perjantaina, huhtikuuta 04, 2008

Salamahaaste sinkuu takaisin etelään

Ruokablogin pitäjänä melkein nolottaa tunnustaa, että olen usein sapuskavalinnoissani äärimmäisen tavanomainen ja perinteisiin pitäytyvä. Kahvilassa saatan katsella kiinnostuneena erilaisia leipävaihtoehtoja ja päätyä kuitenkin kinkulla ja juustolla täytettyyn peruspaahtoleipään. Toisinaan sentään innostun irrottelemaan ja valitsen täytevaihtoehdoksi tonnikalan. Sama juttu kotioloissa. Kaikki on aina turhan tuttua ja turvallista, vaikka maailma olisi pullollaan uusia ja kiinnostavia makuyhdistelmiä.

Onneksi osa blogikokeista on huomattavasti revittelevämpiä. Loistokkaassa blogikeittiö-Kulinaarimurulassa olen ihastellut innostuksesta mykkänä muun muassa vuohenjuusto-viikunaleipiä, päärynä-briesarvia sekä taannoisia tonnikala-etikkasipsitoasteja. Olen pannut merkille, että leipiä voisi piristää vaikkapa hedelmien, marjojen ja hillojen mielenkiintoisemmalla käytöllä (Köyhien ritareiden taannoinen luumuchutney tuntui varsin kutkuttavalta). Siksipä siirrän salamahaasteen eteenpäin seuraavassa muodossa:

Haastaja: Pastanjauhantaa
Haastettu: Kulinaarimuruja
Dead line: 12.4.2008

Haaste kuuluu näin: Valmista täytetty tai päällystetty leipä, joka tarjoaa maistajalleen uudenlaisia tai edes hiukan tavallisuudesta poikkeavia makuelämyksiä. Mitkä tahansa raaka-aineet ovat sallittuja, kunhan yksinomaisina aineksina ei käytetä juustoa ja kinkkua.

Salamahaasteen sääntöjä:

Ilmoita haastajalle, kun olet valmistanut ruoan. Haastajana sitoudun kokeilemaan reseptiä ja arvioimaan lopputulosta julkisesti. Reseptiin saa vapaasti poimia aineksia ja ideoita muualta, mutta laina-ajatuksista tulee raportoida hyvän tavan mukaisesti. Täysin omiaankin on suotavaa pistää. Outokin saa olla. Pääasia on pitää hauskaa!

*tarkennuksia: ateriakokonaisuus ei tarkoita esim. alku- ja pääruokaa, vaan ainesten tulee esiintyä samalla lautasella.

Kun haastaja on suoriutunut tehtävästään, on hänellä oikeus ja kunnia laittaa Salamahaaste eteenpäin haluamalleen blogikokille. Ennen haastamista haastaja tarkistaa, että bloggaajalla on aikaa toteuttaa haaste viikon sisällä.

Tarkoitus on, että haastaja valikoi sellaiset ruoka-aineet, joista todella haluaisi jonkinlaisen purtavan tai joita haluaisi oppia käyttämään. Haastajan tulee perehtyä haastamaansa blogiin riittävästi, jottei valikoi lihaa kasvissyöjälle tai viljaa keliaakikolle. Jos raaka-aineet ovat kuitenkin sopimattomia haastetulle, haastaja voi vaihtaa tuotteet.

Haasteen ei tarvitse toteutua armottomasti vuoden jokaisena viikkona välittömästi edellisen haasteen perään, vaan välissä voi olla ainakin päiviä. Lisäksi esimerkiksi kesällä haastepallo voi pysähtyä pidemmäksikin aikaa, toivottavasti ei kuitenkaan kokonaan.

Osallistujilta edellytetään korkeaa moraalia ja eettistä toimintaa.

--
(Kuvassa oma versioni merileväsämpylöistä, jotka olisivat arvatenkin saaneet olla huomattavasti leväisempiäkin. Hädin tuskin tuota normisämpylästä erottaa.)

14 Comments:

At 4/4/08 18:54, Blogger Jaana said...

Z-salamapartio... eikun -haaste kuitataan vastaanotetuksi!

 
At 4/4/08 20:09, Blogger Rosmariini said...

Anna palaa! :)

Onko siellä Helsingin suunnalla muuten yhtään ruokapaikkaa tai kahvilaa, mistä saisi kivoja ja kiinnostavia voileipiä?

 
At 4/4/08 20:57, Blogger Jaana said...

Oivia tanskalaisia voileipiä sai aikoinaan Mikonkadun Smørrebrødista (nykyään siinä on Meze Point). Siitä voileipälä muutti Eteläespalle (nyt sen paikalla on Postres) ja sitten Smørrebrødin toiminta taisi loppua?

Yritystelen mukaan Töölöstä löytyy paikka nimeltä Tanskalainen Voileipä. Siellä en ole koskaan käynyt, mutta voisin vaikka lähteä koeponnistamaan paikkaa kanssasi, jos saamme kalenterimme sykronisoitua :-)

Joskus olen päässyt nauttimaan House of Sandwiches-nimisen catering-yrityksen tarjoiluista. Firma ei valitettavasti taida harrastaa vähittäismyyntiä. Pitäiskö tilata ensi kesän blogipiknikin eväät voileipätalolta...?

 
At 5/4/08 10:36, Blogger Rosmariini said...

Blogipiknik voileipätalon evästyksin (ja muukin voileipähenkinen miittailu) kuulostaa suorastaan hengästyttävän hyvältä. Jokos ryhdytään kaivelemaan kalentereita esiin? :)

 
At 6/4/08 21:55, Blogger Meri, Helsinki said...

Ryhdytään! Kai mut on kutsuttu :-O Mä voin vastata sitten vaikka karppileivistä piknikille :-D Ja tanskalaiset leivät oli musta kyllä aivan kamalia kun siellä asustelin :-/ Ei ollenkaan mun haaveleipiä, toisin kuin Cloudberry Quarkin Deininin aikoinaan mun ja sen kahenkeskiselle blogipiknikille tekemä leipä... http://cloudberryquark.blogspot.com/2007/06/pressed-bread-with-roasted-vegetables.html

Tuon perään leivästä piittaamattomanakin muistelen kaihoisana O_o

 
At 7/4/08 09:32, Blogger Rosmariini said...

Meitsilläkin on ollut viime kesästä asti jemmassa tuommoisella pidä-jääkaapissa-painon-alla-yön-yli -periaatteella tehdyn piknikki-leivän ohje, jota ilmeisesti kannattaisi tosissaan kokeilla. Onneksi ensi kuusta alkaen pääsee taas eväsretkimeininkeihin ihan tosissaan.

Muulikeittiön karppileipä kuulostaa kyllä sen verran kiintoisalta, että sitä kannattanee matkustaa maistamaan vähän kauempaakin. :) Elokuussa?

 
At 7/4/08 21:32, Blogger Meri, Helsinki said...

Elokuun varsinkin alku kävis hyvin, jostain keskivälin paikkeilta alan kahden viikon loman niin saatan olla liesussa... Tai sitten elokuun ihan loppu. Molempi parempi. Viime kesänä Suomenlinnassa oli kyllä erimakoisaa ja hauskaa :-)

 
At 8/4/08 08:59, Blogger Rosmariini said...

Niinpä! Jos vaan saataisiin vielä säätilakin tänä vuonna yhtä hyvin kohdalleen. Elokuun alku ja loppu käyvät kumpainenkin.

 
At 9/4/08 12:03, Blogger Merituuli said...

en tiedä huomaako noita kommentteja, jos kirjoittaa viime kesäisistä resepteistä joten... kokeiltiin äsken tomaatti-bataattikeittoa lasten kanssa ja hyvää oli. yksivuotias totesi kovaan ääneen NAN NAM, joten meni samaan kategoriaan suklaakakun kanssa :). Kiitos siis reseptistä sinulle ja tietysti Saijalle, joka tätä oli vinkannut!

 
At 9/4/08 19:11, Blogger Rosmariini said...

Hyviä reseptejä on näköjään ihan liikaa, kun tuonkin keiton olin ennättänyt unohtaa jo ihan kokonaan! Kiitos siis vinkkauksesta.

Mukava muuten nähdä Sillä sipulin porukkaa täällä kommenttilootan puolella.

 
At 9/4/08 22:28, Blogger Jaana said...

Salamahaaste on täytetty! Pastanjauhajien nimikkovoileivät odottelevat teitä Kulinaarimurulassa :-)

 
At 9/4/08 22:47, Blogger Rosmariini said...

Kävin juuri kuolaamassa tuotoksiasi (ja kommentoimassakin, mutta kommentti katosi taivaan tuuliin - meniköhän se moderointiin vai lieneekö hävinnyt muuten vaan... pitänee yrittää vähän ajan päästä uudestaan).

Ei malttaisi millään odottaa viikonloppuun, että pääsisi näitä testaamaan! Oma nimikkoleipä on kyllä tosissaan cool! Ja Dr. Pepaakin pitää päästä maistamaan. :)

 
At 9/4/08 22:58, Blogger Jaana said...

Hyvä ihme! Bloggerissa ei liene vikaa, koska minä saan omat kommenttini läpi tänne...?

 
At 9/4/08 23:04, Blogger Rosmariini said...

Hohoo, nyt onnistui! Meitsillä on tainnut olla tänään vaan huono nettikarma. Sähköpostiohjelmakin on pykinyt ja jouduin yhdenkin pitkän viestin kirjoittamaan melkein alusta asti uudelleen.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails