maanantaina, syyskuuta 11, 2006

Tomaattiketsuppi

Pastanjauhantajaostomme taitaa olla aika huono talven varalle tallettaja, mutta tomaattia on kiva säilöä muodossa jos toisessakin. Aloitin tomaattien säilöön panemisen keittelemällä eräänä päivänä ketsuppia. Ohje on ilmeisesti peräisin jostain taannoisesta Hesarista. Meidän käyttöömme sen luovutti reseptiä testannut iki-ihana tiv, jolla näitä hyviä ruokaideoita riittää. Tämä ketsuppi oli nimittäin aivan erinomaisen herkullista. Maustekimara oli varsin monipuolinen ja viinietikka toi lopputulokseen mukavasti särmää:
Ketsuppi

1 kg kypsiä tomaatteja
1 iso sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
2 dl sokeria
2 dl viinietikkaa
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
1/4 tl kanelia
ripaus kardemummaa, neilikkaa, cayennepippuria, mustapippuria ja valkopippuria

Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Lohko tomaatit ja poista niistä kanta. Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi. Hienonna sipulit. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
Mittaa kattilaan viinietikka, sokeri ja siirappi. Kuumenna. Lisää joukkoon paloitellut kasvikset ja mausteet. Kiehauta seosta runsaan tunnin ajan eli kunnes kasvikset ovat täysin pehmenneet ja seos on hieman kiinteytynyt. Soseuta huolellisesti. Jos seos ehtii soseutumisen aikana jäähtyä, kuumenna se vielä kattilassa. Tölkitä kuumana kuumennettuihin tölkkeihin. Ketsuppi säilyy viileässä kuukausia.
Kuvitus antaa ehkä vähän väärän kuvan ketsupin rakenteesta, joka oli kyllä hyvinkin ketsuppimainen. Osa itse kasvatelluistakin tomaateista päätyy väistämättä säilykepurkin pohjalle, mutta siitä lisää jonain toisena päivänä.

10 Comments:

At 11/9/06 13:16, Blogger Aurinkotuuli said...

Kuulostaa aikas herkulliselta tuo omatekoinen ketsuppi. En ole sitä vielä koskaan tehnytkään. Pitää kokeilla vaikkapa viikonloppuna vääntää satsi... Välillä sitä muuten hämmästyy mitä kaikkea voikaan tehdä itse. Esimerkiksi juuri (mauste)kastikkeet, jäätelöt ja karkit ovat jotenkin sellaisia, että tulee vaan automaattisesti ostettua valmistavaraa vaikka itse tekeminenkään ei olisi kovin monimutkaista.

 
At 11/9/06 13:35, Blogger Rosmariini said...

Samaa olen hämmästellyt itsekin viime vuosina, kun on tullut testattua vaikka mitä semmoista, mitä aiemmin on ostanut vain kaupasta. Sinappia olisi kiva oppia tekemään itse - siitä saisi kivoja joululahjoja. Ja marmeladikarkit olisivat myös kiinnostavia. Kerran niitä kokeilinkin joskus esiteini-ikäisenä, mutta tulos oli kamalaa pohjaan palanutta liejua. Jospa sitä nyt vanhempana ja viisaampana onnistuisi paremmin. Ja se mysli ynnä myslipatukat ovat edelleen kokeilulistalla!

Ketsupista vielä sen verran, että tämä on paras ohje, jota olen toistaiseksi kokeillut, joten tämä jää varmasti itselleni vakiokäyttöön. Mausteilla voi säätää tuota makua mieleisekseen. Tosin maku näytti tulevan esiin vasta jonkin aikaa jääkaapissa tekeydyttyään. Ohjeen mittasuhteet olivat minun makuuni kyllä täsmälleen passelit.

 
At 11/9/06 15:27, Anonymous Anonyymi said...

Nam!Täällä juuri itsekin ketsupin jämiä suupielestä pyyhin! Kiva kun tykkäsitte!! Kiinnostaisko pirtsakka, maukas ja helppo paprikapikkelssi?? Kun tässä nyt säilömisen alkuun päästiin!

 
At 11/9/06 15:32, Blogger Rosmariini said...

Toki kiinnostaa! Samoin jos jollakin olisi ohje mukavan raikkaaseen kurkkupikkelssiin, niin se kiinnostaisi myös. :)

 
At 11/9/06 16:33, Anonymous Anonyymi said...

PIRTSAKKA PAPRIKAPIKKELSSI

kilo paprikaa, mieluusti erivärisiä
1-2 chiliä (maun mukaan, itse otin siemenet pois ja suikaloin)
0,5kg tomaattia (menevät muusiksi, mutta antavat mukavasti makua ja sakeutta)
nippu sipuleita varsineen (laitin kaksi keltasipulia ja ruohosipulia)
3-5 valkosipulinkynttä (maun mukaan, laittaisin nyt enemmänkin)

liemi:
4dl vettä
2dl väkiv.etikkaa
1,5dl sokeria
1 valmis maustepussi kasvisten ja sienten säilöntäainetta

Suikaloi/viipaloi kaikki haluamasi kokoisiksi – ihan pientä pilppua ei kannata tehdä.
Sujauta kaikki kasvikset kattilaan ja mausteet päälle ja nestemäiset myös. Lämpö päälle ja keittämistä 10 min.Itse taisin himpan verran pidempään keitellä. Sekoittelua pari kertaa ja sitten asianmukaisesti putsattuihin ja lämpimiin purkkeihin. Jonniinverran odotusta ja NAM!
Tämä on perustoimiva liemi ja jonkun säilöntäpusseja tehtailevan firman kalenterista napattu. Aioin ensin puolittaa ohjeen, mutta sitten jääkaapin tiloja uhmaten tein koko satsin. Ja hyvä niin!

p.s. Rosmariini, sinappiohjeissakin löytyy! Jos muistaa heiluttaa kauhaa koko ajan, niin ei voi epäonnistua!! Itse käytän melkein kaikessa Dijon-sinappia, mutta itsetehdyissä makunystyrät vaativat makeampaa soundia.

 
At 11/9/06 17:31, Blogger Rosmariini said...

Tattis! Ainekset kuulostavat ainakin sen verran hyviltä, ettei voi mennä kovin pahasti pieleen.

 
At 11/9/06 22:21, Anonymous Anonyymi said...

Onpas herkullisen näköistä ketsuppia! Kiitos taannoisen lehtijutun, olen jäänyt koukkuun sivustoonne.Pakko päästä joka päivä katsomaan, mitä herkkua on tällä kertaa kokattu. Ja kuvat ovat suorastaan syötäviä! Täytyy tunnustaa,että keittiössä on tullut puuhasteltua useammin. Jospa uskaltautuisin jopa ketsupin tekoon!

 
At 12/9/06 00:55, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kommentista! Hauska kyllä, jos kotikokkailumme onnistuvat välittämään innostusta muillekin, kun keittiössä värkkääminen on kuitenkin (ainakin enimmäkseen) harvinaisen hauskaa puuhaa. :)

 
At 13/9/06 20:44, Anonymous Anonyymi said...

Tämä kuullostaa jännittävältä. Itse en tuota kaupan ketsuppia pahemmin syö, mies syö sitten minun (ja monen muunkin) eteen sitä. Se laittaa sitä melkein joka paikkaan...

Monesti kun syödään jotain sellaista mihin ketsuppi sopii niin maistan pikkaisen sitä ruoan kanssa mutta ei... ei maistu vaikka kuinka haluaisin. Eli tämä voisi olla jotain minulle. =)
Onko sinulla jotain tietoa siitä että kauanko tämä säilyy hyvänä jääkaapissa?

 
At 13/9/06 20:59, Blogger Rosmariini said...

Tuon ohjeen mukaan tämän pitäisi säilyä kuukausia (jos tölkittää kuumana kunnolla puhdistettuihin tölkkeihin = keittää korkit ja keittää tai kuumentaa tölkit kunnolla uunissa). Itse en tietenkään vielä osaa sanoa säilymisestä yhtään mitään, kun oma eräni on vasta noin viikon vanha. :)

Tosin minä olen semmoinen ketsuppisyöppö, että ei tämä meillä kyllä varmasti pilaantumaan ehtisikään.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails