maanantaina, joulukuuta 02, 2013

Nigellan colakinkku



Jouluoluiden maistelu vaati seurakseen kinkkua sekä kotitekoista konjakkisinappia.

Jauhantapajan asukkaan mieleen muistui tällöin Nigella Lawsonin colassa keitetty kinkku, joka valmistui tähän tapaan:

Nigellan colakinkku

2 kilon painoinen kinkku, miedosti suolattu
1 sipuli, kuorittuna ja halkaistuna
2 litraa Coca-Colaa

kuorrutteeseen:
kourallinen neilikoita (näitä emme itse käyttäneet)
1 rkl (tai vähän enemmänkin) tummaa siirappia
2 tl sinappijauhetta
2 rkl (demerara)sokeria

Laita kinkku isoon kattilaan tai pataan kamarapuoli pohjaa vasten. Lisää sipuli ja kaada päälle cola.
Kiehauta, vähennä hiukan lämpöä ja laita kansi päälle (ei liian tiukasti) ja keitä korkeintaan 2 1/2 tuntia. (Parikin tuntia saattaa riittää. Keittoaikaa täytyy luonnollisesti säätää kinkun painon ja alkulämpötilan mukaan; Nigellan mukaan suoraan jääkaapista otettua kinkkua kannattaa keittää vartin verran pitempään.)
Lämmitä uuni 240°C. Kun kinkku on kypsynyt, nosta se pois colaliemestä ja anna jäähtyä hetken aikaa.
Nosta kinkku pellille. Poista kamara, mutta jätä ohut kerros rasvaa. Leikkele rasvaan terävällä veitsellä neliöitä ja tökkää kuhunkin neliöön neilikka. Levitä rasvan päälle siirappi (varovasti, jotta neilikat eivät siirry pois paikoiltaan) ja taputtele siirappiin sinappi ja sokeri.
Paista suurin piirtein 10 minuutin ajan niin, että kuorrute saa mukavasti väriä.

Kinkku upposi ennätysvauhtia olohuoneelliseen ruokabloggareita; lieneekö tätä viimeisimmän testioluen kaveriksi enää kovin paljon jäänytkään.

--
Tarkempi tutkimus paljasti, että colakinkku on vieraillut suomalaisissa ruokablogeissa aiemminkin: kannattaa käydä katsomassa myös Kulinaarimurujen ja Siskot kokkaa -blogien postaukset aiheesta.

12 Comments:

At 2/12/13 17:44, Anonymous Anonyymi said...

kuulostaapa hyvältä, mutta minkälainen kinkku tuohon soveltuu, jos perus marketin altaasta etsiskelee sopivaa?

 
At 2/12/13 17:49, Blogger Rosmariini said...

Olen vähän huono näissä kinkkuasioissa, mutta etsisin sellaisen kypsentämättömän kinkun, joka sopii kattilaan.

(Nimimerkillä olikohan tuosta neuvosta mitään apua...)

 
At 2/12/13 18:53, Blogger Virpi said...

Kinkku oli kyllä tosi hyvää ja sinappi kans, vaikken ees tykkää yleensä sinapista!

 
At 2/12/13 19:34, Blogger Kotiharmi Kokkaa said...

Jouduin testitilanteessa kierteeseen: siemaisu olutta, palanen kinkkua, siemaisu olutta, palanen kinkkua... Parasta katkaisuhoitoa oli se, että kinkku loppui viimein, onneksi. Oli se hyvää!

 
At 2/12/13 19:53, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Ehkä hyvässä seurassa kaikki maistuu vähän makoisammalta. :) Huomasitko muuten, että joulukuun kunniaksi mainostettiin uusia kaksvitosia? Kuohuvaakin kuulemma.

Kotiharmi: Minä ajauduin ainoastaan loputtomaan panikointikierteeseen, kun koejärjestely oli niin jännittävä! :D

 
At 2/12/13 20:12, Blogger Virpi said...

No en huomannut! Onpa hyvä, että meillä on jo treffit sovittuna, niin päästään testaamaan :)

 
At 3/12/13 12:45, Blogger Äidin unelmia kaiken keskellä said...

Huippua, tätä täytyy kokeilla!

 
At 3/12/13 17:44, Blogger Jaana said...

Toi ON hyvää.

Kinkun keitinliemi kannattaa muuten säästää ja työstää siitä mustapapusoppaa. Sekin ON hyvää.

 
At 3/12/13 18:14, Anonymous Anonyymi said...

Hei, onko tuolle sinapille ohjetta?

 
At 3/12/13 20:27, Blogger Rosmariini said...

Täältä löytyy.

 
At 18/12/13 22:55, Blogger Jukka Tuominen said...

No, eipä hääppöistä ollut, ei makuja, ei saundeja. Ette ilmeisesti ole saaneet kunnon mausteista sikaa. Cola on american hamburgershittiä, ei mauste.....

 
At 29/12/13 01:34, Blogger Rosmariini said...

Coca-Cola on mielenkiintoinen tuote erityisesti historiansa puolesta. Ajatus siitä, että se on ollut alkujaan patenttilääke eli siis tavallaan osa lääketieteen historiaa.

 

Lähetä kommentti

<< Home


pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails