lauantaina, tammikuuta 21, 2006

Porkkanapihvit ja kreikkalaista salaattia

Vaikka viime päivien kirjoitukset ovat olleet taas varsin liharuokapainotteisia, en ole unohtanut jaloa pyrkimystäni keskittyä aina silloin tällöin myös kasviskokkaukseen. Tällä viikolla lautaselle päätyivät porkkanapihvit, joiden kaveriksi väänsin rosmariiniperunoita, kreikkalaista salaattia sekä hienonnetulla ruohosipulilla, valkopippurilla ja valkosipulinkynnellä terästettyä kermaviilikastiketta.

Luulin, että rosmariiniperunoita on mahdotonta saada epäonnistumaan, mutta niin vain kävi. Siipaloin perunat liian ohuiksi, mistä syystä uunista alkoi kantautua palaneen käryä jo hyvinkin varhaisessa vaiheessa. Turha varmaan kertoakaan, että porkkanapihvit olivat perunoiden käristyessä vielä hyvin pahasti vaiheessa, mistä syystä niiden paistamiseen piti ryhtyä varsin vauhdikkaasti. Ensimmäinen pannullinen meni ihan pipariksi, mutta loput pihvit maltoin sentään paistaa sopivan alhaisella lämpötilalla ja hyytymistä rauhassa odotellen. Lautaselle päätyi kuitenkin kaiken sähellyksen jälkeen varsin maistuva yhdistelmä, joten eiköpähän tässä kokata kasviksista vielä vastaisuudessakin.

En ole onnistunut toistaiseksi paikallistamaan omia kasvisruokaohjeitani (johtunee osittain siitäkin, että en ole niitä pahemmin etsiskellytkään), mistä syystä otin porkkanapihvien ohjeen kirjasta Hyvää ruokahalua! Parhaat kasvis-, kana- ja kalaruoat (2004):
Tarjan porkkanapihvit
4 dl porkkanaraastetta
3/4 dl korppujauhoja
2 dl kevytkermaa
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
1 tl suolaa
hiven valkopippuria
1/2 tl oreganoa
2 kananmunaa

Pane korppujauhot ja kerma kulhoon, sekoita ja anna turvota. Sekoita porkkanaraaste ja muut ainekset korppujauhoseokseen luetellussa järjestyksessä. Sekoita taikina tasaiseksi. Tee taikinasta pihvejä ja paista miedolla lämmöllä teflonpannussa molemmin puolin kullanruskeiksi.
Lisäkkseeksi sopii pinaattimuhennos.

Kreikkalainen salaatti syntyi parista tomaatista, pätkästä kurkkua, oliiveista, yhdestä revitystä keräsalaatista, pussin pohjallisesta pinjansiemeniä, purkillisesta kuutioitua fetaa sekä rengastetusta punasipulista. Kastiketta en jaksanut sorvata erikseen, vaan lorautin sekaan yksinkertaisesti vain basilikalla maustettua oliiviöljyä. Joskus muinoin panin kreikkalaiseen salaattiin tukevoittavaksi elementiksi vielä purkillisen tonnikalaa, mutta se tapa on sittemmin jäänyt vähemmälle.

10 Comments:

At 21/1/06 17:31, Anonymous Anonyymi said...

sinut on haastettu kertomaan 5 omituisuutta itsestäsi

 
At 21/1/06 18:12, Blogger Rosmariini said...

Kerkesimme vastailemaan omituisuusmeemiin jo torstaina: lista löytyy Keittiökummallisuudet-otsikon alta. Mutta kiitoksia joka tapauksessa huomioimisesta! :)

 
At 22/1/06 21:47, Anonymous Anonyymi said...

No niin! Kiitos porkkanapihvi-ideasta. Juuri tänään pyörittelin jääkaapissa sinne jäänyttä kevytkermapurkkia, että mihinköhän tuonkin käyttäisi. Porkkanoita löytyy aina, joten taidankin heti huomenna tehdä noita pihvejä. En jaksanut selata kokeiltuja ruokaohjeita kovin pitkälle, mutta onkos teillä ollut kokeilussa jotain hyvää pataruokaa? Joulupukki toi padan, mutta mukana ei ollut yhtään reseptiä ;)

 
At 22/1/06 22:18, Blogger Rosmariini said...

Burgundin pata on osoittautunut melkoisen suosituksi reseptiksi. Raaka-aineiden paistaminen pekonin rasvassa + viinissä hauduttaminen tekevät lopputuloksesta mahdottoman muhevaa. Resepti löytyy täältä.

 
At 22/1/06 22:28, Blogger Rosmariini said...

Ja herkkua on ilman muuta myös tuo punaviini-lammaspata. :) Makoisaa talvisyötävää.

Herkullisia hetkiä!

 
At 24/1/06 19:14, Anonymous Anonyymi said...

Pihvit tehty ja testattu. Onneksi ohjeessa oli muistutus tuosta rauhallisesti paistamisesta niin vältin polttamasta pihvit. Meillä on sellainen pikkulettupannu, jolla saa kyllä mukavasti tehtyä tuollasia pihvejä.

Mieskin tykkäsi, joten kyllä näitä varmasti tehdään toistekin vaikkei mikään ns. kevyt resepti ollutkaan :D Ja lisukkeena oli juuri tuota kermaviilisoossia. Sopi loistavasti yhteen pihvien kanssa. Perusmuussia oli lisäkkeenä.

 
At 24/1/06 20:10, Blogger Rosmariini said...

Pikkulettupannua kaipailin noihin itsekin. Meillä kun ei semmoista ole, niin pihvien reunoista tahtoo tulla aina ihan rypyläisiä ja taikinaa tulee annosteltua tavalliseen pannuun vähän liikaa.

Kermaviilisoosi sopii kieltämättä porkkanapihveihin melkoisen hyvin.

Kiitos vaan raportista! Kiva kuulla, että onnistui ja maistui. :)

 
At 1/8/07 13:23, Anonymous Anonyymi said...

Tein reseptistä kevyen opiskelijaversion. Korvasin kerman maidolla ja korppujauhot näkkärimurulla. :) Onnistui silti mainiosti.

 
At 24/9/13 17:25, Anonymous elnoo said...

Kiitos hyvästä ohjeesta :) Pikkulettupannulla tein ja pysyi hyvin koossa, vaikka tein aika karkeaa raastetta. Nakkasin myös seesaminsiemeniä taikinan joukkoon kun sattui olemaan purkki pöydällä ja toimii oikein hyvin!

 
At 4/8/16 22:39, Anonymous Anonyymi said...

Ei kyllä tuo korppujauho riittänyt! Täysin seurasin ohjetta ja löysää raakaa pihviä sain.. Korppujauhoja pikkuhiljaa lisäten sain lopulta ehkä kuusi hyvää pihviä, loput oli ihan löysä sisältä! Ja kyllä, paistoin miedolla lämmöllä tooooooodella pitkään ja ei, hellani tai paistinpannuni ei ole paska :-)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails