keskiviikkona, kesäkuuta 16, 2010

Parasta pikaruokaa?

Kyselin vuosi sitten kommenttejanne Suomen parhaista pikaruokapaikoista. Nyt kaivelin postauksen uudelleen esille, kun näin kesälomien kynnyksellä mieli kutkuttaa taas pikkuisen tien päälle. Siihen liittyen olenkin pohdiskellut, syödäänkö Porissa paljonkin porilaisia. Ja mistä mahtaa saada Porin parhaan porilaisen?

Oululainen pikaruokamaailma on saanut uusia haastajia. Kaenkky.comissa on hehkutettu viime aikoina länsituiralaista Swing Grilliä (svengigrilli!) ja erityisesti sen Kreikkalaista hampurilaista, jossa on ilmeisesti itse paistettu leipä ja kunnon viipale aitoa kreikkalaista fetajuustoa.

Minä tykkään tuunata kyseisen hampurilaisen vielä vähän raikkaammaksi muutamalla lisätomaatinsiivulla.

Grillin bosnialainen pitäjä saattaa tarjota satunnaiselle kävijälle mielellään vaikka kahvit ja tarinoida kaikessa rauhassa elämästään muutenkin (paikka ei tarjoile perinteistä pikaruokaa siinä mielessä, että annoksia ei saa aina kovinkaan kovalla kiireellä mukaansa). Svengigrilliltä saa myös halutessaan bosnialaisia erikoisuuksia, kuten cevapcicia eli jonkinlaisia maustettuja lihapötkylöitä. Olen kuullut kehuja myös paikan perinteisemmistä grilliruuista, niin kuin nyt vaikka suomalaiskansallisista makkaraperunoista.

Oululaiset nörtit ovat ilmeisesti innostuneet myös Kauppuri 5:n Teurastajan burgerista, mutta siitä ehkä lisää joskus myöhemmin.

Pikaruoka-aiheeseen vähän laajemminkin liittyen: Lukaisin Liza Marklundin & James Pattersonin kirjoittaman Postikorttimurhat (rakkauteni ruotsalaisiin dekkareihin on ikuista), jossa osa tapahtumista sijoittui meille kovinkin tuttuihin pohjoisruotsalaisiin maisemiin. Yhdessä kohtauksessa ostettiin makkarakojusta rieskarulla, jonkalaista en ole tiennyt olevan olemassakaan:
"Jacob sai käteensä foliopussiin pakatun leipäkäärön, jonka sisällä oli perunamuusia, hampurilaiskastiketta, grillimakkara, pilkottua maustekurkkua, sipulia, sinappia, ketsuppia ja katkarapuja majoneesissa."

Kyllä tuolla ainakin nälkä lähtisi.

17 Comments:

At 16/6/10 21:48, Blogger Virpi said...

Uusiakin (pika)ruokapaikkoja ilmaantuu :) Käytiin eilen testaamassa uusi italialais-kreikkalaishenkinen ravintola Etrusco (Heinäpäässä) ja huomasin ohikulkiessani myös entisiin Olimpoksenn tiloihin avatun jälleen uuden kebabilan/känkkylän, Gusto oli se nimeltään.

 
At 16/6/10 22:12, Blogger Emma said...

Itseasiassa porilaiset on kehitetty Helsingissä! Helsingin yliopiston Satakuntalaisessa osakunnassa kaipailtiin kotiseudulle Poriin ja siitä syntyi porilainen :)
Joten voisi kuvitella, että parhaat porilaiset syntyvät synnyinkaupungissa? En kyllä itse tiedä kun en sen tarkemmin ole herkkuun perehtynyt.. porilaiset ystäväni vaan jaksavat aina kertoa tuota faktaa.

 
At 16/6/10 22:45, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Vuodessa ehtii näköjään tapahtua monenlaista! Miten toimi Etrusco?

Emma: Vautsi, kiitos tiedosta. Enpä näköjään itsekään tiennyt porilaisen historiasta yhtään mitään.

Mutta miten ihmeessä Poriin ikävöimisestä voi tulla mieleen sämpylän väliin sijoitettu makkarapihvi? :)

Onneksi pohjoispohjalaiset ylioppilaat eivät ole kehitelleet tahollaan vastaavaa... tuloksena olisi todennäköisesti ollut rössypurilainen, eikä semmoinen kuulosta kovinkaan houkuttelevalta.

 
At 16/6/10 22:56, Blogger Emma said...

Jotenkin siihen kai liittyi joku porilainen lihamestari, en sen tarkemmin muista :)

 
At 16/6/10 23:01, Anonymous annamanna said...

Tunnbrödsrulle med räksallad! Löytyy Ruotsissa joka grilliltä :)

Katkarapumössöön löytyy ohje mm. täältä: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/raksallad-a-la-korvkiosk-1.160201

 
At 16/6/10 23:08, Blogger Rosmariini said...

Emma: No, on sen täytynyt joka tapauksessa olla harvinaisen osuva keksintö, kun porilaista saa nykyään suurin piirtein jokaikiseltä suomalaiselta nakkikopilta.

Täällä muuten kerrotaan, että "porilaiseen käytetään perinteisesti Metsästäjä-makkaraa, mutta sen voi tehdä myös sipuliteemakkarasta tai lauantaimakkarasta".

Sipuliteemakkara! Onko sitä enää edes olemassa?

Annamanna: Hienoa! Pitää suunnata kesän aikana Ruotsiin ja etsiä tuommoinen tunnbrödsrulle käsiinsä (siitä huolimatta, että se kuulostaa ihan älyttömän överiltä).

Onko joku uskaltautunut jo maistamaan? :)

 
At 17/6/10 08:10, Blogger Hanna said...

Bongasimme "Tunnelrullan" Anthony Bourdainin ohjelmassa ja sen jälkeen mieheni on ollut pakko syödä yksi rulla joka kerta kun käymme Tukholmassa. :) Ihan hyväähän se on: ei mikään erikoinen makuelämys, mutta vie nälän kyllä.

 
At 17/6/10 09:26, Blogger Rosmariini said...

Ja minä kun olen luullut, että ruotsalaiset vetävät pikaruokana pelkkiä nakkisämpylöitä.

Täkäläisistä pizzerioista saatava kebabrullakin tuntuu aika köykäiseltä eväältä tuommoiseen rieskarullaan verrattuna.

 
At 17/6/10 10:04, Blogger Virpi said...

Etrusco oli ihan jees! Aika pieni paikka (suunnilleen samaa kokoa kuin Hella) ja ilmastoinnin kanssa vielä ongelmia, sillä keittiön käryt puskivat ruokapuolellekin. Mutta hinnat kohtuullisia ja annoskoot vähintäänkin riittäviä. Myös maku oli kohdallaan! Menu ei tosin ole kovin yllätyksellinen; aika samantyyppistä kuin muissakin välimerihenkisissä oululaisravintoloissa. Söin uunilammasta ja se oli kyllä tosi mehevää, kanssaeläjä ehti käydä kerran jo ilman minuakin ja sanoi, että sekä kreikkalaiset jauhelihapihvit että nyt syömänsä täytetty naudanfilepihvi olivat hyviä. Syötiin yhteinen alkupala tsatsiki+leipä, kumpikin oma pääruoka, mulle lasi viiniä ja kanssaeläjälle (italialainen) olut sekä mulle jälkiruoka ja kanssaeläjälle irish coffee; loppulasku oli hitusen yli 60 e eli tosiaankin kohtuulliset hinnat. Kannattaa siellä testaamassa käydä! :)

 
At 17/6/10 10:46, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kattavasta kuvauksesta! Mukava päästä maistelemaan kreikkalaista ruokaa ihan uuteen oululaiseen ravintolaan (jee!).

 
At 17/6/10 12:01, Anonymous Anonyymi said...

Tuo porlaisen makkara on sellaista, että sitä saa nykyään enää ainoastaan Porin kauppahalista, joten aitoa porilaista tuskin voi löytää muualta kuin Porista.

 
At 17/6/10 12:49, Blogger Rosmariini said...

Kääk, olen käynyt kyllä muutamaan otteesen Porissa, mutta Porin kauppahalli on tainnut jäädä kokonaan väliin. Pitääpä paikantaa se (ja sen makkaravalikoima) seuraavalla käynnillä.

 
At 22/6/10 19:07, Anonymous Anonyymi said...

Porin torilla joku nakkikiska mainostaa myyvänsä "aitoja porilaisia", en kyllä ole testannut. Torilta löytyy myös Ojalan lihapiirakkakiska, joka on nököttänyt siellä ainakin 1970-luvulta lähtien. Kiskalla myydään samana aamuna leivottuja lihiksiä, aika herkkuja, kuulemma. Ja tietty torilta saa savustettuja nahkiaisia sesonkiaikaan, jos vähän ekstriimimpi pikaruoka kiinnostaa!

Nahkiaisten ja lihapiirakan jälkiruoaksi pitääkin sitten nautiskella Sarpin sammakkoleivos, periporilainen paakelssi, jonka historia yltää kymmenien vuosien taakse...

Pitää vielä mainostaa, että Porin kauppahallissa on Ullan Pakarin myyntipiste, josta saa aivan mahtavaa leipää! Erityisesti rapeakuoriset ruissämpylät ovat jotain älyttömän hyvää ja hamstraan niitä aina jättisäkin Porissa käydessäni.

Enjoy Pori ;)

- Manna

 
At 23/6/10 00:27, Blogger Rosmariini said...

Vähänkö olisi mahtava päästä vetämään pieni Porin-kierros! Sammakkoleivos!? Nahkiaisia!

Mahtaako nahkiaisaika olla vähän syksymmällä, eli pitääkö esim. jazzien aikana tyytyä vähän tavallisempaan pikaruokaevääseen.

 
At 28/6/10 03:01, Anonymous Nath said...

Pakko sanoa, kun tuli Swing grillistä mieleen, että Kaijonharjussa sijaitsee saman omistajan toinen grilli, Kaijon kipsa. Monta kertaa on tullut siellä käytyä eikä olla kertaakaan petytty annoksiin! Niistä voisi kyllä maksaa enemmänkin hintaansa nähden, sen verran isoja ja hyvin valmistettuja ovat, ja olipa kello miten paljon tahansa, palvelu on aina ystävällistä :)

 
At 2/7/10 12:27, Anonymous Anonyymi said...

Poikkesimme Seing grillissä ja annokset olivat mahtavia. Kiitos vinkistä siis !!!!Kreikkalainen ja espanjalainen hampurilainen ja heidän oma lihapötkylöin täytetty purilainen olivat maittavia. Kun valmistusta seurasi näki että leipa paistettiin siinä samalla ja kaikki muutkin raaka-aineet oli tuoreita ja aitoja. Ei mitään rasvankäryä ja mössöä. Ei oikein melkein voi siis pikaruokapaikaksi edes kutsua ;-)

 
At 12/7/10 11:55, Blogger Rosmariini said...

Jännä juttu tuo espanjalainen hampurilainen! Siihen tulee nimittäin näköjään Manchego-juustoa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails