Pikkuleipiä
Kahden hengen pienperheessämme leivotaan melkoisen harvoin - varsinkaan makeita leipomuksia. Kahvittelemaan tulevat vieraat ottavat meille omat pullat mukaan, koska pastanjauhajien kaapista ei perinteistä vierasvaraa yleensä löydy. Kaupan keksihyllyllä tulee tosin silloin tällöin hieman viivähdettyä ja cookieseja lähtee toisinaan mukaan kahviloista, joten kenties pikkuleipiä kannattaisi opetella tekemään myös itse.
Ja opettelu onkin jo alkanut: Pastanjauhajien keittiössä valmistui tällä kertaa suklaalla ja aprikoosilla terästettyjä pikkuleipiä.
Olen Alastoman kokkini siinä määrin sisäistänyt, että tiedän tumman suklaan ja manteleiden olevan varsinaisia terveyspommeja. Tosin voi olla, että terveyttä tavoiteltaessa niitä ei kannata välttämättä yhdistää voihin ja sokeriin.
Ja opettelu onkin jo alkanut: Pastanjauhajien keittiössä valmistui tällä kertaa suklaalla ja aprikoosilla terästettyjä pikkuleipiä.
Suklaa-aprikoosi pikkuleivät (n. 60 kpl)Leivoin ovelasti vain puolet suositellusta määrästä, koska halusin välttää pikkuleipien liiallista nurkkiin kasautumista. Makeanhimo talttuikin kätevästi jo yhdellä tuommoisella. Kyllähän vasta uunista otetut pikkuleivät voittavat mennen tullen kaupan hyllyssä kuivuneet keksit. Lisäbonuksena keittiöön tuli leipomisen myötä kotoinen tuoksu. Ja ainakin näyttävät omatekemiltä.
250 g voita
2 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
2 munaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
ripaus kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
7 dl vehnäjauhoja
150 g tummaa suklaata (70% tavara on optimaalista leivontaan)
n. 1 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna
0,75 dl mantelirouhetta
Sekoita pehmeän voin joukkoon sokerit. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Rouhi suklaa ja paloittele aprikoosi pieniksi kuutioiksi. Lisää suklaarouhe, paloitellut aprikoosit ja mantelirouhe taikinan joukkoon. Laita taikina jähmettymään puoleksi tunniksi.
Pyörittele taikinasta palloja ja laita ne leivinpaperin päälle ja paina hieman litteämmäksi. Paista uunin yläosassa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Olen Alastoman kokkini siinä määrin sisäistänyt, että tiedän tumman suklaan ja manteleiden olevan varsinaisia terveyspommeja. Tosin voi olla, että terveyttä tavoiteltaessa niitä ei kannata välttämättä yhdistää voihin ja sokeriin.
2 Comments:
vau nuo vaikuttavat ihan loistavilta pikkuleiviltä.heti jauhot pöllyämään. varmaan tosiherkkuja esim kymmenes päivä oleviin pikkujouluihin!! ;)
Hehee. Niihin bileisiin on jo ihan oma ruokalistansa suunnitteilla. :-D
Lähetä kommentti
<< Home