lauantaina, syyskuuta 09, 2006

Omppuaika

Vaikka olenkin näin vanhemmiten kehittynyt melkoiseksi kesäihmiseksi, niin kyllä syksyssäkin on puolensa. Niin kuin nyt vaikka nuo kotimaiset omenat.

Täällä Oulun korkeudella ei omenapuita mahda kovinkaan monella pihalla kasvaa. Kun olin pieni, pihallamme kyyhötti kamalan käkkyräinen omppupuu, jonka pikkuruisista ja kitkeristä hedelmistä syntyi ainoastaan omenahilloa. Etelä-Suomen sukulaisilta tuli onneksi joka syksy postin mukana pahvilaatikollinen oman puun makoisia omenia. Olihan se juhlavaa.

Törmäsin parisen viikkoa sitten eräässä oululaisessa puistossa omenapuuhun, joka oli täynnä ihania punaisia omenoita. Mahtaakohan kukaan poimia niitä sieltä pois? Kuvissa esiintyvät omput ovat peräisin Oulun torilta.

Jos joku kaipailee omenapiirakan ohjetta, niin Ketun keittiöstä näytti löytyvän vallan makoisalta kuulostava kokeilu. Mustikkapiirakan ohjetta voi puolestaan haeskella vaikka Sorsanpaistajalta.

2 Comments:

At 13/9/06 23:23, Anonymous Anonyymi said...

Jo vain tokkiinsa Oulussa omenat kasvavat. Suotuisalla paikalla jopa runsasta satoa tuottaen.
Kuten myös kirsikkapuut.

Tänä syksynä molempien puulajien sato on ollut meidän pihallamme suorastaan pröystäilevän runsas. Nam.

Ilmaston lämpenemisen myötä täytynee harkita myös päärynä- ja luumupuita. Ja viiniköynnöksiä... ja eiköhän niihin jotain EU-tukeakin pian sais...

 
At 14/9/06 00:47, Blogger Rosmariini said...

Yritin lähinnä tavoitella kirjoituksellani niitä tunnelmia, kun oman pihamme omenapuu oli naapurustossamme muinoin jotain todella eksoottista. Tokihan täällä omput kasvaa, jos on oikea lajike ja sopivassa kasvuvaiheessa olevat puut. Ja kirsikka samaten.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails