keskiviikkona, tammikuuta 25, 2006

Mitä tehdä munakoisosta?

Minä en ole jostain syystä koskaan perustanut kamalasti munakoisosta. Jotenkin sen nimikin kuulostaa samalta kuin joku seitikki. Musakassa munakoiso toimii kuitenkin mielestäni sen verran hyvin, että kenties siitä saa maittavaakin syötävää, jos sattuu löytämään sopivat reseptit. Lasagneen olen sitä lievästi suunnitellut, mutta toisaalta lasagne on meikäläiselle niin pyhä asia, että sitä ei tekisi mieli riskeerata väärillä raaka-ainevalinnoilla.

Kuvassa on taannoin askartelemiani munakoisoviipaleita, jotka on grillattu ja päällystetty sen jälkeen vuohenjuustosta ja hienonnetuista aurinkokuivatuista tomaateista tehdyllä hakkeluksella. Ihan kiva pikkusyötävä sinänsä, mutta kenties kesäkurpitsa olisi toiminut noissakin alustana paremmin.

23 Comments:

At 25/1/06 13:13, Blogger Antti said...

Kesällä grillasin munakoisoviipaleita pariin otteeseen oheisella reseptillä, kun Lidlissä myivät halvalla. Munakoiso on namia! Moussakaa olen suunnitellut jo pidempään, ja hyvältä kuulostava reseptikin on valmiina odottamassa.

Grilled eggplant with a little balsamic vinegar and herbs and olive oil.

INGREDIENTS:

•1 large eggplant
•3 tablespoons olive oil
•2 tablespoons balsamic vinegar
•2 cloves garlic, very finely minced
•1 pinch each thyme, basil, dill, and oregano
•salt and freshly grated black pepper

PREPARATION:

Heat grill.

When grill is hot, slice eggplant about 1/2-inch thick. In a small bowl, whisk together the olive oil, balsamic vinegar, garlic, herbs, salt, and pepper. Brush both sides of the eggplant slices with the oil and vinegar mixture.

Place eggplant on the hot preheated grill. Grill about 15 to 20 minutes, turning once.

 
At 25/1/06 13:32, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset reseptistä! Pitääpä kokeilla viimeistään sitten, kun saamme kaiveltua grillin kellarin kätköistä tositoimiin.

Yritän kovasti kehitellä itselleni munakoisoviehtymystä, kun sen avulla pääsisi käsiksi ihan uudenlaisiin makumaailmoihin. En vielä kymmenen vuotta sitten tykännyt esim. pavuista, mutta nyt niistäkin on kehkeytynyt melkoinen herkku. Joten jospa tässä edistyisin vielä munakoisonkin kanssa. Ruokaennakkoluuloille huutia!

 
At 25/1/06 14:23, Anonymous Anonyymi said...

Söin joskus munakoisoja ihan oliiviöljyssä paistettuina viipaleina tomaatti/basilikakastikkeen ja pastan kanssa. Jos vaikka tomaattikastike auttaisi munakoisoviehtymyksen kasvattamisessa? ;)

 
At 25/1/06 14:45, Blogger Rosmariini said...

Loistava ajatus! :) Pitääkin naamioida kaikki epäilyttävät ruoka-aineet tästä lähtien tomaattisoosiin.

Pastanjauhajien munakoisonkulutus taitaa ponkaista kohta ihan uudenlaisiin ulottuvuuksiin.

 
At 25/1/06 15:23, Blogger Anna said...

Kun ryhdytte munakoisovalmisteluihin, kannattaa ihan vakavissaan viipaloida munakoiso, ripotella siihen runsaasti suolaa, ja antaa suolan imeä munakoisosta liika neste ja kitkerä mehu pois. (Munakoisosta pyyhitään sitten talouspaperilla sekä suola että mehu pois.)Tarkemmat ohjeet esim http://tinyurl.com/8tptx

Tämä käsittely parantaa sekä koison rakennetta että makua - munakoisosta ei tule vetinen Amica-ravintola-irvikuva oikeasta tavarasta.

Lähi-idän keittiö osaa munakoison. Viime viikolla söin superherkullisen grillatun pitaleivän jonka välissä oli paistettua munakoisoa, granaattiomenakastiketta ja sulanutta mozzarellaa. Ja hieman aikaisemmin libanonilaisessa ravintolassa kylmästä paistetusta munakoisosta, korianterista ja valkosipulista tehdyn mezen joka vei kielen totaalisesti mennessään.

 
At 25/1/06 15:40, Blogger Rosmariini said...

Munakoisoviipaleiden suolaus on hyvinkin tuttua etenkin noista musakapuuhista. Eka kerralla levittelin munakoisoviipaleita joka puolelle pikkuista keittiötämme niin, ettei siellä pian mahtunut muuta tekemäänkään. :)

Libanonilainen kokkaus voisi olla muuten melkoisen pop.

 
At 25/1/06 18:49, Anonymous Anonyymi said...

Meidän perheen ihan ehdoton suosikki on tällä hetkellä seuraavanlainen munakoisoa sisältävä höystö. Lisänä on ollut kanan fileitä joihin on päälle levitetty vuohenjuusto-aurinkokuivattu tomaatti-basilika tahna.

Ratatouille eli ranskalainen kasvishöystö

laktoositon, gluteeniton
(6 annosta)
Valmistusaika: alle 30 min
Vaikeusaste: helppo

2 kpl sipulia
3 kpl valkosipulinkynttä
0,5 dl Bertolli Classico oliiviöljyä
2 kpl paprikaa
1 kpl kesäkurpitsaa
1 kpl munakoisoa
500 g Bertolli pastakastiketta (Grilled Vegetables)
0,5 dl vettä
0,5 kpl Knorr Kasvisliemikuutiota
0,5 tl mustapippuria


Kuori ja paloittele sipulit. Kuullota sipulit ja puristetut valkosipulin kynnet oliiviöljyssä paistokasarissa tai wokpannussa. Huuhtele kasvikset. Leikkaa paprikat, kesäkurpitsa ja munakoiso reilun kokoisiksi paloiksi. Lisää kasvikset pannulle ja paista niitä muutaman minuutin ajan. Kaada pastakastike kasvisten joukkoon. Huuhtele purkki vesitilkalla ja kaada liemi joukkoon. Lisää liemikuutio ja mausta mustapippurilla. Hauduta ratatouillea 10 minuuttia. Ranskalainen kasvishöystö sopii mainiosti kalan tai kanan lisäkkeeksi tai sellaisenaan vaalean leivän kanssa nautittavaksi.

 
At 25/1/06 19:39, Blogger Rosmariini said...

Maiskis. Kuulostaapa hyvältä. Kiitokset mainiosta ateriavinkistä! :)

 
At 25/1/06 20:10, Anonymous Anonyymi said...

Munakoiso on herkkua valkosipulin kanssa paistettuna, paistuvat ihan kelpoisaan vaihtiin kun tekee ohuita viipaleita. Ratatuille on herkkua, opin sanan irlannin murteella lausuttuna "Rähätuii", joten jo sanana se on herkkua.=) Harvoin tulee käytettyä koisoa. Voisihan sitä muhentaa vaikka kastikepohjaksikin kermalla pyöristäen tahi kehitellä jopa keittoa. No, toivottavasti makuiloja löytyy.

 
At 25/1/06 20:38, Blogger Rosmariini said...

Ainakin tässä sai nyt runsaasti hyvää ohjeistusta munakoisokokkaukseen, joten eiköhän niitä makuiloja löydy. :)

 
At 26/1/06 07:46, Anonymous Anonyymi said...

Munakoisosta tehty "tahna" moutabel on todella hyvaa, tuttu siis libanonilaisesta keittosta kuten myos esimerkiksi hummus tai tabulleh. Syon miltei paivittain. Juuri eraassa ravintolassa oli moutabelin koristeeksi laitettu oliivioljyn lisaksi graniittiomenan siemenia, todella kaunista!

Itse olen laittanut myos munakoisoa kasvislasagneen ja todella suuren succeen munakoiso on saavuttanut grillatuissa lohivartaissa, imee lohesta rasvaa ja on hyvin "lihaisen makuinen", myos monien miesten suosikkikasvis taten!

 
At 26/1/06 08:53, Anonymous Anonyymi said...

Aah, munakoiso ... Celen tavoin suosittelen sen hukuttamista tomaattikastikkeeseen. Myös monet muut valmistustavat ovat hyviä, ja niitähän on jo tullutkin täällä esille. Itse teen myös täytettyjä munakoisoja uunissa (samaan tapaan kuin vaikka täytettyjä kesäkurpitsoita). Niiden lisukkeeksi sopii ihanasti fetajuustosta ja tuoreesta timjamista tehty tahna. No nyt tuli nälkä!

 
At 26/1/06 09:51, Blogger Rosmariini said...

Jee, lisää vinkkejä. Kiitoksia! :) Kiinnostukseni libanonilaista keittiötaitoa kohtaan kasvaa entisestään. Ja täytettyjä munakoisoja pitää myös kokeilla joskus, samoin munakoisovartaita sitten, kun grillauskausi käynnistyy.

 
At 27/1/06 10:49, Blogger Samuli said...

Ostinpa itselleni "Jamie's Italy" -kirjan (tsekattuani ensin muutamia makupalareseptejä jossain ruokalehdessä). Siinä oli parikin mielenkiintoista munakoisoreseptiä, kannattaa katsoa!

(Näin asian sivusta: tuo on ensimmäinen Jamie-keittokirjani. Syy on yksinkertainen: en voi sietää ko. tv-kokkia silmissäni. En voi katsoa hänen ohjelmiaan, en vain kestä hänen tapaansa olla keittiössä tai tehdä asioita. Vatsaan alkaa sattua heti, ja alkaa raivostuttaa. Ainoa, mitä hänessä siedän, on kamppailun paremman kouluruoan puolesta. Ok, hyvä pr-kikka, mutta myös tärkeä asia. Tuon kirjan ostin tosiaan niiden jossain lehdessä olleiden reseptien takia - vaikka en siedä miestä, se ei tarkoita, etten arvostaisi hyviä reseptejä...)

 
At 27/1/06 11:18, Blogger Rosmariini said...

Jamien Italia-kirja on ollut jo jonkin aikaa pastanjauhajien ostoslistalla. Aiemmissakin kirjoissaan on ollut kiintoisia tapoja kasvisten kokkailuun, joten odotukset ovat korkealla.

Ja meihin kyseisen miekkosen kokkailut ovat pudonneet aina ihan kympillä, kuten jo joskus mainitsinkin. :) Kiva kun keittiössä riittää vauhtia ja toimintaa. Mutta ne on niitä henkilökemiajuttuja ne.

 
At 27/1/06 13:10, Blogger Samuli said...

Vielä palatakseni Jamieen (eeeeih ;)

Tsekkasin miehen saitin ja sieltä löytyi yksi ko. italiakirjassa olleista munakoisoresepteistä, caponata.

 
At 27/1/06 13:17, Blogger Rosmariini said...

Hehee, nyt et pääse Jamiesta millään eroon. :-P

Mutta tattikset caponata-vinkistä. :) Pistetään pannuun.

 
At 29/1/06 15:39, Anonymous Anonyymi said...

Munakoison suolaaminen kitkeryyden poistamiseksi on tarpeetonta nykylajikkeilla, ainakin jos vihannekset ovat tuoreita. Osan kosteudesta suolaus ja kuivaus toki poistaa, mikä saattaa joissakin ruokalajeissa olla tarpeen.

Lopetin suolauskäsittelyn jokunen vuosi sitten, eikä hyväkuntoinen munakoiso ole koskaan maistunut yhtään kitkerältä. Kun vielä huolehtii kypsentäessä siitä, että munakoiso pääsee vapauttamaan liian kosteutensa, suolaus ei ole rakenteenkaan kannalta tarpeellista.

 
At 29/1/06 15:44, Blogger Rosmariini said...

Eivät meidänkään munakoisot tosiaan ole kitkeriltä koskaan maistuneet, suolattiinpa niitä sitten eli ei.

 
At 12/6/08 17:51, Anonymous Anonyymi said...

Meillä syödään paljon munakoisoa. Yleensä espanjalaisittain tyypillisesti jauhoilla panerattuna ja öljyssä kypsytettynä.
Mutta Mousakka on nyt vienyt suosikin aseman, sitä on tehty enemmän ja vähemmän. Parin kikkailun jälkeen totesin että sitä ei kannata kiireessä tehdä, varsinkaan jättää munakoison esikypsentämistä pannulla pois.. tuli syötyä vain kastikkeet..

Mutta nyt kun syystä ja toisesta olen ollut eräänlaisella vegaanisella-dietillä, ja olen pyyhkinyt punaisenlihan ja maitotaloustuotteet sekä vaaleat jauhot ruokalistaltani pois, tänään syntyi siis vegaaninen mousakka.
Lidl, grilli-mixistä jäi käteen munakoiso joka ilmoitteli olemassa olostaan jääkaapissa ja töistä tänään jäi käteen hieman soijaa.
Kotona oli soijakermaa ja niistä onnistui mousakka ihan yhtä hyvin kuin olisi normaalia mousakkaa tehnyt.

 
At 31/7/08 11:40, Anonymous Anonyymi said...

Meidän munakoisoherkkumme on peräisin Ranskasta kertovasta kirjasta ja on seuraavanlainen. Leikkaa munakoiso pitkittäin ja pirskota suolaa pinnalle jotta suurin kosteus saadaan pois. Kuivaa talouspaperilla. Sivele oliiviöljyllä ja grillaa uunissa. Leikkaa emmentaljuusto noin senttimetrin paksuisiksi tangoiksi, kiedo niiden ympärille kinkkusiivu ja päällimmäiseksi munakoisosiivu. Laita ne vuokaan pystyasentoon. Tee yrttinen ja sipulinen tomaattikastike ja kaada se pötköjen pinnalle vuokaan. Sitten vaan uuniin. Nam!

 
At 31/7/08 11:59, Blogger Rosmariini said...

Herkullisilta kuulostavia ohjeistuksia, kiitoksia! Tuota pötköruokaa voisi kokeilla pikimmiten.

Olenkin jossain vaiheessa tämän postauksen jälkeen onnistunut tulemaan harvinaisen sinuiksi munakoison kanssa. Juuri tuommoisten Välimeren henkisten munakoisopaistosten jälkeen munakoisosta ei vaan voi olla pitämättä.

 
At 14/1/10 14:21, Anonymous Faurie said...

Söin eilen ystäväni luona aivan tajuttoman hyvää munakoisosysteemiä. Kysyin, kuinka kokki oli tehny sen, mutta en oikein enää muista. Yrttejä ja mausteita tuli, tomaattipyrettä ja inkiväärin löysin myös.

Pitääkin pyytää ystävää antamaan reseptin, sillä haluan kokeilla sitä itsekkin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails