tiistaina, kesäkuuta 16, 2009

Raparperimuru

Ruoka-ajatukseni askartelevat jo juhannuksen parissa, mutta sitä ennen ehtii sanoa vielä pari sanaa raparperista. Löysin nimittäin jo joskus tammikuussa keittokirjoista ohjeen peribrittiläiseen rhubarb crumbleen, jonka toteuttamisen kanssa jouduin odottelemaan tietenkin alkukesää ja raparperiaikaa.

Ohjeistusta sovelsin BBC Foodista (aiheesta löytyi myös opetusvideo). Kyseessä on tavallaan käänteinen raparperipiirakka, joka sai tällä kertaa lievää vinkeyttä inkivääristä (myös mansikasta saisi raparperille kuulemma harvinaisen mainion liittolaisen):
Rhubarb Crumble

8-10 raparperinvartta
4 rkl vettä
8 rkl sokeria (caster sugar)
1 tl jauhettua inkivääriä
110 g pehmeää voita
110 g demerara-sokeria (minulla ei ollut, joten käytin jotain kaapista löytynyttä ruskeaa sokeria)
180-200 g jauhoja

Tarjoiluun: vaniljajäätelöä tms.

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
2. Leikkaa raparperi paloiksi ja siirrä uunipellille. Ripottele päälle vesi ja sokeri (8 rkl). Paahda uunissa 10 minuuttia tai niin pitkään, että raparperi pehmenee sopivasti (ks. video). Sekoita sen jälkeen raparperien joukkoon inkivääriä ja kippaa ne sitten sopivaan uunivuokaan.
3. Sekoita voi sokeriin ja jauhoihin (videossa on tähän tarkempaa ohjeistusta, jota en tosin itse noudattanut). Ripottele jauhoseos raparperien päälle ja pistä vuoka uuniin paistumaan 8-10 minuutiksi.
4. Anna jäähtyä hieman ja tarjoile jäätelön kanssa.

Aiempina vuosina raparperi on päässyt meillä siian sisään, chutneyn sekaan, piirakkaan sekä tiramisuun. Miksiköhän en keitä koskaan kiisseliä?

12 Comments:

At 17/6/09 09:24, Anonymous turisti said...

Tuo demerara on ihan perinteistä valkaisematonta ruokosokeria, jota saa meiltäkin kaupoista.

 
At 17/6/09 10:09, Anonymous TiV said...

Tässä linkki: http://baktakt.wordpress.com/
Leivän leipominen ON hauskaa!!

Hyvää Juhannusta!!
Iloisin Terv. TiV

 
At 17/6/09 11:17, Blogger Rosmariini said...

Demeraraa olisi ollut tosiaan kaupan sokerihyllyllä saatavissa, mutta teki mieli käyttää omia varastoja vähän vähemmäksi.

TiV: Sinä se aina löydät noita mahtavan houkuttelevia leivontasivustoja, kiitos! Ja mukavat juhannukset sinnekin! Tänään pääseekin jo leipomaan leipää juhannusaatoksi (johon kannattaa säätiedotusten perusteella varautua myös sadevaatteilla ja villasukilla...).

 
At 17/6/09 20:30, Anonymous Kanelibasilika said...

Keitä ihmeessä raparperikiisseliä. Yksinkertaisuudessaan tosi hyvää. Toi tiramisuun lisääminen kuulosti kyllä todella hyvältä. Täytynee kokeilla, tosin tän vuoden raparperikiintiö alkaa olla täynnä :)

 
At 18/6/09 11:15, Blogger Rosmariini said...

Hassu kyllä tuo kiisselijuttu, kun en jostain kumman syystä koskaan keitä kiisseleitä itse, vaikka muiden tekemänä niitä ihan mieluusti syönkin. Jotenkin ei vaan ole tottumusta siihen touhuun (siitä huolimatta, että puolukkakiisseli taisi olla muinoin seiskaluokan kotitaloustunneilla paras henk.koht. aikaansaannokseni).

Mutta pitääpä ottaa raparperiversio kesän kunniaksi kokeiluun.

 
At 18/6/09 17:37, Blogger ylimuuli said...

Heihei vaan, tulin ihan toivottamaan oikein ihanaa ja lenseää juhannusjuhlaa teillekin, olette mielessäin <3

 
At 18/6/09 21:21, Blogger Virpi said...

Minäkin toivottelen lokoisaa ja maistuisaa juhannusta :)

P.S. Kanat uivat nyt rommipohjaisessa marinadissa, saas nährä miltä ne sitten maistuu.

 
At 18/6/09 21:40, Blogger Rosmariini said...

Ylimuuli: Mekin täällä ajatellaan muulia (ja tehdään ruokaa ja kuunnellaan Finnhitsejä), eli meininki on just sopivan lenseä. Lämpöisen leppoisaa keskikesänjuhlaa koko poppoolle!

Virpi: Hmmm, jos lurauttaisi sekaan vähän limeä, niin mojito-kana alkaisi olla jo aika lähellä. :) Meilläkin päästään ennen pitkää marinointipuuhiin, kuorin tarkoitusta varten just kasan valkosipulia. Maukasta mahtijuhannusta sinnekin! Toivotaan, että aurinkokin jossain vaiheessa pilkistäisi.

 
At 18/6/09 21:56, Blogger Rosmariini said...

Niin ja sitä piti sanomani, että fetatahnakin on tietenkin tekolistalla. Mutta osan kokkailuista voisi säästää huomiseksikin ja keskittyä nyt pelkkään musiikkiin (Tsingis Khan on muuten "hirveä miekkansa hilpeä kalistaja"... mikäli kuulin ällistykseltäni oikein).

 
At 18/6/09 22:10, Blogger Virpi said...

Finhitsithän on mitä oivallisinta juhannusmusaa! :) saa nähä mitä hitsejä itse tulee rallateltua juhannusriennoissa, singstarvehkeet on pakattu mukaan mökkireissua varten...

Ja marinadin sisällön ehdin jo suoltaa blogiinkin, mutta limeä tosiaan sekaan puristelin, kuten myös sitruunaista toveriaan. Mintun lehdet jäi mojito-hengestä kyllä uupumaan ettei aivan oikeaoppista mojito-kanaa nyt kyllä saanut aikaan!

Kiva, että fetatahnakin on päässyt mukaan tunnelmaan :)

 
At 22/6/09 12:38, Anonymous Mira said...

Etsin ennen juhannusta raparperimurureseptiä eikä löytynyt (tosin etsin vain suomalaisilta sivuilta). Sovelsin siis omenamurun ohjeesta yksinkertaisen mansikki-raparperimurun ja hyvää oli. Tämäkin ohje näyttää syötävän herkulliselta :)

 
At 23/6/09 13:13, Blogger Rosmariini said...

Omenamurukin kuulostaa muuten makoisalta! Pitääpä muistaa kokeilla semmoista vähän syksymmällä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails