sunnuntaina, huhtikuuta 10, 2011

Tomaattikeittoa ja ohraista jyväsämpylää

Jemmasin tämän chilikilpailuun osallistuneen tomaattikeiton ohjetta omaksi syntymäpäiväkseni, ja kyllä kannatti. Keiton kaveriksi paistoin jyväsämpylöitä, joihin tuli makua ja meininkiä ohrasuurimoista.

Keiton ohjeesta on kiittäminen Ninaa, joka on julkaissut aiheesta postauksen myös omassa blogissaan.

Chili-tomaattikeitto ja persiljapesto

keitto:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tuoretta punaista chiliä (myös kuivat käy, mutta käytä silloin himpun verran vähemmän)
1 porkkana
2 tölkkiä tomaattimurskaa (voit laittaa puolet tuoreista tomaateista)
1 tl korianterijauhetta
1 dl valkoviiniä tai vettä
5 dl kana- tai vihanneslientä
suolaa ja pippuria
parmesaanilastuja

Pilko chili, valkosipuli, porkkana ja sipuli pienemmäksi (ei tarvitse olla ihan pientä koska keitto soseutetaan) ja kuullota hetki kattilan pohjalla oliiviöljyssä, jotta maut avautuvat. Lisää tomaattimurska ja korianterijauhe ja anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes vihannekset pehmenevät. Kun vihannekset ovat pehmenneet, lisää valkoviini tai vesi ja soseuta keitto pehmeäksi. Lisää kasvisliemi ja anna keiton kiehua vielä hiljalleen 10 min. Lisää maun mukaan suolaa ja pippuria. (Minä annoin kiehua ohjeistettua aikaa pitempään, kun halusin keitostani vähän paksumpaa.)
Sillä aikaa kun keitto muhii, tee persiljapesto alla olevien ohjeiden mukaan.

pesto:
1 dl tuoretta persiljaa (tai yksi puntti)
puolikas tai kokonainen valkosipulinkynsi (riippuen kuinka voimakkaasta mausta pidät)
kunnon loraus oliiviöljyä
2-3 rkl vettä
1 tl valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria

Kaikki aineet sekaisin soseuttimeen tai mortteliin ja saat herkullista pestoa. Oliiviöljyä voi lisätä maun mukaan ja tehdä pestosta löysempää tai paksumpaa. Kun tarjoilet keiton, lisää päälle pestoa ja parmesaanilastuja.

Alkuviikosta luvassa suklaata sekä chilikilpailun tulosjulkistus. Stay Tuned.

9 Comments:

At 11/4/11 09:12, Anonymous Aida said...

Näyttääpä hyvältä! Olen aika äskettäin löytänyt ihanan ruokabloginne, ja nyt olen vakituinen vierailija :) eilen tuli tehtyä lasagnea teidän (tai Ruokalan?) reseptin mukaan, ja siitä tuli aivan taivaallisen hyvää! Mozzarella teki kyllä ihmeitä, ja vaikka en käyttänytkään tuoreita pastalevyjä (aj aj aj), niin kokeilin esikeittää niitä, ja kyllä parani, paljon! Eli kiitos teille, olette suuri inspiraationlähde! :)

 
At 11/4/11 12:08, Blogger Rosmariini said...

Vanha kunnon lasagne. Sitä ei olekaan tullut tehtyä koko talvena, joten hyvä kun muistutit. :)

 
At 11/4/11 19:17, Blogger Jytis said...

Heh, mä kanssa jemmaan reseptejä joiden arvelen olevan ihan hittejä.

Ja toden totta keitto kuulostaa aivan mahtavalta! Ja kun jaksaa nähdä sen (pienen) vaivan että saa tuoretta, itse tehtyä leipää niin ihan täydellistä.

 
At 11/4/11 20:40, Blogger Virpi said...

Onpa kivannäköinen annos! Alkoi tehdä mieli tuoreita sämpylöitä.

 
At 12/4/11 10:57, Blogger Rosmariini said...

Jytis: Minulla on päämääränä löytää hyvä jyväsämpylöiden resepti. Siis semmoinen, jossa olisi paitsi täysjyväjauhoja myös kunnon jyväisä meininki.

Meikäläisen osalta nuo hittimurkinat ovat onneksi helposti löydettävissä. Ei siihen tarvitse kuin kulhollisen tomaattikeittoa tai -kastiketta. :)

Virpi: Tomaattikeitto on kyllä harvinaisen hyvännäköistä ja houkuttelevaa ruokaa.

Tuonne jonnekin aiempaan kommenttilaatikkoon laitoinkin, että nyt oli pakko sipaista uunista otetun sämpylän väliin sulavaa voita. Olihan se ihan ylihyvää.

 
At 12/4/11 13:26, Anonymous Anonyymi said...

Tekaisin eilen iltaruoaksi perheelle tämän tomaattikeiton ja sämpylöitä. Aivan ihanaa!!

Lapsetkin rakastuivat tomaattikeittoon. Pesto oli ihan purkkitavaraa, sen verran piti laiskotella... Ens kerralla väännän kyllä omat pestot, vaikka maistui noinkin. Parasta oli, ettei tarvinnut kauppaan edes lähteä vaan kaappeja penkomalla loihti herkkuiltaruoan.

Olette parhaita!
Anne

 
At 13/4/11 11:27, Blogger Rosmariini said...

Se on kyllä parasta, jos ei tarvitse lähteä kauppaan minkään ainesosan perässä. Ja tietenkin myös se, että ruoka maistuu kaikille pöydässä oleville. :)

 
At 13/4/11 11:36, Blogger Rosmariini said...

Pssst. Minä olen usein ymmälläni siitä, kuinka paljon lapsille tarjoiltaviin ruokiin voi laittaa chiliä (käytännössä jätän chilin usein kokonaan pois... niin saatan tehdä kyllä semmoisille aikuisillekin, joiden makutottumuksia en kovin hyvin tunne).

 
At 8/9/11 19:15, Blogger Reetta said...

Etsin hyvää jyväsämpyläohjetta, tämä vaikutti parhaalta.
Mutta kaiken lisäksi teinkin iltapalaksi sun ohjeella tomaattikeittoa!

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails