keskiviikkona, helmikuuta 08, 2006

Herkkulasagne

Olen tehnyt lasagnen viime aikoina ruokalan Lasagne Bolognesen ohjeella, mutta nyt teki mieli kokeilla jotain uutta. Tukholmalaisesta Anne's Foodista löytyi kiintoisa ohje, joten ei muuta kuin testaamaan. Herkullistahan siitä tulikin, toisin kuin tuo kuva kenties antaa ymmärtää. Lasagnen ikiaikainen ongelmahan piilee siinä, että kun sitä on ensin tuntikausia viritellyt ja värkkäillyt, sen ei malta antaa vetäytyä vuoassaan tarpeeksi pitkään. Tuloksena on sitten lautaselle levähtänyt epämääräinen läjä sooseja ja löysiä lasagnelevyjä, kuten kuvasta näkyy. Seuraavana päivänä lasagne pysyy paremmin koossa ja toisaalta myös maistuu ensimmäistä päivää paremmalta, kun maut ovat ehtineet sopivasti tasoittua. Ja ihan mielellänsä tuota veti vielä kolmantenakin päivänä.


Eli herkkulasagne syntyy (erittäin) vapaasti suomennettuna seuraavasti (kannattaa seurailla alkuperäistä ohjetta, mikäli haluaa pelata varman päälle):
Lihakastike:
140 g hienonnettua pekonia
kunnon hyppysellinen kanelia
2 pientä sipulia, kunnolla hienonnettuna
2-3 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 keskikokoista porkkanaa, hienonnettuina nämäkin
kuivattuja yrttejä, esim. oreganoa, basilikaa ja timjamia, kunnon hyppysellinen kutakin
2 rkl oliiviöljyä
500 g jauhelihaa (mieluiten nautasikaa)
2 säilykepurkillista kokonaisia tomaatteja
3 dl punaviiniä

Paista valurautapadassa pekoni sekä kaneli (tuoksu on toden totta fantastinen). Lisää valkosipuli, sipuli, porkkanat sekä oliiviöljy. Sekoita hyvin ja lisää sen jälkeen yrtit. Lisää liha ja paista muutaman minuutin ajan. Lisää tomaatit ja viini. Pane pata kannella peitettynä 180-asteiseen uuniin kahdeksi tunniksi. Halutessaan ruokaa voi kypsytellä toki pari tuntia miedolla lämmöllä liedelläkin. Soosia syntyy tällä tavoin melkoisesti, mutta loput voi syödä sitten halutessaan vaikka pastan kanssa.

Sienikerros:
rasiallinen tuoreita herkkusieniä (pilko hieman)
iso puntti tuoretta timjamia
oliiviöljyä

Paista sieniä öljyssä ja lisää timjami. Se on siinä.

Valkoinen kastike:
5 dl creme fraichea
1 rkl suolaa
2 kourallista raastettua parmesaania
vähän maitoa

Lisäksi:
250 g mozzarellaa
raastettua parmesaania
200 g tuoreita lasagnelevyjä

Voitele lasagnevuoka kevyesti oliiviöljyllä ja lado pohjalle kerros tuoreita lasagnelevyjä. Levyjen päälle kerros lihakastiketta, sitten valkoista kastiketta ja sitten taas muotoon leikattuja lasagnelevyjä. Sitten on vuorossa sienikerros, jonka päälle lusikoidaan taas valkoista kastiketta ja kerros lasagnelevyjä. Sitten vielä yksi kerros lihakastiketta ja valkoista kastiketta. Hännän huipuksi vielä lasagnelevyjä sekä kerros valkokastiketta. Pinnalle heitetään vielä juustoja eli mozzarellaa sekä parmesaania, minkä jälkeen paistetaan ruokaa 200 asteessa puolisen tuntia. Vähemmänkin saattaa riittää, siis mikäli lasagnelevyt ovat tuoreita. (Itse paistoimme lasagnea hippasen verran liian pitkään, minkä takia ylimmäinen juustokerros menetti jossain määrin mehevyyttään. Kannattaa siis kurkkia uuniin paiston aikana silmä kovana.)

Lasagneresepti on otettu hieman sovellettuna Jamie Oliverin Jamie's Dinners -kirjasta. Pitänee hankkia kyseinen opus itsellekin, jos siinä olisi vaikka enemmältikin noin kivoja reseptejä.

11 Comments:

At 8/2/06 21:44, Blogger ainailona said...

Autsh! Tämä ruokalaji iskee suoraan ainailonan naminannamoduliin, MUTTA sitä kun ei oikeasti VOI tehdä ilman sipulia ja valkosipulia!

Tässäpä ideaa seuraaviin salasipulibileisiin, kun isäntä on poissa....

Punaviiniäkin sekaan, tuota en olekaan hokannut aiemmin. Taatusti menee kokeiluun, kunhan aika on otollinen.

 
At 8/2/06 22:14, Blogger Rosmariini said...

Lasagne on kyllä herkkuruokien kunkku. Punaviini tekee ylipäänsä jauhelihakastikkeelle kutaa, samoin kuin tietenkin pekoni. ;) Ja tuossa ohjeessa tuo sienikerros oli aika vinkeä. Itse ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla vielä tomaattikerrostakin, saas nähdä miten toimii.

Vaanilaan alkaa ilmeisesti pikkuhiljaa kasautua salaisia sipulireseptiarkistoja. Isännän kannattaa pitää varansa. :)

 
At 10/2/06 00:10, Anonymous satujatar said...

Käykääpä vilkaisemassa muuten niin hairkuttimaisen plokini sienilasagne-ohje. PAHIKSEN HYVÄÄ. Ja ensi kesänä menkää sienimetsään.

 
At 10/2/06 00:19, Blogger Rosmariini said...

Maiskis - kiitokset reseptivinkistä! Kaikki sieniä sisältävä sapuska on takuuhyvää.

Ja menemme ensi(kin) kesänä ehdottomasti sienimetsään. :)

 
At 21/9/08 18:08, Blogger Saija said...

Tulin hankkineeksi Tupperwaren lasagnevuoan, joten pitihän sitä käyttää sen alkuperäiseen tarkoitukseen. Herkullista oli lasagne. Vuoka taitaa olla aika suuri. Juustokastike ei nimittäin riittänyt ja lihakastikekin upposi sinne kokonaan ilman mitään ongelmia.

 
At 22/9/08 21:12, Blogger Rosmariini said...

Kääks, olin itse ehtinyt jo autuaasti unohtaa tämmöisen postauksen olemassaolon. Pitäisi kai taas joskus selailla vähän vanhoja arkistoja. :)

 
At 10/1/09 16:28, Blogger Basiainen said...

Eipä kantsi unhottaa. Tätä tulee aina sillon tällön tehtyä ja aina yhtä hyvää :)

 
At 23/8/10 19:34, Anonymous Anonyymi said...

Heip, millaista punkkua käytätte lasagnessa? Ja maistuuko punaviini valmiissa ruuassa?

 
At 23/8/10 22:05, Blogger Rosmariini said...

Yleensä jotain aika halpaa peruspunkkua.

Kyllä sen jauhelihakastikkeesta maistaa, jos sitä on sekaan roiskittu. Tuo maulle jollain tapaa lisää syvyyttä.

 
At 11/2/12 18:10, Anonymous Vesa said...

Ai että oli hyvää lasagnea. Olen muutenkin vannoutunut lasagnen ystävä, mutta tämä resepti oli kyllä selvästi parhaasta päästä.

 
At 21/5/12 22:47, Blogger amh said...

Voi ihme, olipa hyvää - kiitos!!!

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails