tiistaina, toukokuuta 18, 2010

Pestosandwichit ja kermainen tomaattikeitto

Jostain käsittämättömästä syystä miespuoliseenkin voi silloin tällöin nousta inspiraatio syödä "kevyemmin". Esimerkiksi kuumalla säällä voi kaivata jotain raikasta tai muuten vaan kepeämpää kuin pihvi tai makkara.

Tällaisen tarpeen ilmaantuessa on käsillä ainakin kaksi toimivaksi todettua etenemistapaa: 1) hivenen kirpeät, happamat asiat - kuten raikkaat, etikkaiset salaantinkastikkeet, ananaspohjaiset ruoat tai vaikkapa kapris lihan tai perunoiden kanssa - tai sitten 2) rapea tekstuuri. Tämänkertainen ruoka rakentui jälkimmäisen varaan. Suussa ratiseva paahtoleipä saa tuhdisti juustoisenkin aterian tuntumaan mukavan valheellisella tavalla keväiseltä ja kepeältä.

Pestosandwichit

- (kokojyvä)paahtoleipää tai esim. leipäkoneleipää
- muutama ruokalusikallinen pehmeäksi lämmennyttä voita
- ohuita siivuja cheddaria tms. sandwicheihin sopivaa juustoa
pestokastiketta

Lämmitä uuni 220 C:hen. Voitele kunkin leipäviipaleen toinen puoli. Alkuperäisen ohjeen mukaan kannattaa voidella paksummalti reunoilta ja kevyemmin keskeltä leipää. Tein näin, ja tuntui toimivan. Tämän sanottiin ehkäisevän reunojen palamista ennen kuin keskiosa ehtii paahtua riittävän rapeaksi.

Laita puolet viipaleista, voipuolet alaspäin, esim. leikkuulaudalle. Sommittele sitten jokaiselle juustoviipale - tai useampi, mikäli viipaleet ovat pieniä. Levitä seuraavaksi juuston päälle ruokalusikallinen pestoa per leipäviipale, ja päälle vielä toinen kerros juustoa.

Laita lopuksi jäljellä olevat leipäviipaleet kanneksi, voipuoli ylöspäin. Voidellut puolet tulevat siis näiden kerrosleipien ulkopinnoille.

Paista leipiä uunissa esim. leivinpaperilla tai uunipannussa ensin neljä minuuttia, käännä ne sitten ympäri ja paista vielä 3-4 minuuttia toiselta puolelta. Tässä vaiheessa kannattaa jo hieman kurkkia uuninluukusta ja ottaa leivät syöntiin siinä vaiheessa, kun juusto on hieman sulanut ja leivän pinta ottanut kevyelti ruskeaa väriä.

Leipien kanssa nautittiin tomaattikeittoa. Ihan niin vahva ei tämänkertainen kepeänkaipuu siis kuitenkaan ollut, että aivan pelkällä leivällä olisi kuviteltu pärjättävän. Tomaattikeitto valmistettiin Keskisuomalaisen ohjeen mukaan.

Kermainen tomaattikeitto

1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 purkkia tomaattimurskaa
1 l kanalientä
2 dl (ruoka)kermaa
2 oreganon oksaa tai kämmenenpohjallinen kuivattua oreganoa
tuoretta basilikaa
suolaa, pippuria, oliiviöljyä

Silppua sipulit ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää tomaattimurska, kanaliemi ja oregano ja keitä miedolla lämmöllä n. 45 minuuttia, kunnes rakenne sakenee hernekeittomaisen paksuksi. Sekoita keittämisen aikana silloin tällöin, jottei keitto pala pohjaan.

Lisää lopuksi mausteet ja kerma - ja poista oreganon oksat, jos löysit sellaisia. Meitä ei tässä suhteessa lykästänyt, joten korvasimme oksat kämmenellisellä kuivattua oreganoa. Kuumenna kiehuvaksi, koristele tuoreella basilikalla ja tarjoile.

14 Comments:

At 19/5/10 01:26, Anonymous Anonyymi said...

Suosittelen kokeilemaan pestoleipiin vuohenjuustoa cheddarin tilalle, aivan törkeän hyvää!

 
At 19/5/10 09:59, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, siinähän olisikin ihan uusi makuyhdistelmä.

 
At 19/5/10 12:47, Blogger Anzku said...

Kuulostaa tosi hyvältä!! Voileipägrillillä varmaan saa samanmoiset leivät tehtyä näppärästi!

 
At 19/5/10 15:08, Anonymous Anonyymi said...

Itse kokkailen siis tämmöisiä leipiä:
-tonnikalaa
-pestoa
-hienonnettua kaprista
-vuohenjuustoa

Eli pesto, tonnikala ja kaprikset sekaisin, tahna leiville, lopuksi juusto ja uuniin, herkkua!

 
At 19/5/10 17:10, Blogger Rosmariini said...

Minua ei kyllä haittaisi ollenkaan, vaikka kanssa-asuja kokkaisi useamminkin rapeita herkkuleipiä ja makoisaa tomaattikeittoa. <3

Pakko kokeilla kyllä tuota peston ja vuohenjuuston yhdistelmää.

 
At 19/5/10 19:23, Blogger sohvi said...

Muutaman hetken tätä teidän herkkublogia seuraillut ja nyt uskaltautuu kommentoimaankin. Piti meinaan heti itse laittaa tänään tomaattikeitot tulille kun ohje näytti niin helpolta... ja sitä se oliskin... kiitoksia antoisasta ruokahetkestä siis! Ja noita leipiä tosiaan olen itsekin aiemmin tehnyt, mutta tuon cheddarin tilalla miulla on ollut mozzarellaa... ja siinä toisella kyljellä on sitten ollut tomaatteja... ovat melkein sitten jo pizzaleipäsiä :)

 
At 19/5/10 20:09, Anonymous Anonyymi said...

Meikäläisellä on myös tapana silloin tällöin tarjoilla pestokolmioleipiä ja keittoa. Miehen mielestä tämä oli hyvinkin kevyttä tarjottavaa, kunnes paljastin, minkä verran sitä pestoa ja juustoa sinne väliin laitetaan! Laitan leipiin yleensä pestoa, jotain tavallista juustoa mitä jääkaapista sattuu löytymään sekä tomaattia. Paahdan täytetyt leivät pannulla. Leipien kanssa sopii mielestäni erinomaisesti yhteen kesäkurpitsasosekeitto, johon tulee pääraaka-aineen lisäksi mm. omenaa, sipulia ja roppakaupalla currya.

 
At 19/5/10 20:39, Blogger Rosmariini said...

Sohvi: Kiva kun kommentoit, ja kiva että sait täältä idean kokkailuun!

Anonyymi: Kasviskokkaus vaatii näköjään toisinaan noita tukevoittavia elementtejä. :)

Tuohon kesäkurpitsakeittoon olisi hauska saada vähän tarkempaakin ohjetta, niin saisi kokatessa maut mahdollisimman hyvin kohdilleen (olen aika onneton sosekeittojen maustaja).

 
At 19/5/10 22:36, Anonymous Anonyymi said...

Om nom nom nom! Kyllä tätä postausta on odotettu, mutta olipa hyvä aihekin! Juuri olen useamman viikon tuskaillut yli vuoden putkeen arkiruokaa laitettuani sitä, mitä tällä kertaa tekisin? Ihan viimeksi tuskailin nopeaa, mutta ei ihan hötöä ruokaa. Tein harvinaisesti mitä-kaapista-löytyy-tekniikalla tosi onnistunutta keltaherne-perunakeittoa intialaismaustein (ilman naania...). Teidän kombonne kiilaa kyllä aikomuslistan kärkeen!

Pikkuenkeli

 
At 20/5/10 12:51, Blogger Rosmariini said...

Intialaismaustettu kasviskeitto on takuulla tosi hyvää! Meillä on mennyt ruokailu vähän grillailulinjalle, mutta voisihan siitäkin aiheesta tehdä taas jolloinkin postauksen.

 
At 25/5/10 18:52, Anonymous Anonyymi said...

Kesäkurpitsakeiton ohjeen olen pihistänyt Yhteishyvä-lehden välissä tulevasta ruokaohjelehtisestä. Siihen tulee puoli kiloa kesäkurpitsaa, yksi sipuli ja yksi hapahko omena, jotka pilkotaan ja kuullotetaan öljyssä. Sitten lisätään currya (ohjeen mukaan 2 tl, itse laitan ainakin kaksinkertaisen määrän) ja 4 desiä kasvislientä. Keitetään n. vartin verran, soseutetaan ja lisätään desi ruokakermaa. Ohjeen mukaan keittoa voisi maustaa kirvelillä tai rakuunalla, mutta jostain syystä olen arkaillut noiden yrttien kanssa ja jättänyt ne pois, vaikka rakuunasta tykkään kyllä yleensä kovastikin. Aika simppeli ohje kaiken kaikkiaan, mutta itse kyllä tykkään kaikesta, mihin liittyy curry. Currysta tuli muuten vielä mieleeni, että se sopii oivallisesti lämpimien voileipien mausteeksi. :)

 
At 25/5/10 21:19, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa oivalliselta, kiitoksia! Kiva kun on kesää varten ihan uusia reseptejä jemmassa.

 
At 21/11/10 19:39, Blogger Mirja said...

Taas voi luottaa pastanjauhajiin, kyllähän tuo keitto ihan luvattoman hyvää oli! Joskus taannoin söin jotain todella hapanta ja kitkerän makuista tomaattikeittoa ja olen siksi ollut tomaattikeittojen suhteen hieman epäluuloinen, mutta tämä oli oikein pehmeää ja maukasta. Tehtiin kasvisliemeen ja lisättiin lautaselle sinihomejuustoa, joka toimi kyllä älyttömän hyvin tuon keiton kanssa.

 
At 22/2/13 12:53, Anonymous Anonyymi said...

Kokeilen huomenna. Vuohenjuusto toimii leivissä varmasti paremmin, mutta kun kaikki eivät tykkää siitä. Aina voi tehdä kahdellakin eri täytteellä. Laita vinkki pestoreseptiin tai kerro mistä saa tuoretta pestoa. Peston tekee itse kahdessa minuutissa ja valmiit pestot ovat sieltä. Keitto vaikuttaa vähän pliisulta, joten käytänsiinä joitakin omia kikkoja. Joukkon voi ehkä tipauttaa muutaman liotetun sardelli-fileenkin, mutta kalakeitosta ei ole kysymys.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails