sunnuntaina, kesäkuuta 14, 2009

Tee se itse: hampurilaissämpylät

Jokohan olisi aika esitellä kesän ensimmäinen grillaus. Grillikausi aloitettiin meillä nimittäin huhtikuun lopulla omatekoisilla hampurilaisilla, ja nyt kun minusta on tullut lisäaineettoman leivän ystävä, niin teimme hampurilaissämpylät tietenkin itse.

Olen etsiskellyt jo aiempinakin kesinä sopivia hampurilaissämpylän ohjeita hampurilaisten kotimaasta Amerikasta. Ongelmana sikäläisten ruokablogien sämpylöissä on se, että minun näkökulmastani ne muistuttavat usein enemmän pullaa kuin sämpylää. Kuvan sämpylätkin olivat nettireseptillä valmistettuina omaan makuuni vähän turhan makeita, joten hyvän sämpyläreseptin ohje on siis edelleen hakusessa.

Heston Blumenthalin Further Adventures in Search of Perfection -kirjassa etsitään maailman parhaan hampurilaisen reseptiä, ja sieltä nappasimme idean paistaa sämpylät (niiden leviämisen estämiseksi) omissa pienissä aitauksissaan. Ongelmana oli vain, että sämpylä kypsyi foliorinkulan kohdalta hitaasti, kun taas pinta tummui vähän turhankin nopeasti. Jossain vaiheessa hoksasimmekin siirtää pellin uunin alimmalle tasolle.

Pihvit syntyivät tuttuun tapaan jauhelihasta sekä suolasta (ja mieheni tuntien mahdollisesti myös mustapippurista). Muina täytteinä nähtiin tomaattia, sulatecheddaria, sipulia, kepsuttia, kurkkua sekä salaattia.

23 Comments:

At 14/6/09 11:36, Anonymous terhikki said...

Olen vuosia harmitellut sitä, että kaupoissa on hampurilaisiin vain niitä pari vuotta säilyviä höttösämpylöitä. Nyt olen bongannut Pågensilta hampurilais- ja hodarisämpylät Citymarketista. Prismoistakin olen kysellyt, mutta vastaus on, että "jos tarpeeksi moni kyselee, niin niitä saattaa tulla valikoimaan". Eihän ihmiset tiedä, että sellainen vaihtoehto on edes olemassa! Ja sämpylät olivat hyviä, ei toki yhtä hyviä kuin itsetehdyt olisivat. Taidan kokeilla minäkin.

 
At 14/6/09 11:56, Blogger Geranium said...

Kylläpä näyttävät herkuilta!

Meillä on alettu käyttmään hampurilaissämpylöinä Fazerin moniviljapaahtosämpylöitä. Vaikka ovatkin teollisia, niin silti varsin mukavan makuisia paahdettuina ja oikeastaan tosi sopivan kokoisia (lue eivät liian suuria) hampurilaisiin. Ja niitä löytyy ihan lähikaupasta.

 
At 14/6/09 11:57, Blogger Geranium said...

Kiitos Terhikille Pågens -vinkistä - pitääpä kokeilla.

 
At 14/6/09 12:07, Blogger Rosmariini said...

Pågenista tuli mieleeni, että pitäisi katsastaa jolloinkin Ruotsin puolelta sämpylä- ja leipävalikoimia sillä silmällä, kun Suomen valikoimat ovat jokaikisessä kaupassa aivan mahdottoman ankeat! Kerran otin yhdessä kaupassa asian puheeksikin - sillä seurauksella, että minut tietenkin opastettiin niiden ikiaikoja säilyvien höttösämpylöiden äärelle. :D

Mutta tokihan pihvin voi sujauttaa tomaattisuikaleineen vaikka kahden paahtoleipäviipaleenkin väliin, joten pitäisi tosiaan antaa muunkinlaisille leiville & sämpylöille mahdollisuus.

 
At 14/6/09 13:48, Blogger Merituuli said...

ei ole totta! just tehtiin sämpylät itse (tai no Pastis teki ;)) hamppeja varten. setti oli jokseenkin sama kuin teillä, mutta meillä lihana piilotteli possun ulkofilettä.

taidan siis postata jotain muuta ja sen joskus myöhemmin :)

 
At 14/6/09 14:31, Blogger Rosmariini said...

Ei kun postaat mahdollisimman pian (pääsisin sitten kätevästi reseptiapajille)! :) Kun en nyt yhtään tiedä, mitä ohjetta kokeilisin seuraavaksi.

 
At 14/6/09 16:14, Blogger Jael said...

Onpa muhkean näköiset sämpylät! Kiitokset vinkeistä!

 
At 14/6/09 19:34, Blogger Virpi said...

Me saatiin ostettua vihdoin edes se sähkögrilli :) että jospa sillä testaisi hampurilaista tässä joku ilta, vaikka ei sillä toki ehdan grillin makuun pääse, ni onpahan edes jonkinlainen grillivempele olemassa. Ihan hyvin se ainakin tuollaiset possupiffit kärtsäytti - piti tietysti heti testata kun kaupasta se kotiin kannettiin.

 
At 14/6/09 21:26, Blogger Maatushka said...

Olipas hyvä idea laittaa tuota foliota sämpylöiden ympärille! Pääsee heti juhannukseksi testaukseen, kiitos vinkistä :)

 
At 15/6/09 09:20, Blogger Rosmariini said...

Yaelian: Tosiaan, noissa olisi ollut ainesta vaikka kerroshampurilaisten sämpylöiksi...

Virpi: Hauskaa! Kyllä sähkögrillilläkin saa tosiaan tehtyä kaikkea kivaa (mieleen tuli jostain syystä ekana mahtihyvät grillatut tomaatit), ja pääsee kätsästi grillailufiiliksiin.

Maatushka: Pitäisi itsekin yrittää joku kerta rinkulapaistoa uudestaan (ja miettiä samalla vimmatusti keinoa, miten sämpylän saisi ruskistumaan folion altakin).

Muistin, että meillä on viime talven chilikokkailuista postaaamatta yhdet mahtihyvät kanaburgerit. Toivottavasti niiden ohje vaan löytyisi vielä jostain. Päivän Annoksessa oli puolestaan idea kasvisburgereihin. Linssipihvit kuulostavat herkullisilta.

 
At 15/6/09 10:30, Anonymous Anonyymi said...

Hauskaa, että peräjälkeen tulee useampia burgeribloggauksia! Haluaisin itsekin kokeilla hampurilaissämpylöiden leipomista, kun kaupan höttöversiot eivät oikein innosta. Meillä käytetäänkin hampurilaisiin aina erilaisia täysjyväisiä puikuloita ja palaleipiä. Kiitos tästä reseptivinkistä!

 
At 15/6/09 10:59, Blogger Rosmariini said...

Burgerit ovat tosiaan vallanneet yhtäkkiä useammankin blogikeittiön!

Muistin taas vanhan kunnon Makuhaun, ja tekaisin sinne haun hampurilaissämpylöistä. Omatekoisia sämpylöitä on kokeiltu ainakin Limepippurilassa ja Tuulentuvassa.

 
At 15/6/09 12:14, Anonymous Okino said...

Uudessa Glorian Ruoka & Viini lehdessä oli hyvä hampurilaissämpyläohje. Muutenkin kyseisessä numerossa oli mahtavia grillausvinkkejä, kannattaa katsastaa!

 
At 15/6/09 15:50, Anonymous Ingrid said...

Moi,
mitä jos tuosta vähentäisi sokerin määrää?? Taidanpa kokeilla...

 
At 15/6/09 17:41, Blogger Rosmariini said...

Okino: Luinkin ruokaa&viiniä yhtenä päivänä, mutta missasin näköjään kokonaan sämpyläohjeen. Lieneekö se sitten ollut sitten siinä kansikuvajutun yhteydessä (taisin olla kokonaan niiden pikkuporkkanoiden lumoissa).

Ingrid: En tiedä, miten tuo ohje toimii vähemmällä sokerilla, mutta itselleni pari teelusikallista sitä lajia alkaa olla jo maksimi.

 
At 15/6/09 21:23, Anonymous Niina said...

Ovat kyllä vakuttavan näköisiä noi teidän sämpylänne! Tuota foliojuttuahan voisi kokeilla, ja taikinan sekaan voisi heittää vähän tummempia jauhoja, ovat nimittäin enemmän omaan makuuni.

 
At 16/6/09 09:25, Anonymous TiV said...

Morjensta! Lueskelin justiinsa seuraavaa: http://www.kingarthurflour.com/recipes/cheese-burger-buns-recipe

 
At 16/6/09 15:45, Anonymous Anonyymi said...

Öööö miten toi folio laitetaan "kiinni" ettei se aukea? :o)

 
At 16/6/09 20:41, Blogger Pippurimylly said...

Niina: Kerrohan sitten, millaisia pyörylöitä tummemmista jauhoista tuli!

TiV: Kiintoisaa! King Arthurin sivuilla on muutenkin mielenkiintoisia ohjeita - ja myös leipäkoneille. K.A. on ilmeisesti jonkinlainen laatujauhobrändi jenkkein maaperällä. Jossain reseptissä muistan mainitun, että sitä pidetään "eurooppalaisena" vehnäjauholaatuna.

Anonyymi: Foliorinkula kannattaa tehdä siten, että ottaa suunnilleen neliskanttisen folionpalan ja taittelee sen ensin muutamaan kertaan kahtia (aina samaan suuntaan tietenkin, jotta muodostuu pitkulainen kappale).

Kun edessä on viimeinen taitos eli folionauha alkaa olla reilun tuuman levyinen, jätä taitos molemmista päistään hieman auki. Pujota nämä V-kirjaimen muotoiset päät sitten toistensa lomaan ja purista taitos lujasti kiinni vaikkapa kynnellä pöytää vasten. Näin rinkulasta tulee yllättävänkin luja ja se kestää taikinan nousun ja paiston vallan hyvin.

 
At 26/6/09 16:15, Anonymous Anna said...

Todella aidon nakoisia hampparisampyloita. Itsekin aion tanaan kokeilla, intialaisilla jauhoilla ja kuivahiivalla joten saa nahda, miten onnistuvatten...

 
At 14/7/09 14:01, Anonymous Fakta ja Farfelle said...

Näyttää muuten tosi hyviltä! Itse kyllä tehdään hampparit usein ruisleipään, vehnäpullaa alkaa tökkiä aika nopeesti..

 
At 15/7/09 01:06, Blogger Rosmariini said...

Minäkin olen arkikäytössä ruisleivän ylin ystävä, mutta jostain syystä (tai ehkä juuri sen takia?) en osaa soveltaa ruissämpylää hampurilaistarkoituksiin ollenkaan.

Kävin muuten tsekkaamassa Ruotsissa sikäläisiä sämpylävalikoimia, joten tämä postaus on saamassa jossain vaiheessa toivon mukaan jatkokertomusta.

 
At 23/1/10 13:05, Anonymous Anonyymi said...

Kokeile:
http://blogit.mtv3.fi/voisilmapelia/2010/01/03/vihdoin-eli-maailman-parhaat-hampurilaissampylat/

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails