maanantaina, maaliskuuta 17, 2014

Patrickin päivän Guinness-suklaamousseNäin Patrickin päivän huitteilla jälkiruoaksi sopii Guinness-suklaamousse. Ulkonäöltäänkin Guinness-tuopillista jäljittelevät annokset ovat kuohkeita rakenteeltaan, tuhdin suklaisia maultaan ja valmistuvatkin suhteellisen näppärästi ja vähistä raaka-aineista.

Resepti oli myös opettavainen: olin aina ollut siinä käsityksessä, että suklaalevy on jokseenkin standardimuotoinen tuote. Vaan eipä ole! Marabou nimittäin näyttää valavan suklaansa 7*4 eli 28 palan levyiksi, kun taas perikotoisempi Fazer käyttää kymmenjärjestelmän kasvateille luonnollisemmalta tuntuvaa, hieman pienempiä paloja tuottavaa 8*5 eli 40 palan jakoa. Ruotsissa siis suklaapalatkin ovat vähän isompia. Liten större.

Guinness-suklaamoussekupit

0,6 dl Guinnessia
1,8 dl kuohukermaa
n. 115 g tummahkoa muttei kaikkein kitkerintä suklaata pilkottuna (23 palaa Fazerin 200g:n levystä, 16 palaa Maraboun vastaavasta)
1 rkl + 1 tl sokeria
2 munankeltuaista
2 munanvalkuaista
hieman raastettua suklaata kuorrutteeksi (valinnainen – vie kyllä hieman annoksen oluttuoppimaista ulkonäköä)

Kuumenna kattilassa Guinness ja 0,6 dl kermaa, kunnes alkaa muodostua kuplia. Ota sitten kattila levyltä ja vispaa hieman kokonaisia paloja pienemmäksi pilkottu suklaa mukaan. Se sulaa yllättävän hyvin noinkin pieneen nestemäärään.
Vispaa toisessa astiassa sekaisin ruokalusikallinen sokeria ja munankeltuaiset. Sekoita sitten hieman suklaaseosta keltuaisseokseen ja siirrä sen jälkeen keltuaisseos kokonaisuudessaan suklaaseoksen sekaan kattilaan. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä 15 minuutin ajan.
Vispaa kolmannessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto suklaaseoksen sekaan ja kaada seos sitten pieniin oluttuoppeihin tms. laseihin. Jätä kuitenkin päälle parin sentin vara Guinnessin vaahtokukaksi myöhemmin naamioituvalle kermavaahdolle. Laita lasit jääkaappiin tunniksi tai kunnes seos jämähtää hyhmeäksi.
Vispaa loppu kerma vaahdoksi. Mausta teelusikallisella sokeria ja lusikoi vaahto sitten varovasti suklaakuppien päälle. Jos haluat, voit koristella tuopposet vielä ripottelemalla pintaan rouhittua suklaata.

9 Comments:

At 18/3/14 16:14, Blogger Virpi said...

Onpa hauska resepti, pakko tätä on testata! :)

 
At 18/3/14 17:23, Blogger Paula said...

Jos tätä tekee ilman Guinessia, niin millä sen voisi korvata? Kuulostaa aivan mahtavalta reseptiltä! :)

 
At 18/3/14 17:55, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Tätä oli tosiaan vaikea ohittaa. Minä ihan vaan irlantilaisten lihapatojen ohjetta katselin, ja tämä tarttui mukaan. :)

Paula: Hmmm, tuota pitää miettiä. Minä itse asiassa (en-kovinkaan-suurena-suklaan-ystävänä) mietin, että saisiko lakritsista kehiteltyä mitään sopivaa suklaan korviketta. Saisi kunnolla guinnessimaista väriäkin mukaan.

 
At 18/3/14 20:49, Anonymous Siiri said...

Kuullostaa mahtavalta! :D

 
At 18/3/14 21:19, Blogger Rosmariini said...

Hoksasin, että meillähän on täällä sopiva (olut)menukin postattuna!

 
At 21/3/14 17:23, Blogger TiV said...

Moikka!
On se jännä miten tietyt asiat ehdollistuvat päässä -
joka kevät odotan niiiiiiiiiiiiiiiiiin paljon, että kotimaiset tomaatit alkavat tuoksua tomaatilta. Se ihanan hento häivähdys ja lupaus tulevasta kesäsesongista.
Ja kun tuo häivähdys tulee, niin saman tien tulee mieleen Pastanjauhajat!!
: )
Hyvää ja aurinkoista kevättä toivottelee se sama vanha TiV

 
At 21/3/14 22:11, Blogger Rosmariini said...

Se se sama vanha TiV!

(snif)

Nyt on pakko hiukan kyynelehtiä (osin senkin takia, että pääsin eilen maistamaan tälle vuodelle ensimmäistä kertaa melko makoisia tomaatteja).

Onneksi kaikki asiat eivät elämässä muutu sentään. :)

 
At 26/3/14 15:30, Blogger Virpi said...

Hei montakos jälkkäriannosta tästä reseptimäärästä tulee? Ajattelin viikonlopun mökkireissulla tekaista tätä siis :)

 
At 27/3/14 22:22, Blogger Rosmariini said...

Neljään annokseen riittää. Paitsi jos tekee tosi isoon tuoppiin, niin sitten tulee ainoastaan yksi annos.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails