sunnuntaina, maaliskuuta 09, 2014

Juustoinen perunapaistos



Oulussa asumisessa on paljon hyviä puolia. Yksi niistä on se, että Lappi on lähellä. Sen kunniaksi pitäisi oikeasti pitää jonakin talvena viikon verran lomaa ja lähteä Lappiin hiihtämään, paistamaan makkaraa ja juomaan kaakaota.

Siellä voisin tehdä tällaista perunapaistosta, jota hiihtoloman puutteessa tuli tänä vuonna kokeiltua kotiuunissa:

Reblochon-perunapaistos

1 kg kiinteämaltoisia perunoita
1 laakerinlehti
50 g suolatonta voita
2 sipulia halkaistuna ja viipaloituna
150 g pekonisuikaleita
¾ dl kuivaa valkoviiniä
500 g Reblochon-juustoa (tai esim. emmentaalia tai kiinteää vuohenjuustoa)
karkeaa merisuolaa
mustapippuria myllystä

voilla voideltu pitkänomainen uunivuoka (n. 30 cm)

Pane perunat isoon kasariin, lisää laakerinlehti ja kaada päälle kylmää vettä sen verran, että perunat peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, lisää hiukan suolaa ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Perunat saavat jäädä hiukan koviksi. Valuta perunat ja jäähdytä, kunnes niitä voi käsitellä. Kuori ja paloittele perunat n. ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Sulata puolet voista paistinpannulla, lisää sipuli ja pekoni ja ruskista. Nosta sipuli ja pekoni pannusta reikäkauhalla ja jätä odottamaan. Lisää pannuun jäljellä oleva voi ja perunat ja anna kypsyä viisi minuuttia. Sekoita varovasti, etteivät perunaviipaleet hajoa. Lisää viini, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua minuutin verran. Mausta suolalla ja pippurilla.
Siirrä perunat voideltuun uunivuokaan. Harjaa juuston kuorta kevyesti juuresharjalla ja paloittele juusto 8 lohkoksi. Halkaise lohkot siten, että kuorta on vain yhdellä sivula. Pane juustolohkot perunoiden päälle kuoripuoli ylöspäin. Peitä vuoka foliolla ja anna paistua 225-asteisessa uunissa noin neljännestunti. Poista folio ja anna paistua vielä 15-20 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut. Tarjoillaan vihersalaatin kanssa esim. reippaan ulkoilun jälkeen.

Ohjeen olen ottanut talteen jo vuosia sitten kirjasta Juustot: Herkullisia ruokia ja leivonnaisia (2005). Vastaavanlaisiin perunapitoisiin ruokalajeihin olen joskus törmännyt saksaa puhuvissa maissa. Juustokirjan mukaan resepti on ilmeisesti kehitelty aikoinaan Reblochon-juuston menekin edistämiseksi, joten tämä ohje saattaa viitata enemmänkin Ranskan suuntaan.

(Reblochonia ei juustotiskiltä löytynyt, joten se jäi vielä vähän mysteeriksi, mutta kuten ohjeesta on nähtävissä, muukin kuorrutukseen sopiva juusto käy.)

9 Comments:

At 9/3/14 19:05, Blogger Rommirusina said...

Pitäisi tosiaan varmaan varata lomareissu pohjoisemmaksi, eihän täällä Oulussa pääse tänä vuonna edes hiihtämään. Kivan kuuloinen resepti, pekoni & juusto & peruna-kombo toimii varmasti hyvin tässä paistoksessa.

 
At 9/3/14 19:08, Blogger Rosmariini said...

Tämä paistos oli varsinainen lohturuokien äiti. En tosin juuri nyt tarvinnut erityisemmin lohtua mihinkään, kun elämässä on kaikki ihan mukavasti, mutta jos nyt vaikka siihen lumettomuuteen sitten. :)

 
At 9/3/14 22:55, Anonymous Merja said...

Juuston ja viinin liitto on tuttu, mutta että perunaa joukkoon ;). Oikeesti, meillä syödään perunaa paljon ja aina haetaan uutta twistiä, joten tämä oli oikein tervetullut ohje! Tänään harkittiin jopa keitinperunoita, mutta ei sentään sorruttu siihen.

 
At 10/3/14 13:42, Blogger Jenni said...

Lappiin asti en ehkä lähde tätä kokeilemaan, voin kuvitella että se on aika herkkua täällä hieman etelämpänäkin. :) Perunaa tulee käytettyä aika vähän, mutta tämä taitaa kyllä päästä niiden harvojen meillä syötävien perunaruokien listalle!

 
At 10/3/14 18:38, Blogger Rosmariini said...

No ainakaan tämä ei ole kesähelteen ruokaa, vaikka ei ehkä ihan tuntureita ja paukkupakkasta kaverikseen vaadikaan. :)

 
At 10/3/14 19:38, Blogger Merituuli said...

Me syötiin reblochonia joskus ystäviemme luona. Ihanan rasvainen ja maistuva juusto. Ja ihana ruoka tä'mä teidän vuoka!

 
At 11/3/14 20:57, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, missä muodossa sitä syötiin?

 
At 11/3/14 21:55, Blogger Merituuli said...

Peruna-sipuliseoksen yllä, tälsiivii: http://sillasipuli.blogspot.fi/2008/11/ranskalainen-ilta-ystvien-kanssa.html

 
At 4/5/14 19:58, Blogger Unknown said...

Helpon oloinen ohje, sopisi varmaan jonkun tuhdimman ruoan seuraksi. Sinulla on muutenkin oikein kivan oloinen blogi :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails