torstaina, syyskuuta 10, 2009

Metsän armoilla

Kuivatin kuukausi sitten perunoita, porkkanaraastetta ja purjoa ajatuksena lähteä kyseisten kuivatuotteiden kanssa vähän pitemmäksikin aikaa telttailemaan. Loppukesän kiireet veivät kuitenkin siinä määrin mennessään, että ehdimme testaamaan tuotteitamme vasta kuluneen viikon maanantai-iltana. Mikäs sen mukavampaa kuin lähteä työpäivän jälkeen metsään leipomaan leipää.

Retkiruokakirjojen ykkönen on Raija Hentmanin Herkutellen Luonnossa. Kuivatuotteista kunnon eväät, josta on ehditty ilmeisesti ottamaan jo useampikin uusi painos. Hyvien reseptien ja retkiruokavinkkien lisäksi kirja sisältää muun muassa kasvikuivurivertailun (tiedän monien tuttujeni haaveilevan kyseisestä laitteesta) sekä raaka-aineittain järjesteltyjä kuivatusohjeita. Samaten kaupasta saatavat valmismuonat, pussikeitot sun muut on kirjassa esitelty. En hoksannutkaan, että tacolautasista saisi kätevää retkievästä (ainakin kaarevampiin tacokuoriin verrattuna).

Kenties pitäisi tänä syksynä yhdistää puolukoiden poiminta metsäisiin taco-kekkereihin.

Uunikuivatetut tuotteet olivat säilyneet jääkaappiin pussitettuna oikein hyvin ja jonkin aikaa vedessä liottuaan muuttuivat taas aivan uskottavan näköisiksi viipaleiksi, rouheeksi ja raasteeksi. Muistin pakata mukaan mittalusikkasarjan, mutta en mitään, millä olisi saanut pannulla paistuvat leivät käännettyä. Tosin niistä tuli lopulta sen verran paksuja, ettei kääntämisessä ollut onneksi sen suurempia ongelmia.

Trangiakokkailuun päätyi loppujen lopuksi savuporopata sekä porkkanaleipä. Aivan mainioita ohjeita olivat kumpainenkin:

Savuporopata kahdelle

-4 dl kuivattua perunaa
-3/4 dl kuivattua purjorouhetta
-4 viipaletta kylmäsavuporoa
-2 rkl kermankorvikejauhetta
-4 dl vettä
-50 g sulatejuustoa
-50 g savujuustoa
-1 ½ mm mustapippuria
-pihlajanmarja- tai variksenmarjahyytelöä

Pane liotettu peruna ja purjorouhe kermankorvikejauheen kanssa veteen kiehumaan. Viipaloi savuporo hyvin pieniksi palasiksi. Lisää poro ja mustapippuri. Murustele savujuusto. Lisää juustot, kun perunat ovat kypsiä. Anna juuston sulaa ja nauti pihlajanmarja- tai variksenmarjahyytelön kanssa.


Pikainen porkkanaleipä kahdelle tai kolmelle

-1/2 dl kuivattua hienojakoista porkkanaraastetta
-2 ½ dl hiivaleipäjauhoja, ½ dl varalle
-1 dl kaurahiutaleita
-1/2 dl maitojauhetta
-50 g margariinia
-1 tl sokeria
-1/2 tl suolaa
-2 tl leivinjauhetta
-2 dl vettä

Pakkaa samaan pussiin kaikki muut kuiva-aineet paitsi porkkanaraaste.
Anna kuivatetun raasteen liota vedessä sillä aikaa, kun nypit rasvan jauhoihin. Lisää vesi porkkanaraasteineen ja sekoita. Älä vaivaa liikaa, jottei taikina sitkistyisi. Lisää jauhoja tarvittaessa sen verran, että pystyt taputtelemaan ohuita leipiä.
Paista leivät molemmin puolin ja tarjoa kuumana. Sipaisu margariinia, tuorejuustoa tai vaikkapa puolukkahilloa sopii rieskan päälle.

5 Comments:

At 10/9/09 18:20, Blogger Jael said...

Minäkin olen nyt kuivurin hankittuani kuivannut kaikenlaista. Tosi hyvin sopivat kuivatut jutut juuri retkille ja lyhyille matkoille.

 
At 10/9/09 18:53, Blogger Rosmariini said...

Tuostapa tulikin mieleen, että juuri nyt olisi aika hyvä aika panna omenaviipaleita kuivumaan.

 
At 14/9/09 15:56, Anonymous Kari said...

Vinkki trangiakokkailusta kiinnostuneelle: käypä katsomassa ystäväni Petri Hautalan sivuja.

http://www.tuulenhuminaa.blogspot.com/

 
At 16/9/09 17:44, Blogger Rosmariini said...

Kiitos vinkistä. Tuo vaikuttaa sen verran kiinnostavalta (ja herkulliselta) sivulta, että pitää jonain iltana mennä lueskelemaan ihan ajan kanssa.

Onneksi taas on lähipäiville aurinkoista ilmaa luvassa (vaikka juuri nyt onkin harmaata ja sateista), joten jospa tässä pääsisi trangian kanssa taas tositoimiin.

 
At 19/7/16 12:48, Blogger Unknown said...

Kiitos leivän reseptistä! Leivottiin käsivarressa viime kesänä, mutta nyt oli kirja hukassa kun uuden reissun ruokia pakkailen. Onneksi google auttoi!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails