sunnuntaina, tammikuuta 24, 2010

Uusi suolamylly: Peugeot

Saimme viimein hankittua uuden suolamyllyn hajonneen tilalle. Kiitos kaikille kommentoineille ja myllyjä suositelleille. Peugeotilla tuntui olevan niin vankka kannattajakunta, että valinta oli lopulta helppo. Mylly tuntuu entiseen verrattuna tosi tukevalta ja jämäkältä ja rouhii hyvännäköistä, tasalaatuista suolamurua.

Millaista suolaa muuten käytätte myllyissänne? Pösön manuaali suositteli tasarakeista merisuolaa, kun taas esim. Tidman'sin, jonka suoloja olemme paljon käyttäneet, myllysuola on vuorisellaista.

13 Comments:

At 24/1/10 23:39, Anonymous ekku said...

Hyvä valinta.meil kans Peugeotin 3 myllyä.Ite käytän Jozon myllysuolaa..MUlla on toi sama mylly mikä sulla kuvassa,mut kiiltävän mustana.kerroppa kokemuksia et liikkuuko sulla se säädin itestään?Ku itse joudun sitä kiristään koko ajan.Jos voit/muistat niin vastaa blogiini,ku en osaa bloggeria laittaa seurantaa.Tarkotan sitä ruuvia,joka muuttaa rouheen koon.Muuten oon ollu tosi tyytyväinen.meil on suola ja mustapippurimylly 30 cm ja sit matalempana valkopippurimylly.

 
At 25/1/10 08:19, Blogger Tusla said...

Meillä on Tidmans pelittänyt Pösössä jo vuosikausia. On tasakokoista, kuivaa ja sopivan karkeaa.

Merisuoloissa on usein juuri sitä kidekoon vaihtelua ja ihmeellistä "mössööntymistä".

Ekulle vielä kommentti, että kyllä se ruuvi meillä pyörii myös käytettäessä, mutta eipä se ole minua haitannut. :)

 
At 25/1/10 08:58, Anonymous Nimetön said...

Ekku, se ruuvin pyöriminen kuuluu tuollaisissa perinteisissä suolamyllyissä asiaan. Myllyn rakenne ja mekanismi on sellainen, että yhdestäkin pyöräytyksestä ruuvi vähäsen löystyy.

 
At 25/1/10 10:13, Blogger Ketsuppi said...

Eikös muuten Pösöjen mekaniikalla ole elinikäinen takuu? Näin muistelisin.

 
At 25/1/10 15:34, Blogger Rosmariini said...

Minä en ole tuohon ruuviin tai sen pyörimiseen ehtinyt vielä perehtyä ollenkaan (vaikka viikonloppuna toki muutamaan otteeseen suolaa jo rouhinkin), joten hyvä, että paikalla on kokeneempaa väkeä.

Vähänkö niitä myllyjä oli muuten esillä vaikka minkänäköisiä ja -kokoisia. Ja meillä molemmilla tietenkin oma vakaa näkemyksemme sopivimmista valinnasta (läpinäkyvässäkin myllyssä olisi ollut meikäläisen mielestä puolensa).

Saas nähdä, riittääkö tuossa nyt rouhimisvoimaa loppuelämän ajaksi. :)

 
At 25/1/10 15:50, Anonymous Nimetön said...

Läpinäkyvä olisi todennäköisesti ollut muovia, joten puinen versionne on ekologisempi. ;)

 
At 25/1/10 18:21, Anonymous Esba said...

Täälläkin pyörii nuppi :) Eli on kai ihan ominaisuus. Koneisto kun on alkuperäinen - sitä ei ole muutettu ilmeisesti miksikään myllyn keksimisen jälkeen. Itselläni on myös musta kiiltävä.

Yksi pikkuhaaste tuossa myllyssä on myös. Sillä ei kannata rouhia suolaa siten, että keitinveden höyryt pääsevät myllyyn. Mylly nimittäin menee tukkoon. Kommentoin tätä Chez Mariuksessa ja he totesivat, että tämä piirre on "myllyn ominaisuus". Huvitti. No mutta asian voi korjata siten, että avaa koneiston ja puhdistaa sen. Näin olemme itse tehneet. Sen jälkeen rouhii taas! Klassikkohan tuo on. Elinikäinen designinsä puolesta ja nimenomaan myös koneistolla on se elinikäinen takuu.

 
At 25/1/10 21:50, Blogger Rosmariini said...

Jihuu, saatiin taloon klassikkomylly ja tehtiin vielä kaupan päälle pikkuruinen ekoteko. :D

(Tai siis ei saatu vaan ostettiin ihan omalla rahalla;).

 
At 27/1/10 14:08, Anonymous Nimetön said...

Itse ostin jotkut halvat muoviset myllyt joissa koneisto oli ylhäällä. Hetken käytettyämme hermo meni jatkuvasti löystyvään koneistoon jonka seurauksena piti ostaa uudet. Mutta ehdoton vaatimus oli myllyn koneiston sijaitseminen ylhäällä. Ei enää pippuria ja suolaa pöydällä tai kaapin hyllyllä. Ehkä joku perinne vaatii että myllyn pitää olla iso ja puinen mutta nuo tämänhetkiset Hackmanin Touch-sarjan myllyt toimii loistavasti ja parasta tosiaan on että ei sotke ruokapöytäänkään nostettuna.

Höyryävä ruoka taitaa tukkia kaikki myllyt. Meillä meni suolamylly siihen kuntoon että päätin pestä sen. Liotin myllyn koneistoa purettuna päivän vedessä ja kas kummaa - metallikuori ruostui. Hackmanin myllyn kuori ei olekaan näköjään ruostumatonta :) Onneksi hapettuminen tapahtui kuoren reunasta ja saimme pelastettua myllyn siistin näköiseksi ja jälleen toimivaksi.

Tähän kysymys: öljyä on säilytetty niin öljypullossa jossa putkimainen nokka, pumpattavassa sumutepullossa kuin ihan kaupan pullossakin. Kaikissa on ongelma että hetken käytön jälkeen öljyä on päässyt valumaan pullon reunoja pitkin ja kohta on pöytä ja hyllykin öljyssä. Onko joku keksinyt tähän jotain hyvää ratkaisua?
Ainiin, sumutepullo on hyvä tapa säästää öljyn käytössä mut kun laittaa liesituulettimen halogeenit päälle niin näkee miten hieno öljysumu leviää ympäri liettä, välitilan seinää ja ihan joka paikkaa. Öljy on terveellistä joten nykyään sitä kaadetaan reilusti suoraan pannulle.

 
At 27/1/10 23:11, Blogger Pippurimylly said...

Eva Solon sarjassa on öljypullo, jonka periaatteessa pitäisi kerätä enimmät kaatamisen yhteydessä noruvat valumat nokkaansa, muttei sekään ole ainakaan meidän käytössämme aivan täydellinen ollut. Kyllä se öljyn peijooni vain tuntuu olevan niin viskoosia lientä, että sitä on todella vaikea kaata ja käyttää sotkematta ennen pitkää pulloa, käsiä ja välitöntä ympäristöään.

 
At 1/2/10 15:22, Blogger keittiöveuvos said...

Hankin juuri saman peugeotin suolamyllyn saman värisenäkin viime kesänä. Ukko Kulta toi ensin myllyn, jossa S:n sijaan luki P. Olin aikoinaan saanut viinimessuilla Peugeotin konsulentilta tietää, että myllyjen rakenne on aivan eri ja että suola on niin kovaa, että se vaatii myös myllyltä erilaisia ominaisuuksia ja siksi niiden rakenne on myös aivan erilainen.

Tämä Suomessa myytävä perusmerisuola ei todellakaan ole tasarakeista ainakaan karkeana, puolikarkeana saattaisi olla parempaa. Minua on kuitenkin alkanut häiritä tuo nupin löystyminen, koska suola tulee sen jälkeen paljon karkeampana. En ihan osta ajatusta, että epätasainen laatu on jokin perusominaisuus! Olen miettinyt reklamoimista maahantuojalle suoaan, en kuitenkaan ole vileä tehnyt sitä.

Anonyymille vinkki: siirrän öljyn nykyisin puhtaaseen viinipulloon ja käytän kaatonokkana tällaista ravintoloiden käyttämää "korkkia, josta tulee ylöspäin kaatoreika ja vieressä on ilmareikä. Öljy ei tule koskaa holahtamalla. Olen sen joskus saanut joltain baarimikolta, nyt vasta olen keksinyt sille todellisen käytön!

 
At 3/2/10 21:45, Blogger Rosmariini said...

Minä huomasin vasta tuosta blogiin päätyneestä kuvasta, että myllyn huipulla on suolaa merkkaamassa S-kirjain. Eli aina sitä oppii uutta.

 
At 6/1/17 15:19, Blogger Unknown said...

Tyhmä kysymys: miksi suolamylly? Onko se paljonkin parempaa kun vaan ostaa valmiiks jauhettua? Vastajauhetussa pippurissa on mustakin eroa, mut suola on vaan suolaa.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails