keskiviikkona, tammikuuta 08, 2014

Jouluporo, perunamuusia ja sipulivinegrettiä



Hankimme joulun alla työtoverini pohjoisten kytkösten kautta laatuisan poronpaistin, jonka valmistimme tämänvuotiseen joulupöytäämme kinkun sijaan. Ohje mukailtiin Delicardista, vaikka siellä kutsuttiinkin muusia jostain kumman syystä "perunapyreeksi". Jotain rajaa ihan oikeasti!

Poro tarjoiltiin siis sipulivinegretin, paistettujen suppilovahveroiden ja mainitun perunamuusin kanssa.

Poronpaisti, perunamuusia ja sipulivinegrettiä

poronpaisti
voita tai ruokaöljyä
suolaa, pippuria

Perunamuusi:
2 kg perunoita, kuorittuna
100 g cheddaria raastettuna
2 dl maitoa
100 g voita

Sienilisäke:
1 rasia siitake- tai herkkusieniä (me käytimme kuivattuja suppilovahveroita, joita ensin liotimme hetken aikaa vedessä)
voita paistamiseen
2 rkl ruohosipulia silputtuna

Sipulivinegretti:
1 punasipuli hienonnettuna
1 keltasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
voita kuullottamiseen
1/2 pnt ruohosipulia silputtuna
3 rkl fariinisokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa

Kuumenna uuni 120°C:hen. Hiero suolaa ja pippuria kuivatun paistin pintaan ja ruskista se pannulla voissa tai öljyssä. Työnnä lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan, mutta tunnustele, ettei se tule suoraan vasten luuta. Paista, kunnes lämpömittari näyttää lihan sisälämmöksi n. 58–60°C. Tarkkaa aikaa on vaikea sanoa, mutta vajaa tunti per kilo on yleensä hyvä lähtökohta-arvio. Ota paisti uunista ja anna vielä vetäytyä foliolla peitettynä 15-30 minuuttia ennen leikkaamista.

Keitä perunat, valuta ja survo muusiksi. Lisää juustoraaste, maitoa ja voita halutun konsistenssin mukaan sekä suolaa maistellen. Sekoita hyvin.

Paista sienet pannulla voissa, lisää lopuksi ruohosipuli ja paista vielä hetki. Nosta sienet tarjoiluvadille paistin ympärille.

Kuullota vinegrettiä varten pilkotut sipulit pannulla voissa. Lisää joukkoon muut ainekset ja anna lämmetä hetki. Tarjoa sipulivinegretti poronpaistiviipaleiden kastikkeena.

Joulun jälkeen jäännösporoa veisteltiin arkisempien sub-henkisten patonkien väliin puolukkahyytelön ja aurajuuston kera. Hyvää oli näinkin!

5 Comments:

At 8/1/14 19:17, Blogger Rommirusina said...

Samaa mieltä, kyllä perunamuusi on aina muusi. :D

 
At 8/1/14 19:19, Blogger Rosmariini said...

Maistuukin muusina paremmalta! :)

 
At 9/1/14 20:52, Blogger Petra / Rva Patalintu said...

Ai ihanaa, joku muukin postailee vielä joulusta! En ollutkaan ainut mattimyöhäinen ;D

 
At 10/1/14 12:11, Blogger Rosmariini said...

No minulla olisi vielä pikkujoulujuttujakin jemmassa. :D

 
At 1/2/14 19:37, Blogger Psst.. Salainen paheeni on Ruoka! said...

Poro Sub kuulostaa siltä, että maistuisi tännekkin, nam!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails