sunnuntaina, syyskuuta 10, 2006

Ihanaiset omenamunkit

En ole oikein koskaan tykännyt perinteisistä munkeista, enkä ole niitä omatoimisesti koskaan tehnytkään. Tiedän kyllä periaatteessa miten homma sujuu, kun lapsuudenkodissani munkkien tekoa harrastettiin aika ajoin ja harrastetaan tiettävästi edelleenkin. Munkkien sokeroiminen oli monta kertaa minun vastuullani, vaikka en hommasta olisi erityisemmin perustanutkaan.

Onneksi näissä omenamunkeissa idea oli vallan toinen, eivätkä nämä muistuttaneet perinteisiä munkkeja lainkaan. Kyseessä olivat ennemminkin taikinapäällysteiset omenat. Omppu hautui kuoren sisällä uskomattoman ihanaksi, ja hyvän jätskin kanssa nautittuna tämä oli kyllä makunsa puolesta melkoinen huippukokemus. Tosin taikinasta ei minun käsittelyssäni tullut ainakaan näin ensi yrittämältä paras mahdollinen. Munaa lurahti joukkoon ehkä hieman liikaa (puolitin ohjeen) ja taikina jäi turhan löysäksi sillä seurauksella, että taikinalevyt tahtoivat juuttua leivontavaiheessa pöytään kiinni. Varsinaisesta taikinakuorestakin taisi tulla vähän turhan paksu. Ja nyt kun itsekriittisesti tarkastelen tuota munkista otettua kuvaa, niin tekeleen ulkonäkö muistuttaa lähinnä möhköfanttia (huoh).

Mutta pienistä kohelluksista huolimatta kyseessä oli kyllä varsin vaivaton jälkkäri, joten kannattaa kyllä kokeilla, mikäli uunissa paistettu omena kutkuttelee vähänkään makuhermoja:
Omenamunkit

taikina:
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2-3 rkl sokeria
200 g margariinia tai voita
1 muna
6 pienehköä omenaa
täyte:
6 tl mantelirouhetta
6 tl fariinisokeria
päälle:
1 muna ja raesokeria

1. Sekoita jauhot ja sokeri ja nypi joukkoon rasva. Lisää nopeasti sekoittaen muna. Tee taikinasta tanko ja laita jääkaappiin viilenemään noin tunniksi.
2. Huuhtele omena ja poista siemenkota. Jaa taikina kuuteen osaan ja taputtele palat jauhotetulla pöydällä pyöreiksi kiekoiksi. Nosta kunkin kiekon keskelle omena ja siemenkodan tilalle täytteeksi teelusikallinen mantelirouhetta ja fariinisokeria. Kääri taikina omenan ympärille ja painele taikina tiivisti kiinni etenkin saumakohdista. (Tässä vaiheessa munkit voi tarvittaessa laittaa jääkaappiin paistamista odottamaan.)
3. Voitele munkit munalla ja koristele raesokerilla. Voitele vuoka ja paista munkkeja uunin keskitasossa ensin 250°:ssa 5 minuuttia. Säädä sitten lämpö 170 asteeseen ja paista vielä hiukan yli puoli tuntia.

Ja tässä vielä reseptin lähettäjän omat kommentit ohjeesta:
Itse käytin mantelien puutteessa rouhittuja maapähkinöitä ja fariinisokerin tilalla kaneli-sokeriseosta. Omena ja kaneli kun ovat niin hyviä kavereita. Uskoisin, että myös inkivääri toimisi tässä mainiosti. Omenoista tulee paiston jälkeen todella kauniita. Ne voisi koristella vielä esimerkiksi tomusokerilla ja kinuskikastikkeella, jos haluaa juhlavamman lopputuloksen. Taikina ei ole ollenkaan makea, joten makea lisuke sopiikin mainiosti. Itse söin munkkini haaleana vaniljajäätelön kera. Yhdistelmä oli klassisen maukas! Omenasta tulee ihanan mehukas, kun se paistetaan kokonaisena.
Kiitokset ohjeesta Tumokulle!

10 Comments:

At 10/9/06 18:24, Blogger Polkkapossu said...

Hienoa. Lähti kokeilukoriin :)

 
At 10/9/06 20:19, Anonymous Anonyymi said...

Omenamunkkien ohje löytyy myös jostain koulun köksäkirjasta. Itse olen tehnyt samantapaista herkkua, mutta käyttänyt omenoiden sijaan banaaneja. Siinä kuori taitaa olla ihan vaan suunnilleen jotan murotaikinan tapaista ja sen sisään vaan kuorittu banaani. Tätä sitten jätskin kanssa niin on ihan sairaan hyvää!

 
At 10/9/06 20:28, Blogger Rosmariini said...

Ovatko nuo banaaniversiot sitten nimeltään banaanimunkkeja? :) Olen aina sivuuttanut nuo omena/banaanimunkkiohjeet ajatellen, että ne ovat tavallisia munkkeja, joissa on omenaa tai banaania taikinan joukossa. Aina sitä oppii uutta.

Mutta nuo taikinoidut banaanitkin ovat varmasti ihan ylihyviä. Pitää kokeilla jolloinkin.

 
At 11/9/06 13:05, Blogger Aurinkotuuli said...

Hei! Minä olin tuo omenamunkkiohjeeen antaja, nykyiseltä nimimerkiltäni siis Aurinkotuuli. Voin vahvistaa, että ovat tosiaan herkullisia nuo omenamunkit. Omenasta tulee ihanan pehmeää ja mehukasta, kun se paistuu taikinan sisässä. Jäätelö sopii tietysti kylkeen kuin nakutettu. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!!

 
At 11/9/06 13:10, Blogger Aurinkotuuli said...

Piti vielä kommentoimani, että itse tosiaan sanoisin omenamunkkeja ennemmin vaikkapa "taikinoiduiksi uuniomenoiksi". Munkkisana hämää luulemaan jälkiruokaa varsin toisenlaiseksi. Ja ohje on muuten jostakin vanhasta Glorian lehdestä napattu.

 
At 11/9/06 13:22, Blogger Rosmariini said...

Ai, se olit sinä! Hassua, en kyllä hoksannut yhtään. :) Sinulta oli sitten se sitruunapestokin, jos en ihan väärin muista.

Kiitokset vielä kerran! Tämä oli tosissaan harvinaisen vaivaton, mutta aah, kuinka herkullinen jälkiruoka.

 
At 11/9/06 16:46, Blogger Aurinkotuuli said...

Tunnustan, laitoin myös sitruunapeston ohjeen, jonka oli siis kähveltänyt toiseksi viimeisimmästä Maku-lehdestä. Voisin itse asiassa laittaa nuo reseptit omille sivuilleni myös. Nimimerkki oli muuten eri siksi, etten ollut vielä silloin aiemmin perustanut omaa blogia.

 
At 11/9/06 17:33, Blogger Rosmariini said...

Me itse asiassa testasimme sitä sitruunapestoa jo viikonloppuna, ja tykättiin kyllä todella paljon. Saas nyt vaan nähdä, milloin siitä ennättäisi vääntää postauksen.

 
At 21/1/07 15:24, Anonymous Anonyymi said...

Sinne siemenkodan kohdalle minä olen laittanut jotain voita, kanelia ja sokeria ja tosi hyvää oli! Omenamunkit ovat aivan ihania! Suosittelen kaikille! (Paitsi allergisille, tietenkin) Taidanpa nyt semmoiset pyöräyttää...

 
At 26/1/08 19:50, Anonymous Anonyymi said...

ihanaa!kiitokset. olin hukannut tuon ohjeen, ihana juttu että näin nätisti löytyi.. ajattelin laittaa täytteeksi kaupasta valmista mariannerouhetta, saas nähdä onkos hyvää..

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails