lauantaina, marraskuuta 05, 2011

Ilmat viilenevät, juomat kuumenevat

Berliinin ainoa tuliaisostos oli purkillinen valmiiksi maustettua vihreää teetä. Mausteet tulivat tosin vähän yllätyksenä, kun ajatuksena oli ostaa ihan vaan japanilaistyylistä vihreää teetä.

Josko vaikka jossain vaiheessa opettelisi lukemaan vähän tarkemmin niitä tuoteselosteita.

Tuliaisteestä syntyi joka tapauksessa ajatus tehdä itse Chai Lattea, johon olen eräässä monikansallisessa kahvilaketjussa hurahtanut ihan kokonaan.

Maitojuomia on tehtailtu reissun jälkeen paitsi valmiista teesekoituksesta myös ihan oikeasta teestä ja mausteista. Minähän en näitä juomia toki valmistanut (koskapa kuumat juomat eivät ole omaa vastuualuettani ollenkaan), joten muut saa selittää:
Chai Tea Latte (ohje on alun perin tasteofhomesta):

2 teepussia
1 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua maustepippuria
2,4 dl vettä
2,4 dl maitoa
0,6 dl fariinisokeria tms. tummaa sokeria
(kermavaahtoa, vanilja-aromia tms. ja jauhettua muskottia koristeeksi)

Alkuperäinen ohje kehotti valmistamaan ja maustamaan teen kahvinkeittimessä, mutta me vain laitoimme teepussit kanelin, inkiväärin ja maustepippurin kanssa kattilaan ja kaadoimme kuumaa vettä päälle.
Maito ja sokeri sekoitetaan pienessä kattilassa ja kuumennetaan hämmentäen, kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Alkuperäisessä ohjeessa tähän liemeen listään vielä vaniljanmakuista kahvikermajauhetta, mutta me jätimme sen pois. Vanilja-aromia tms. voi halutessaan tässä vaiheessa luonnollisesti hieman lisätä.
Kaada maito-sokeriseos mukeihin ja hämmennä sitten tee toisesta kattilasta perään. Juoman voi koristella kermavaahdolla ja raastetulla muskottipähkinällä.
Harmillista sanoa, mutta tällä hetkellä valmiiksi maustettu tee on vielä suosikkini. Ehkä olen pilannut makuaistini ketjukahvilla.

Pssst. Muistakaa myös lämmin siideri.

20 Comments:

At 5/11/11 09:29, Blogger Virpi said...

Näyttää ihanalta ja lämmittävältä!

Katselin eilen haaveilevasti Alkossa kaikkia ihania glögiputeleita, mutta jätin ne vielä sinne odottamaan. Jospa vaikka sitten parin viikon päästä pikkujouluiltamiin hankkisi :)

 
At 5/11/11 13:33, Blogger Rosmariini said...

Oi, blogipikkujouluun on enää niin lyhyt aika (jee!).

 
At 5/11/11 13:40, Blogger Elina said...

Täälläkin on siirrytty lämmittäviin juomiin, korkkasin eilen tämän kauden Bossa-glögin. Supermakeaa, mutta pienenä annoksena tykkäsin!

 
At 5/11/11 13:44, Blogger Rosmariini said...

Siinä taisi olla mausteena tänä vuonna kahvi.

Hyvä homma kyllä, että sitä saa taas Suomesta. Ei tarvitse lähteä Ruotsin puolelta hakemaan. :)

 
At 5/11/11 13:50, Blogger Rosmariini said...

Innostuin penkomaan nettiä. Chocochilissä on näköjään myös tehty äskettäin vaniljaista chaita.

 
At 5/11/11 14:01, Anonymous Anonyymi said...

Blossa glögi on kyllä =P Onneksi tässä rajalla asuessa sitä on ollut aina saatavilla =D Itselläni tarkoitus kokeilla glögin tekemistä karpalomehusta. Sitä kun tuolta pakkasesta nyt löytyy.

 
At 5/11/11 14:03, Blogger Rosmariini said...

Ooh, omatekoinen karpaloglögi. Minullakin on karpaloita pakasteessa, joten vihjaa ihmeessä, jos kokeilu on onnistunut. :)

 
At 5/11/11 14:52, Anonymous Anonyymi said...

Pikkuenkeli on kokeillut tämänvuotisen Blossan, ja täytyy sanoa, että petyin. Onhan se ensinnäkin suomalaiseen makuun liian volttista, joten blandasin vedellä ja sittemmin Marlin(kohan) vaniljaglögillä.

Ostin viime vuoden lopulla Théhuoneesta täyden satsin Jasmine Silver Sickles (JSS) -teetä, jonka join lokakuussa loppuun. Ennen noita jatkoja olin jo ostanut Tarry Lapsang Souchongia (TLS) ja maito-oolongia, ensimmäisen kerran kumpaakin. Retkahdin maito-oolongiin yhtä lujaa kuin JSS:iin, mutta hyvää on TLS:nkin. Kahvinjuonti leikkaantui hyvin satunnaiseen mukilliseen, ja mikä parasta, myös pullansyönti!

 
At 5/11/11 18:37, Blogger Pippurimylly said...

Tämänvuotisen Blossan makeus ja kahvisuus tekevät siitä minun suuhuni hieman "paksun" ja "bassoisen" makuisen. Jokin raikastava, hapokas elementti voisi keventää makua siten, että kokonaisuus paranisi huomattavasti. Ehkäpä appelsiini tai bergamotti? Sitruuna voisi olla jo liian terävä noin pehmeään makumaailmaan.

 
At 5/11/11 19:19, Blogger Unknown said...

Oli niin houkuttelevan näköistä, että piti kokeilla. Normaalisti en laita teeheni maitoa, mutta jos nyt tämän kerran... Kermavaahdon ja vanilja-aromin korvasin näppärästi vaniljajäätelöllä.

Oli uskomattoman imelää, ja se on paljon sanottu minulta! Yhden kupin sain juotua, tyttö ja vaimo kyllä tykkäsivät. :)

 
At 5/11/11 22:31, Anonymous Anonyymi said...

Karpaloglögi testattu ja voi pojat kun oli hyvää! Tästä tuli meidän perheen suosikki =)
10dl sokeroimatonta karpalomehua
1-1,5dl fariinisokeria
1tl kokonaisia neilikoita
1tl kardemummaa
1 kanelitanko
2-3cm palanen tuoretta inkivääriä

Keitellään hiljalleen kattilassa 5-10min.

 
At 6/11/11 10:52, Blogger Niinu said...

Lisää näitä!
Kohta ne kunnon kylmät illat taas alkaa ja saa luvan kanssa hörppiä kuumia juomia joka ilta takkatulen loimussa viltin alla...nam.

 
At 6/11/11 11:48, Anonymous Anonyymi said...

Eräs ystäväni teki meille kerran chai teetä (ja kahviakin) ja hän keitti kaikki ainekset kattilassa. Hän käytti enemmän maitoa kuin vettä ja käytti mausteena mm. jotain afrikkalaista mausteseosta jossa on ainakin kanelia, kardemummaa ja inkivääriä. Tuli hyvää!

Ystäväni myös suositteli käyttämään esim. Kofeiinikomppanialta löytyvää Musta Thai - teetä pohjana mausteiseen maitoteehen.

 
At 6/11/11 12:07, Anonymous Anonyymi said...

Itse tykkään kovasti Clipper'n Indian Chai teestä. Se maistuu selkeästi mausteilta ja lämmittää. Oulussa sitä saa ainakin Raksilan City Marketista.

 
At 6/11/11 21:04, Anonymous Anonyymi said...

Itse olen jäänyt koukkuun Stockan Herkussa irtomyynnissä olevaan Chai Latte -sekoitukseen - aivan taivaallisen makuista sekä maidolla että ilman...

 
At 8/11/11 20:14, Blogger Annika said...

Tampereen stokalta en löytänyt chai teetä, tarvii siis hakea pääkaupungista! Tähän asti olen keitellyt chaini Indiskan chai sekoituksesta, jota pitää kyllä hauduttaa kauan että saa tarpeeksi makua irti, mutta on kyllä hyvää. Itse jäin chaihin koukkuun varmaankin samaan tapaan, jenkkilän reissulla en varmaan muuta juonutkaan kun chai lattea tai iced chai lattea. Hesasta sai Robert's Coffeesta kelpoa chaita!

 
At 8/11/11 21:41, Anonymous Säihky said...

Jee, vaikuttaapa hyvältä! Täytyy testata, säiden viilentyessä lämpimät juomat tosiaan maistuvat. :)

 
At 10/11/11 09:16, Blogger Rosmariini said...

Ville: Joo, itsekin hätkähdin tuota sokerin suurta määrää. Eli kannattaa vähän vähentää, jos ei ole ihan supermakean ystävä.

Anonyymi: Karpalofani kiittää!

Niinu: Viltti, lämmin juoma ja takkatuli, hmmm. Marraskuussa on selvästi puolensa.

Kaikki muut: Kiitos chai-vinkeistä! Mikä ihme siinä onkin niin hyvää ja koukuttavaa? (Yleensä en tykkää maitopohjaisista jutuista ollenkaan.)

 
At 18/11/11 08:58, Anonymous johanna_dxb said...

Ostin just Australiasta Liptonin Chai-teepusseja; muualla en ole niita nahnyt. Twiningsilla nakyi myos olevan omansa vaniljalla. Intialaiset tekevat monesti chainsa suurella maaralla maitojauhetta. Australiassa piti myos apinoida jotain aasialaisia ja tilata Green Tea Latte Starbucksissa; roskiin meni - se oli viela kirkkaan vihreaa...

 
At 19/11/11 15:12, Blogger Clementine said...

Palasin juuri tällä viikolla Kölnistä ja siellä suurkulutin kyseisen ketjun Chai Tea Lattea. Se vaan oli niin kertakaikkisen nam! Täytyy yrittää valmistaa tätä nyt kotona! :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails