maanantaina, toukokuuta 02, 2011

Tunnbrödsrulle eli ruotsalainen grillirulla

Tunnbrödsrulle on ruokalaji, johon törmäsin ensimmäistä kertaa vuosi sitten ruotsalaisdekkaria lukiessani. Siinä ruotsalainen naispäähenkilö osti grilliltä rieskarullan, jonka sisällä oli grillimausteiden ohella perunamuusia, grillimakkaraa, pilkottua maustekurkkua, sipulia sekä katkarapusalaattia.

Olin silloin kyseisestä ruokalajista aivan ällistynyt, mutta nyt olen tehnyt sitä todistettavasti myös itse:

Tunnbrödsrulle (kahdelle, ohjeistusta otettu täältä)

2 ohutta rieskaa
2 makkaraa tai nakkia (meillä Kabanossi-nakkeja)
katkarapusalaattia (voi tehdä myös itse katkaravuista, majoneesista ym. aineksista)
perunamuusia (kannattaa tehdä itse keitetyistä perunoista, voista, maidosta ja suolasta)
hienonnettua (kevät)sipulia
kuutioitua tomaattia
tuoretta salaattia
paahdettua sipulia
sinappia
ketsuppia

Paista makkarat pannulla. Levitä muusi rieskan päälle ja aseta rieskan päälle makkara. Lisää sinappi ja ketsuppi täytteiden päälle. Seuraavaksi sipuli, tomaatti ja salaatti. Tämän jälkeen pinoa rieskan väliin katkarapusalaattia ja paahdettua sipulia, kääri kokoon esimerkiksi leivinpaperin avulla ja tarjoile.

Ruotsalaisesta rieskarullasta ei tullut suoranaista suosikkiruokaani, mutta siitä huolimatta haluaisin päästä maistamaan sitä jolloinkin johonkin ruotsalaiselle grillille.

Katkarapusalaatti on suomalaisiin grillimausteisiin tottuneelle erikoinen lisäys. Ruotsissa se on sen sijaan pikaruokien vakiolisäke. Kun kävimme Gotlannissa ensimmäisenä opiskelukesänämme, ihmettelimme jatkuvasti listoilla näkyvää räksalladia (ruokailimme rahattomina opiskelijoina runsaasti Sibyllassa ynnä muissa leirintäalueiden laitamilla sijaitsevissa pikaruokapaikoissa).

Lopulta sitten erään kerran tilasimme grillimyyjän ihmetykseksi pelkkää katkarapusalaattia, kun halusimme selvittää, mitä sillä tarkoitettiin. Samalla periaattella voisi tilata suomalaiselta grilliltä pelkkää sinappia tai vaikka ananasrenkaan.

Ruotsalaisen rieskarullan sisään voi Wikipedian mukaan laittaa muunkinlaisia aineksia. Poronkäristys ja lohi kuulostavat vielä ihan toteuttamiskelpoisilta vaihtoehdoilta, mutta hapansilakkaa en ehkä arvaisi oman rullani sisään sommitella. Se ruotsalaisherkku on nimittäin vielä testaamatta.

Pitäisiköhän sitä uskaltautua ruotsalaisen ruokaviikon kunniaksi viimein maistamaan?

Mietin, että tuhti rulla kaipaa vastapainokseen hieman kepeyttä, mistä syystä päätin tehdä sille kaveriksi (tai jälkiruuaksi) hedelmäsalaattia. Ostin salaattia varten tuoreita mansikoita, jotka olivat kyllä yllättävän maistuvia - niin huonosti kuin ne toukokuun alun ruokasesonkiin sopivatkin.

Ruotsalaisen tästä salaatista tekee ainesosalistaan sisältyvä Daim:
Hedelmäsalaatti (ohje matklubbenista)

ananas
muutama kiivi
mansikoita
1 dl kermaa
4 pientä marenkia
Daimia murskattuna

Lohko hedelmät sopiviksi salaattisuupaloiksi. Halkaise mansikat ja yhdistä ne hedelmälohkoihin.
Vatkaa kerma. Murskaa marenkeja ja sekoita ne kermaan. Lusikoi salaatin päälle marenkikermaa ja Daim-paloja.

Yritin etsiskellä ruokaviikkoa varten myös tyypillisiä ruotsalaisia salaatteja, mutta menestys oli varsin kehno. Yhdenlaisen punajuurisalaatin reseptin sentään löysin; ruotsalaiset tykkäävät kaikesta päätellen lisätä majoneesia salaatteihinsa.

7 Comments:

At 3/5/11 08:06, Blogger Virpi said...

Näyttää hauskalta! Erikoiset on tosiaan täytteet, muusia ja katkarapusalaattia :O hulluja nuo ruotsalaiset!

 
At 3/5/11 08:16, Anonymous hanna said...

Tosiaan, onpas hauska ruoka. Ja katkarapusalaattia grilliruokaan, on siinä ja :D

Hapansilakkaa kerran haistaneena ja maistaneena en kyllä suosittele. Vieläkin tulee kylmiä väreitä ja minä sentään tykkään melkein kaikesta ruoasta!

 
At 3/5/11 08:37, Blogger Janna said...

Me syötiin taannoisella Tukholman retkellämme Pitkän kanssa tommonen rulla puoliks. Oli kyllä hyvää! Se tais kyllä olla melkonen köyhän miehen versio, sillä pottumuusin sisään oli dipattu yksi tosi laiha nakki, eikä mistään katkaravuista ollut puhettakaan! Ehkä ne oli sitten pitänyt tilata erikseen.

 
At 3/5/11 10:35, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Haaparannan ruokakaupoissa on aina hupaisaa, kun vastaan hyökyy katkarapuja, voileipäkakkuja ja nakkisämpylätarveikkeita. Ja ihan vieressä Tornion puolella on eri jutut esillä.

Hanna: No nyt alkoi kiinnostaa entisestään tuo hapansilakka. :) (Taidan olla kyllä hieman outo!)

Janna: Hitsi joo. Pitääpä muistaa itse tilata tuo kaikella mahdollisella lisuketilpehöörillä, kunhan tässä nyt rajan takaiselle grillille joskus pääsisi.

 
At 3/5/11 10:58, Anonymous bronx said...

Tunnbrödsrullea Bourdainkin Stokiksen reissullaan muistaakseni ihmetteli. :D

Räksallad tuli muinoin vastaan juurikin Sibyllalla, käytiin hiihtämässä Jällivaarassa, ja näiden keikkojen perinteenä oli juurikin Sibylla-reissu - aikana jolloin Suomesta ei saanut mitään niin hyvää. Asiasta normaalisti hyvin perillä olevat tahot pitivät silloin räksalladia suositeltavana ellei jopa oleellisena purilaisen tilpehöörinä. Ja kyllähän se dubbeldäckarea ehosti oivasti.

--bronx

 
At 3/5/11 12:09, Blogger Rosmariini said...

Olisipa kyllä kiva nähdä tuo Bourdain-jakso, kun niin moni on ammentanut rieskarullatietämyksensä juuri siitä lähteestä.

Keith Armstrong (se jalkapalloilija siis) muuten taivasteli vähän aikaa sitten jossakin ruokaohjelmassa 80-luvun Oulun ja koko Pohjois-Suomen huonoa ravintolatarjontaa. Kiinalaistakin ruokaa piti hakea Haaparannasta asti.

 
At 11/5/11 13:26, Blogger Tapio said...

Minä olen muutamaan kertaan saanut tilaisuuden syödä hapansilakkaa. Se on aina tarjoiltu juuri osana tällaista tunnbrödsrullea. Minusta se on ihan hyvää ja voisin kuvitella ostavani sitä ihan omaan käyttöönkin. Ehdottomasti ruokaa, mikä pitää valmistella ja syödäkin ulkona hajun vuoksi :-)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails