäänyt Porista joskus 80-luvun lopulta. Tosin nyt ajatellen Porissa olisi pitänyt maistaa ehkä porilaista...

Raahesta kotoisin olevat tuttavat jaksavat muuten hehkuttaa tuota Madonnaa. Pakko se vielä joskus on päästä testaamaan. :)

 
At 8/6/09 00:46, Blogger Rauna said...

Helsingin kauppatorin Snellmanin kahvilassa (legendaarinen, yli satavuotias torikahvila jossa käy ministerit ja työläiset) saa parhaimmat lihapiirakat ihanalla paikalla. Eromangan rapeita ja takuuvarmasti tuhteja piirakoita saa myös Hakaniemen hallista (torin puoleinen lounasmyymälä heti ovesta astuttaessa) ja Wanhasta kauppahallista eikä väliin tarvitse mitään lisätäytteitä.

Näitä ei uskalla syödä ihan joka hetki, mutta mieluummin herkuttelen niillä silloin tällöin kuin ostan kuivempia kavereita.

 
At 8/6/09 10:24, Blogger Rosmariini said...

No nyt alkoi äkkiä tehdä mieli lihapiirakkaa. Jokohan niitä vähitellen saisi vaikka vihdoin ja viimein tehdyksi itse.

 
At 8/6/09 13:40, Anonymous Kari said...

Turun ykköspaikka on Martinsillan Grilli. Erityiskehun ansaitsevat paikan makkaraperunat, joihin käytetään Perniön paistinmakkaraa.

Savon seikkailujen ajalta suosittelen Kuopiossa Hanna Partasen lihapiirakkakioskia torilla. Snellun grilli oli myös mainio, mutta se onkin kuulemma jossain välissä purettu pois, kun Kuopioonkin on iskenyt jonkin sortin Turuntauti (vrt. vanhan kalahallin purku).

 
At 10/6/09 18:04, Anonymous Sussu said...

Niin ja Madonnahan on Pattijoella eikä Raahessa, murh!

 
At 10/6/09 22:39, Blogger Rosmariini said...

Kari: Moni vanha grilli on kyllä harmillisen uhanalainen.

Sussu: Pattijoki on paras! Ihan pakko päästä piipahtamaan siellä joskus kesän aikana.

 
At 11/6/09 16:04, Blogger Satu said...

Paras ketju on Snacky. Loistavat hampurilaiset, ihanat ranskikset.

 
At 13/6/09 12:20, Anonymous Kuusenkerkkä said...

Jos käytte Kouvolassa, kurvatkaa Tornionmäkeen Nipan grillille.
Itse en ole mikään grilliruuan ystävä, mutta kerran kesässä on ihan pakko saada omenapiirakka katajansavulla. Se on lihapiirakka, jossa on lihamössön sijaan sisällä omenahilloa ja kolme paksua siivua balkaninmakkaraa (kun sen katajansavumakkaran valmistus lopetettiin, nyyyh!). Mausteina sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia ja raakaa sipulia. Kuulostaa kaamealta ja meni kauan ennen kuin uskalsin kokeilla, mutta nykyään en syökään enää mitään muuta. Saa sieltä toki tavallista grillimössöäkin ja siellä on aina jonoa, menipä mihin aikaan tahansa.

 
At 14/6/09 20:52, Anonymous Hillevi said...

Heinolan Maxi grillin Pihvipiirakka munalla&juustolla on vallan mainio!
Laihdutusruokaa parhaimmasta päästä;)

Suosittelen myös Heinolan Heila lähiruokatoria, josta löytyy mm. Benjamin lihatori, Viiniheila ja lähileipomoiden tuotteita.
Helppo poiketa vaikka ohikulkumatkalla!

 
At 15/6/09 23:11, Blogger Terhi said...

Pitkästä aikaa täällä :)

Kajaanissa paras grilli nykyään on Purolan grilli! Ihania burgereita ja lihiksiä.

Lappeenrannassa suuntaisin satamaan Atomille tai Vedylle. Pallon grilli oli aikoinaan myös suosikki, liekö enää toiminnassa?

Kuortissa on herkullinen grilli- ja kebab-paikka Chili (tai Chilli) siinä ABC:n vierellä, kannattaa poiketa.

Täältä pk-seudulta kunnon grilliä ei ole löytynyt!
Juhannuksena täytyy tsekata Oulun apajat, ylihuomenna suunta sinnepäin!

 
At 16/6/09 21:08, Blogger Rosmariini said...

Iik, valinnanvaikeus! Jos nyt suuntaan kesän aikana askeleeni (öh, tai autoni) Kajjaaniin, niin onko syytä mennä Mantan vai Purolan grillille?

 
At 23/6/09 17:17, Blogger Terhi said...

Rosmariini - eihän se vaikeaa ole :). Käyt ensin Purolan grillillä ja sit Mantalla...tai jos haluat revitellä niin ensin Mantalle ja sitte Purolaan :).
Oikeesti kumpikin on to-osi hyviä, jospa tuossa heinäkuussa itsekin pääsisin.

Jussina tuli testattua Oulussa Intialainen siinä aseman kupeessa, ihanaa oli!

 
At 9/7/09 08:57, Anonymous Anonyymi said...

Alajärvellä jos liikkuu, niine hdottomasti Kanavan Kevarin grillillä kannattaa piipahtaa. Ihan parasta ruokaa siellä on tex willer, jonka saa kahden sämpylän (isot ja itse leivotut) välissä tai yhdelle sämpylälle rullalle käärittynä. sisältää salaattia, paistettua kinkkua, sulatejuustoa, majoneesia ja sweet chili-kastiketta. ah niin ihanaa :)

 
At 11/7/09 21:34, Anonymous Anonyymi said...

Olen käynyt monissa eri kaupungeissa grilleillä syömässä, mutta erikoisesti mieleeni on jäänyt Kouvolassa Nipan Grilli. Tuplatorkkari neljällä perinteisellä mausteella ja siihen vielä lisäksi pikkuisen chilikastiketta, se oli kaikenlisäksi edullinen. Ja maukas, sitä oikeaa grilliruokaa.

 
At 17/6/10 23:56, Anonymous Tarkkailija said...

Pakko kommentoida ja kehua Enskan Evästä. Tilaa listalta sitten burgeria tai hodaria, niin aina on aivan mahtavan maukasta. Siihen kun lisää kirpeän talvipakkasen ja lapin yön. ah..

 
At 23/6/10 06:15, Blogger tuomoks said...

Menkää nyt jo suolle - toinen kärsii täällä kaukana syömässä maissiin käärittyjä kaktuksenlehtiä, vai oliko se toisinpäin - jokatapauksessa..

Tuli siksipaljon kierrettyä, että melkein kaikki mainutut paikat käytyä, Turusta Kuopioon, Haminan / Kouvolan / Lappeenrannan herkut - Hesasta Ouluun, jne. Tänään on kyllä tuo nälkä iskenyt - takaisin Suomeen heti kun pääsee!

 
At 5/7/10 14:39, Anonymous Anonyymi said...

Vuosikausien "parhaan grilliruoan" metsästys tuottanut seuraavat arvokkaat vinkit, kokeilkaa ihmeessä:

Turku: Mantun grilli (tupla täyslihahampurilainen)
Kuusamo: Torin grilli (makkaraperunat Suomen parhaat)
Jyväskylä: Troijan kebab (kaikki annokset hyviä, tulinen kastike)
Oulu: Troija kebab (lähes yhtä hyviä kaikki kuin Jyväskylän vastaava, plussana valinnaiset kastikkeet esim taivaallinen kastike)
Tampere: Rullagrilli: munahampurilainen

 
At 31/7/10 14:18, Anonymous Anonyymi said...

Nokialta kuuma koira ihan miltä grilliltä tahansa. Saa sitä Tampereeltakin muutamasta paikasta.

 
At 19/5/11 13:18, Blogger LukanLusikassa said...

Blogisssani:
lukanlusikassa.blogspot.com
on tullut tätä Jyväskylän parasta pikaruokaa kysymystä käsiteltyä melko laajasti.

 
At 25/10/11 18:22, Blogger ohyesyesnono said...

täytyy liittyä lappeenrannan tuen grillin ylistyskuoroon. erittäin erittäin maukasta!

pieni fiilistelykirjotus löytyy osotteesta http://ohyesyesnono.blogspot.com/2011/10/mennaaks-tuelle-joo-moneltas-kela-aukee.html

 
At 11/10/12 00:04, Blogger saara said...

Jyväskylässä sitä yliopiston kirjastoa vastapäätä olevalta grilliltä (en muista nimeä) saa mahtavia fetaburgereita. Suosittelen tomaattimajoneesia

 
At 1/7/15 23:16, Anonymous Anonyymi said...

Lieksassa kannattaa (erikoisten aukioloaikojen puitteissa) ehdottomasti käydä testaamassa ns. "Rauhalan grilli". Maailman nopein palvelu ja en ole mistään saanut samaa tasoa olevaa makkaraperuna-annosta. Rapeat ranskalaiset, jopa sisältä jotenkin erikoisen hienot. Ei kova kuori + höttöinen tai jauhoinen sisusta vaan erinomainen paistotulos. Vielä toistaiseksi toiminnassa, nykyisten yrittäjien jälkeen tuskin enää kukaan jatkaa tätä.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails