tiistaina, toukokuuta 11, 2010

Keväinen kalaillallinen: jadepuutarhakeitto, kuha-pekonirullat ja valkosuklaa-lime-sitruunakakku

Kokoonnuimme viime viikonloppuna työkaveriporukalla (+vaimot) syömään ja viettämään iltaa. Pariskuntia oli sopivasti kolme, joten alku-, pää- ja jälkiruoat jaettiin kukin yhdelle pariskunnalle.

Jokaiselle ruokalajille löytyi luontevasti halukkaat kokit - ilman, että tarvittiin työpaikallamme standardinomaiseksi vakiintunutta operatiivisten päätösten evaluointijärjestelmää eli kivi-paperi-sakset -ottelua.

Meidän tehtäväksemme osui alkuruoka, ja allrecipes.com:n jadepuutarhakeitto kuulosti sopivan keväiseltä. Keitosta tuli tosin lopulta melko pippurinen, ja sellaisena se kyllä istuisi hyvin viileämpiinkin vuodenaikoihin. Keitto oli myös varsin ruokaisaa syötävää, mikä saattaa olla seurausta raaka-aineslistalle istahtaneesta riisistä.

Jadepuutarhakeitto

1,5 l kanalientä
1 sipuli, silputtuna
1 porkkana, viipaloituna
2 sellerinvartta, viipaloituna
1,6 dl riisiä (keittämätöntä)
3,2 dl (tai oikein kunnon kourallinen) tuoretta pinaattia, silputtuna
3,2 dl pehmeää ja maukasta salaattia, esim. romainea, silputtuna
3,2 dl tuoretta (lehti)persiljaa
suolaa, pippuria
ripaus cayenne-pippuria

Laita riittävän suureen kattilaan kanaliemi, sipuli, porkkana, selleri ja riisi. Keitä reilut puoli tuntia, kunnes riisi on pehmeää.

Vihreät (pinaatti, salaatti ja persilja) voi ryöpätä erillisessä kattilassa eli kiehauttaa nopeasti ja valuttaa sitten kuivaksi - tai lisätä suoraan kanaliemi-vihanneskeiton joukkoon ja kiehauttaa lyhyesti.

Erillinen kiehauttaminen antaa hieman pehmeämmän keiton, kun osa lehvien kirpeydestä liukenee keitinveteen. Toisaalta tällöin menettää osan vitamiineista ja tämän mainitun kirpeyden, jota ainakin itse pidän pelkästään positiivisena ominaisuutena. Tee siis tässä makusi mukaan.

Maistele lopuksi ja lisää suolaa, pippuria ja cayennea, kunnes maku miellyttää. Soseuta sitten keitto sauva- tai tehosekoittimella joko aivan tasaiseksi tai jätä siihen hieman murkulaa, jos haluat rustiikimman tunnelman.

Tässä vaiheessa keiton voi halutessaan säilöä jääkaapissa yön yli, jolloin maut hieman tasaantuvat, ja lämmittää seuraavana päivänä. Koristele annokset lopuksi nokareella ranskankermaa, paprikajauheella ja tillisilpulla.

Illan isäntäpari oli laatinut kuhasta ja pekonista uunissaan herkullisia rullia, jotka nautittiin paistettujen perunoiden, maissin ja muiden vihannesten sekä sitruunaöljyn kanssa tarjoillun salaatin kanssa.

Tällaiset rullat ovat kivaa syötävää, pekoni kun pitää yleensäkin kaiken sisälleen käärityn mehukkaana estämällä sitä kuivumasta ja suojaamalla sitä palamiselta. Ja ylipäänsä pekoni nyt vaan tekee kaikesta vielä pykälän verran parempaa!


Pariskunta nro 3 oli laatinut maustetuista rahkoista mainion mansikkakakun. Tämä oli siinä mielessä miellyttävä kakku, että se maistui minullekin, joka en yleensä ole kovin hyvä jälkiruokasyömäri. Kermakakut tahtovat olla minulle turhan makeita, ja rahkatavara taas sitten liian hapanta. Tässä sen sijaan oli löydetty mainio tasapaino ja kakku maistui pelkästään raikkaalta ja keväiseltä.

Valkosuklaa-lime-sitruunakakku

Pohja
150 g digestive-keksejä
75 g voita sulatettuna

Täyte
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 prk valkosuklaa-lime -mausterahkaa
1 prk sitruuna-mausterahkaa
2 rkl sokeria
1-2 rkl vettä

Päälle
mansikoita

Murenna keksit rouheeksi ja sekoita ne voisulaan. Painele seos kevyesti irtopohjavuokaan. Tätä ennen kannattaa vuoan pohjalle leikata leivinpaperista sopivankokoinen pyörylä, niin kakkuilijoilla on paremmat mahdollisuudet saada tolkun viipaleita lautasilleen.

Vaahdota kerma, mausta se sokerilla ja sekoita mukaan mausterahkat.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä esim. syvällä lautasella 5-10 minuuttia. Purista lehdet ylenmääräisestä vedestä ja liuota ne sitten pieneen määrään kiehuvaa vettä. Kaada liivatevesi kermavaahto-rahkaseokseen varovasti vähän kerrallaan, samalla koko ajan vimmaisesti sekoittaen.

Valuta lopuksi täyte pohjan päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin mielellään vähintään viideksi tunniksi. Koristele hyhmettynyt kakku mansikanviipaleilla tai haluamillasi keväisillä päällysteillä.

6 Comments:

At 11/5/10 08:12, Blogger Virpi said...

Ihana menu kyllä! Onneksi on juuri aamupalaa nenän edessä, muuten saattaisi liiaksi tulla nälkä :)

On muuten hauskaa, että nyt kun teidätkin tuntee oikeassa elämässä, niin näitä tekstejä lukiessa voi melkein kuulla "puheena" kirjoitetun tekstin; teillä on molemmilla niin oma tyyli puhua ja käyttää sanoja, että se välittyy kyllä tekstistäkin hauskasti. Ja tämä on siis vaan pelkästään mukava asia, tuossa murkuloiden keittoon jättämiskohdassa vaan hoksasin taas, että kuulostaa aivan Pepalta kyllä :)

 
At 11/5/10 09:40, Blogger Rosmariini said...

Jotkut tutut on tosiaan alusta asti sanoneet, että kirjoittajan arvaa aina heti ensimmäisistä sanoista.

Oli kyllä mukavan keväisen kepeä ateria (mansikoitakin, ekaa kertaa tälle vuodelle!). Ja sitten se pekoni. <3

 
At 11/5/10 11:13, Blogger Maxi said...

Ihania ohjeita, itse olen tommosesta kakusta korvannut sulatetun rasvan vaikka appelisiini mehulla. Näin pohjasta tulee raikas ja mikä vielä nykyään niin paljon kevyempi siis kalorimäärältään

 
At 12/5/10 12:09, Blogger Rosmariini said...

Mukavan raikas idea tuo appelsiinimehu!

 
At 13/5/10 06:36, Blogger Meri, Helsinki said...

...mutta voi on niin hyvää! :-P Korvaisin ehkä keksitkin sillä O_O

Ja totisesti teidän tekstinne erottaa! Elämänne kuulostaa kyllä niin ihanalta aina, ja kun pääsin sitä kerran kovin läheltä seuraamaan ja kokemaan niin se olikin!

Vesitornille terveisiä, on niin etäinen olo kun ei ehdi kamalasti blogeja edes lukea saati paneutua kokkuuseen... Sniff. Ehkä kesällä näemme <3

 
At 18/5/10 10:43, Blogger Rosmariini said...

Vesitornista tulee kyllä aina muuli mieleen. Hyvä kun kävit sen (+ muutaman sauvakävelijän) silloin pari vuotta sitten kesyttämässä. <3

Näkeminen olisi toivelistalla täälläkin!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails