maanantaina, huhtikuuta 12, 2010

Puuttuvat perinnetomaatit

En pidä itseäni kovinkaan kateellisena ihmisenä, mutta joitakin asioita sitä kadehtii siitä huolimatta. Pohjoinen on minulle ilmansuuntana hyvinkin ominainen, mutta siitä huolimatta kadehdin esimerkiksi etelämpänä asuvien ihmisten pitempää kesää ja pihalla kasvavia luumupuita.

Lisäksi kadehdin ulkomaan ihmisiltä alkuvoimaisia perinnetomaatteja (heirloom tomatoes), joita olen tosin päässyt tähän saakka näkemään vain kuvissa ja amerikkalaisissa ruokaohjelmissa (kuten nyt vaikka maailman mielenkiintoisimmassa tosi-tv:ssä eli Top Chefissä).

iPuhelin on siinäkin mielessä kätevä vekotin, että siihen saa halutessaan vaikka minkälaisia ruokasovelluksia. Esimerkiksi Epicuriouksella on omansa. Minä testasin yhtenä iltana Epicuriouksen iPhone-reseptihakua ehdoilla American+bread+spring, ja sain tulokseksi tornileivät, joihin tuli ohjeen mukaan muun muassa pekonia, perinnetomaattia, sipulia sekä sinihomejuustoa. Ei yhtään hullummat raaka-aineet. Paitsi että perinnetomaattien puutteessa oli tietenkin hakeuduttava tavallisen tomaattitiskin ääreen.
Tornitetut tomaattileivät

6 viipaletta vaaleaa sandwich-leipää
reilu sata grammaa pekonia
6 rkl oliiviöljyä
reilu puoli desiä hienonnettua salottisipulia
3 rkl sherryviinietikkaa
suolaa, pippuria
4 keskikokoista perinnetomaattia (vajaa kilo), viipaloituna
30 tuoretta basilikanlehteä
n. 50 g sinihomejuustoa, murusteltuna

Leikkaa leivät pyörylöiksi esim. ympyrämuotin avulla.
Paista pekoni rapeaksi keskilämmöllä, siirrä sitten talouspaperien päälle valumaan. Kaada ylimääräiset rasvat pois pannulta pienempään astiaan.
Lorauta pannulle 1,5 rkl oliiviöljyä ja paista keskilämmöllä kolme leipää molemmilta puolilta (aikaa tähän menee suurin piirtein 3 minuuttia yhteensä). Siirrä leivät sivuun ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda loput kolme leipäpalaa samassa määrässä öljyä.
Paista hienonnettuja salotteja 2 ruokalusikallisessa pekoninrasvaa ja 3 ruokalusikallisessa öljyä (esim. kastikepannulla) kohtuumiedolla lämmöllä sekoitellen, noin kahden minuutin ajan. Lisää etikka ja vispaa suurin piirtein minuutin ajan, niin että saat aikaan kastikemaisemman lopputuloksen. Mausta suolalla ja pippurilla, pidä lämpimänä (jos kastike ehtii jäähtyä, sen voi vielä lämmittää ennen tarjoilua uudestaan).
Silppua pekoni. Järjestele leivät lautaselle (esim. alkupalatarkoituksiin yksi leipä yhdelle lautaselle) ja kerrosta niille tomaatteja siten, että viipaleiden väliin tulee aina basilikaa ja pekonimurua. Ripottele juustoa ja basilikaa vielä tomaattien päälle ja ympärille ja lusikoi vielä salottisekoitusta päälle. Mausta halutessasi vielä suolalla ja pippurilla.

Minulla oli tomaattia tätä ohjetta varten liian vähän (kaikkea sitä), joten tornista ei tullut yhtä massiivinen kuin olisi ollut tarkoituksena. Sinihomejuuston voisin korvata seuraavalla kerralla kenties fetalla (yleisvaikutelma olisi siten raikkaampi), jos kohta kanssa-asukkaani ylisti makuyhdistelmää tälläkin tavalla. Ehkä tämä oli pekoneineen sitten jonkinsorttista luolamiesruokaa.

--
Iik. Tämä postaus kävisi harmillisella tavalla malliesimerkiksi Stuff White People Like -meininkiin. Kukapa meistä massayksilöistä ei haluaisi matkustaa Japaniin tai paeta välillä telttaretkelle pakoon urbaania nykymaailmaa? Lisäksi aika moni taitaa joogata, katsella Mad Meniä ja järjestää kotonaan taianomaisia päivälliskutsuja. Aika ainutlaatuista (not!).

9 Comments:

At 12/4/10 19:25, Blogger Virpi said...

Hei ei oo reilua, kun toinen tulee just melkeen joogaamasta (yhdistelmätunti) nälkäisenä, niin läjäytellään tämmöisiä herkkukuvia näköelimien eteen!

Onneksi kohta on lauantai, niin pääsee herkkuruokien äärelle päivälliskutsuille niin kuin kunnon valkoisen eläjän kuuluukin! ;)

P.S. Kiitti viimeisimmästä! Ja sorry (myös kaikille muille paikalla olleille) liiallisesta puheripulista joka taas tuntui vaivaavan.

 
At 12/4/10 19:57, Blogger Rosmariini said...

Hehehee, sattuipa sopivaan saumaan tuo joogaaminen!

Ja kiitosta vaan itsellesi virkistävän virpimäisestä seurasta! Osa keskustelunaiheista tuppasi hymyilyttämään vielä tänäänkin. :)

 
At 12/4/10 20:18, Blogger Virpi said...

Mua lähinnä itketti että pitikö taas puhua kaikkea mitä sylki suuhun tuo, mutta ei se auta, hölösuu mikä hölösuu :)

 
At 12/4/10 20:55, Blogger Jael said...

Aika hienot tornit! No nyt selvisi tuokin,että heirloom whatever vihannekset ovat suomeksi-perinnevihannekset,en ole ollut varma termistä.Täällä kun on perinnemunakoisoa esimerkiksi.

 
At 12/4/10 21:55, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Eiköpähän siellä ollut aika monta muutakin pälpättäjää paikalla. ;)

Yaelian: Olisipa vaan ollut erivärisiä jättitomaatteja, niin olisi saanut rakenneltua huomattavasti herkullisemman näköiset tornit.

(Jotenkin tuo perinnetomaatti-termi tuli mieleen ihan itsestään, vaikka harvoin tuohon ajatukseen on törmännyt suomenkielisissä yhteyksissä.)

 
At 13/4/10 09:07, Blogger Nelle said...

mmm, tomaattitorneja... :)

Valitan, nyt ei irtoa mitään älyllisempää:)

 
At 13/4/10 21:46, Blogger Rosmariini said...

Ei ole sen älyllisempää elämää tänään täälläkään. :) :) Siitä huolimatta, että melkein koko päivän sai nautiskella ihanasta kevätauringosta.

 
At 13/4/10 23:10, Blogger Elena said...

Mä olen kääntänyt heirloomit maatiaisiksi, maatiaisomenat vaikka. EU-ssa on ainakin maatiaislampaita. Mulla on kyllä myös seuraomenapuu (vrt. seurakoira), ei siitä satoa tule mutta nätit kukat ja peittää kompostin näkymästä mökille.

 
At 14/4/10 09:04, Blogger Rosmariini said...

Maatiainen, tosiaan. Siinä on sopivan alkuperäinen ja jalostamaton meininki.

Ja aivan mainio sana tuo seuraomenapuu!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails