tiistaina, tammikuuta 16, 2007

Kylmä tomaattikeitto eli gazpacho

Olen tässä nyt sattuneista syistä kovasti täpinöissäni, tohkeissani ja osin myös kiireissäni, mutta aina ehtii naputella yhden reseptin. Etenkin jos kyseessä on tomaattikokkaus. Tämmöinen kylmä keitto sopisi paremmin hellepäivään, mutta ihan mukavasti se piristi näin talvellakin. Tomaatteja olisi tosin saanut olla keitoksessa hieman enemmän, niin värikin olisi voinut olla syvempi. (Joku loppasuu oli napostellut leivän päällä melkein kaikki kotonamme majailevat tomaatit, joten tähän keittoon niitä tosiaan riitti vähän niukanlaisesti.)
Gazpacho

180 g vaaleaa leipää
1,25 dl extra virgin -oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
800 g tomaatteja
1 kurkku
1 vihreä paprika
2,5 dl vettä
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan

Revi 150 g leivästä kulhoon. Pirskottele päälle oliiviöljyä, lisää valkosipulinkynnet (itse hienonsin ne; en tosin tiedä olisiko tarvinnut) ja aseta sivuun 20 minuutiksi.
Kuori tomaatit ja kurkku ja puhdista paprika. Aseta kolmannes kasviksista sivuun ja aseta loput tehosekoittimeen yhdessä valkosipuliöljyssä muhineen leivän kera. Sekoita perusteellisesti ja siirrä kulhoon. Sekoita joukkoon vesi, etikka, suola ja pippuri ja anna oleutua jääkaapissa parin tunnin ajan. Tarjoile keitto lopun leivän sekä kuutioiksi pilkottujen kasvisten kanssa.
Lisätietoja gazpachosta löytyy espanjalaisten ruokien aarreaitasta eli blogista nimeltään Herne nenässä.

8 Comments:

At 16/1/07 22:40, Anonymous Anonyymi said...

Gazpacho-looove! Minä tykkään erityisesti tuosta kun mukana tarjottava leipä on lämmintä, siinä on sellanen liisa ihmemaassa-tunnelma, kun keitto on kylmää ja leipä lämmintä. Tuohon voi myös sotkea tuoreita yrttejä, kuten sitä iänikuista basilikaa tai sitten oreganoa tai korianteria. Zibulia laitan myös, paitsi näin tavlisin, kun ne on ärtsykkäitä. Mutta jotenkin tuntuu että se valkosipulinkin maku jotenkin kypsyy tomaattiliemessä lilluessaan, ettei selään maistu raa'alta, niin kai sitä talvisipuliakin voisi kokeilla.

 
At 16/1/07 23:24, Blogger Rosmariini said...

Sipuli sopisi tuohon varmasti ihanasti, sitä tulikin keittoon tuossa epsanja-blogin (epäilemättä autenttisemmassa) ohjeessa. Ja tuo lämmin leipä pitää muistaa!

 
At 17/1/07 08:39, Anonymous Anonyymi said...

Loppasuu :) Lisäys allekirjoittaneen sanavarastoon.

 
At 17/1/07 09:00, Anonymous Anonyymi said...

Loppasuu-sanalle täälläkin hihitellään :) Hyvä, mutta unohtuva sana ;)

Mitä gazpachoon tulee: ikuna en ole ollut niin perso tomaateille ja kylmä keitto menee yli ymmärrykseni, joten kokeilematta on jäänyt. Onneksi maailma on pursollaan hyviä keitto-ohjeita, kuten muuan espanjalaissävyt-teisestä keittokirjastani löytämäni kikherneitä ja chorizoa sisältävä resepti :p

 
At 17/1/07 09:39, Blogger Rosmariini said...

Polkkis: Mikäköhän olisi loppasuulle paras turunkielinen vastine... :D

Pikkuenkeli: Monet eivät ilmeisesti pysty juomaan tomaattimehuakaan, ja kylmä keitto on heille sitten sitäkin suurempi kammotus.

 
At 2/2/10 15:00, Blogger Inkivääri said...

voihan loppasuu. :D Meilläkin asustelee yleensä monenkinlaisia loppasuita. Kiitoksia muuten monista hyvistä resepteistä. Useita on tullut kokeiltua ja muunneltua.

 
At 13/2/11 00:24, Anonymous Anonyymi said...

Keitto oli tuolla reseptillä tehtynä vähän liian vihreää. Olisin kaivannut punaisempaa väriä tomaattikeittoon.. Maku sinänsä oli melko ok. Taidan kokeilla ensikerralla punaista paprikaa virheän sijaan.

 
At 18/6/11 16:29, Anonymous Anonyymi said...

Gazpacho on hyvää lämpöisenä
kylmänä sitä litkua ei saa kirveelläkään alas..Ite myös korvaan vaaleanleivän patongilla ja yrittivoilla.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails