sunnuntaina, joulukuuta 06, 2015

Kuha Walewska



Kuha Walewska on yksi suosikkiruoistani, mutta siitä huolimatta se ei ole koskaan päätynyt tänne Pastanjauhantaan asti. Syynä lienee se, että sitä tehdään aina vierasruoaksi, ja siinä vaiheessa, kun kuhan saa lopulta kaiveltua uunin lämmöstä, onkin jo kiire syömään.

Muutama viikko sitten kuitenkin kuvasimme Kuha Walewskan tuttaviemme tykönä. Ohjeen he olivat ottaneet (hiukan mukaillen) Maku-lehdestä:

Kuha Walewska

DUCHESSE-PERUNASOSE
500 g perunaa
2 rkl voita
2 kpl keltuaista
1/2 tl suolaa
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
KUHA
600 g kuhaa
1 dl kalalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
KASTIKE
30 g voita
2 1/2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kalalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl ruokakermaa
3/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 kpl keltuaista
KORISTELUUN
100 g katkarapuja (meillä näiden sijasta pannulla paistettuja kampasimpukoita)
2 dl höyrytettyä kukkakaalia (meillä tämän sijasta erikseen tarjoiltua kukkakaalimuusia)
1 rkl tuoretta basilikaa

Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta valutetut perunat. Lisää voi joukkoon ja anna soseen jäähtyä hetken aikaa. Lisää keltuaiset ja mausteet hyvin sekoittaen.
Pane perunamassa tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota voideltuun, uunikestävään tarjoiluvatiin reunus perunasoseesta.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pane kuhafileet uunivuokaan ja valuta kalaliemi-valkoviinisekoitus päälle. Peitä kannella tai foliolla ja kypsennä uunissa 10 minuuttia. Nosta kuhafileet talouspaperin tai puhtaan keittiöpyyhkeen päälle valumaan.
Mittaa kastikkeen aineet kattilaan, keltuaista lukuun ottamatta. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna hautua miedolla lämmöllä 3–5 minuuttia. Lisää keltuainen kastikkeeseen voimakkaasti vatkaten.
Aseta kypsät kuhafileet perunasoseella reunustetulle vadille. Valuta kastike kuhafileiden päälle. Kuorruta 220-asteisessa uunissa ylälämmössä kunnes pinta on kullanruskea.
Levitä mikrossa lämmitetyt tai pannussa nopeasti pikapaistetut katkaravut tai ravunpyrstöt kastikkeen päälle. Asettele kukkakaalinnuput ja basilikalehdet koristeeksi.

Kuha Walewskan historiasta voi lueskella Raholan syötävistä sanoista. Ruokalajin jäljet johtavat mitä ilmeisimmin Puolaan ja Napoleonin rakastajattarena 1800-luvun alussa tunnettuun puolalaiseen kreivittäreen Marie Walewskaan.

Puolalainen ruokakulttuuri onkin ollut pohdinnassa viime aikoina, kun lähiviikkojen aikana olisi luvassa matka Krakovaan. Varsovan muutaman vuoden takaisia jauhantamuistoja pääsee lukemaan täältä.

3 Comments:

At 8/12/15 18:37, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Ai että minä tykkään tästä ruuasta! Onneksi täälläpäin on hyvin tarjolla tuoretta Oulujärven kuhaa, tosin useimmiten fileet ovat ihan törkyhintaisia.

 
At 9/12/15 07:23, Blogger Rosmariini said...

Ei haittaa vaikka vähän maksaa, kuha on hyvää. Hihihi.. :) Ei vaan, Oulujärven kuhatarjonta on tällä seudulla asuville tosissaan pop.

 
At 9/12/15 17:40, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Höhöö :) Sammaa mieltä, että kuha on hyvvää :D

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails