sunnuntaina, helmikuuta 22, 2009

Kotitekoista munanuudelia ja kanaa

Helmikuun ruokahaasteen aiheena on muna ja kana. Jauhantapajan vastaus on hyvin suoraviivainen, aasialaissävytteinen iltapala: kotitekoista munanuudelia ja paistettua broileria.

Viipaloimme broilerin rintafileet suupalan kokoisiksi ja paistoimme ne sitten pienessä määrässä curry- ja inkivääritahnaa. Tämän jälkeen lisättiin kourallinen pilkottua paprikaa ja loraus kookosmaitoa. Lopuksi keitettyjä nuudeleita pyöriteltiin vielä hetki kanojen kanssa pannulla, jolloin muodostui kompakti, nopea ja ruokaisa kokonaisuus.

Perusannosta voi varioida melkeinpä rajattomasti esim. maustamalla kanoja jotenkin mielikuvituksellisemmin tai lisäämällä vaikkapa pähkinöitä tai ananaspaloja. Hyvä lähtökohta voisi olla kanan maustaminen appelsiinimehukiisselillä.

Munanuudeli
(2-4 annosta, nälän mukaan)

1 muna
1/2 tl suolaa
2 rkl maitoa
2,2-2,5 dl vehnäjauhoa

Riko muna kulhoon ja vatkaa sitä sen verran, että rakenne särkyy kunnolla ja saat tasaisen koostumuksen. Lisää suola ja maito ja sekoita vielä vähän. Ala sitten lisätä jauhoja ja vaivaa, kunnes saat tasaisen, kimmoisen taikinan. Lisää jauhoja niin paljon kuin saat niitä järjen nimissä taikinaan menemään - kuitenkin niin, että taikina pysyy pikemminkin joustavana kuin aivan rapistuvan kuivana.

Kääri taikina elmu-kelmuun ja laita se hetkeksi jääkaappiin levähtämään. Sopiva hetki on noin puoli tuntia. Sen jälkeen taikinasta voikin muotoilla haluamansa nuudelit pastakoneella, kaulimella tai vaikka sormin pyörittelemällä. Me ajoimme taikinan pastakoneella varsin ohueksi levyksi ja leikkasimme sen sitten samaisen koneen hienojakoisimmalla leikkurilla ohuiksi nauhoiksi.

Valmiin nuudelin voi antaa kuivahtaa vaikka työpöydällä tunnin-pari ennen keittämistä. Tuore nuudeli kypsyy suolalla maustetussa keitinvedessä noin kolmessa minuutissa.

17 Comments:

At 22/2/09 23:55, Blogger Jael said...

Kotitekoiset nuudelit ovat aina parempia kuin kuivat ostetut nuudelit...onnea kisaan!

 
At 23/2/09 00:04, Blogger Rosmariini said...

Kiitos! Itselleni oli kokonaan uusi ajatus, että nuudeleitakin voi tehdä itse. Mutta mikäpä ettei - eihän se loppujen lopuksi pastasta paljon poikkea.

 
At 23/2/09 12:51, Blogger Aurinkotuuli said...

Oi nam! Koskahan saan aikaiseksi kokeilla pastataikinan tekoa!? Se on ollut tehtävien listalla jo ties kuinka kauan. Ehkä ensiviikonloppuna jo saisin aikaiseksi, kun näin herkullisella kuvalla minua inspiroitte :)! Kuinka hankalaa muuten on tehdä tämä ilman pastakonetta? Ei varmaan ainakaan kovin ohutta saa pelkällä kaulimella aikaan..?

 
At 23/2/09 13:03, Blogger Keittiövaaka said...

Tästä sainkin inspistä kokeilla nuudelintekoa. Aiempaa kokemusta ei ole, mutta eiköhän tämä tästä.. :)

 
At 23/2/09 17:20, Blogger P said...

No nytpä onkin hyvä sauma kysyä: millainen on hyvä pastakone, missä sellaisia myydään ja mitä se maksaa? Tai siis että mitä täytyy ottaa huomioon konetta ostaessa?

Pastakone on houkutellut jo sen verran kauan, että kohta lienee pakko päätyä pastakonekauppaan...

.riikkis

 
At 23/2/09 22:24, Blogger Pippurimylly said...

En oikein osaa sanoa hyvistä ja huonoista pastakoneista, kun olen onnistunut näkemään kaupoissa käytännössä vain yhdenlaista mallia - joskin ainakin parilla eri nimellä. Meidän koneemme on jotakuinkin tällainen Atlas.

Ainakin tuollainen käsikammesta väännettävä pastakone on sen verran simppeli värkki, ettei toivoisi kovin monen valmistajan onnistuvan munaamaan sellaisen valmistamista totaalisesti.

Laitteessa on yleensä kaksi funktiota: kaulinta ja leikkuu. Ensin kaulitaan pastataikina asteittain ohuemmaksi ja ohuemmaksi, minkä jälkeen haluttuun ohuuteen rullattu taikinalevy leikataan leikkuripuolella halutunlevyisiksi nauhoiksi - tai jätetään kokonaisiksi levyiksi, jos tehdään lasagnea.

 
At 23/2/09 22:32, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kaikille kommenteista! Piristävät mukavasti muuten ponnetonta päivää (pienperheeseemme iski yllättäen influenssa: en muistanutkaan, kuinka ankeaa on olla kuumeessa!).

Teimme pastaa joskus aikana ennen pastakonetta käsinkin, mutta ei tuommoista ihan spagettimaista nauhaa vaan semmoista tagliatelleäkin leveämpää (mitä se nyt onkaan viralliselta nimeltään). :) Mutta tuota paksuusasiaa en kyllä muista yhtään, luulisi ettei ainakaan meikäläisen kaulitsemistaidoilla taikinaa ihan mahdottoman ohueksi saisi. Onhan tuossa pastan tekemisessä noita työvaiheita, mutta sinänsä se on aika palkitsevaakin hommaa (ja halvaksikin tulee ainakin kaupasta ostettuun tuorepastaan verrattuna).

 
At 24/2/09 11:43, Blogger Virpi said...

Voi ei, influenssa on viheliäisin flunssailun muoto! Roppakaupalla paranemista sinne puolelle kaupunkia toivottelee itsekin kotona loppuviikon tavallisen flunssaviruksen kourissa kärvistelevä kohtalotoveri!

 
At 24/2/09 13:16, Anonymous Anonyymi said...

Laitoitteko tohon appelsiinikiisuviritykseen perunajauhoa suurustimeksi vai teittekö vaan ns. makusiirappia appelsiineista ja sokrusta?

terkuin kuolaava Eppu

 
At 24/2/09 16:40, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Kiitokset, ja pikaisen paranemisen toivotus kohtalotoverillekin (täältä niistettyjen nenäliinojen keskeltä).

Eppu: Ei siihen tainnut perunajauhoja tulla ollenkaan, jos nyt oikein olen sen idean ymmärtänyt. Sama ruoka sitruunakiisselillä onkin vielä kokeilematta!

 
At 24/2/09 18:33, Blogger P said...

Kiitos vastauksesta, Pippurimylly! Mietin samaa, että ei niissä kovin kummoisia eroja näytä olevan. Hinnoissa sitä vastoin onkin sitten huikeita eroja. Ehkä ostan keskihintaisen ja toivon että se on keskihyvä. Kyllä se itsensä maksaa aika nopsaan takaisin, onhan tuorepasta aika hintavaa kaupassa.

 
At 25/2/09 19:54, Blogger Rosmariini said...

Pastakoneesta (ja makoisan näköisästä munakoisolasagnestasi) tuli mieleen, että en ole jostain syystä ikiaikoihin tehnyt lasagnea. Pakko korjata tilanne jonain lähiviikonloppuna!

 
At 26/2/09 18:45, Blogger P said...

Lasagne on kyllä aivan mainiota talviruokaa! Jotenkin sellaista sopivan tuhtia ja uuniruoat maistuvat talvella niiin hyviltä. Täytyy kyllä hankkia se pastakone, niin saa lasagneenkin tuorepastaa :)

 
At 26/2/09 19:14, Blogger Rosmariini said...

Etenkin nyt, kun kokkailuinto (tai pikemminkin -jaksaminen) on flunssailun myötä ollut vähän vähissä, niin olisi ollut aika mahtavaa, jos jääkaapissa olisi ollut lasagnen loppuja lämmiteltävänä.

 
At 28/2/09 19:58, Blogger Aurinkotuuli said...

Teinpä tänään tuota paistettua riisiä ja kanaa. Kiitos muistutuksesta! Oli pitänyt kokeilla sitä jo pitkään ja maistui kyllä oikein mainiolle. Kevyt, mieto ja raikas kuvaisi kenties makuelämystä parhaiten. Yllättävän näpsäkkäkin tämä ruoka oli valmistaa.

Ja käykäähän tekin ehtimiseltänne tekemässä vinkkauksenne hyvistä resepteistä ja blogeista!
http://tuulentupa.blogspot.com/2009/02/alkuvuoden-parhaat-reseptit.html

 
At 1/3/09 15:36, Blogger Rosmariini said...

Jaahas, pitääkin suunnata vaikka saman tien kohti Tuulentupaa!

 
At 23/2/11 23:55, Blogger Susanna said...

Kuulostaa todella helpolta toi nuudeleiden tekeminen! Taidankin viikonloppuna kokeilla. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails