maanantaina, maaliskuuta 31, 2008

Paloiteltu paneer-juusto

Paneer-juusto on Intiassa tiettävästi miljoonille maan kasvissyöntiin taipuvaisille asukkaille keskeinen proteiinin lähde. Me emme loman aikana juurikaan kokkailleet itse aterioitamme, mutta paneeria piti päästä testaamaan, kun sitä saattaa olla käsittääkseni ainakin täältä Oulusta vähän vaikeampi löytää. (Toki sitä voi tehdä itsekin maidosta ja sitruunamehusta.)

Paneer on tofun tavoin itsessään aika mautonta ja sitä kannattaa siten marinoida maukkaammaksi. Pääsin mortteloimaan paneer-marinadiin intialaisia mausteita, ja voin vannoa, että niiden tuoksut olivat suorastaan huumaavat. Joko Intiassa on saatavissa parempia mausteita kuin täältä Suomesta, tai sitten sikäläiset mausteet olivat vain huomattavasti tuoreempia kuin omassa maustehyllyssä vuosikausia kököttäneet maustepurnukat. Ohjeistusta paneerin marinointiin on otettu keittokirjasta nimeltään Food of the World India.

Paneer tikka

350 g paneeria, paloiteltuna 16 kuutioon
gheetä tai kasvis/maapähkinäöljyä (vartaiden voiteluun)
1 tl garam masalaa
tuoretta korianteria (koristeluun)

tikka-tahna:
10 mustapippuria
6 neilikankynttä (cloves)
siemenet 4 vihreästä kardemummanpalosta
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä
1/2 tl unikonsiememiä (poppy seeds)
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl kurkumaa
2 rkl valkosipuli-inkivääritahnaa (syntyy esim. tehosekoittimessa tai morttelissa muusaamalla yhteen yhtäläinen määrä valkosipulia ja inkivääriä)
1 sipulinlohko, hienonnettuna
2/3 cup (1,6 dl) luonnonjogurttia
1/2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl besan- tai gram-jauhoja (tällä tarkoitetaan ilmeisesti kikherneistä tehtyä jauhoa)
1 rkl kasvis- tai maapähkinäöljyä

1. Tee ensin tikka-tahna. Paista kuumalla, kuivalla pannulla pippureita, neilikoita, kardemummaa, juustokuminaa, korianteria ja unikonsiemeniä jatkuvasti sekoittaen niin pitkään, että mausteiden aromit tulevat esiin. Vältä polttamista.
2. Kippaa mausteet mortteliin. Lisää chilijauhe ja kurkuma ja hierrä mausteet yhtenäiseksi jauheeksi. Lisää valkosipuli-inkivääritahna ja sipuli ja hierrä sopivaksi tahnaksi. Siirrä isompaan kulhoon ja lisää joukkoon jogurtti, tomaattipyree, besan-jauho ja öljy.
3. Lisää paneer-kuutiot kulhoon ja sekoita kättä apuna käyttäen kuutiot kauttaaltaan tikka-tahnaan. Varo, ettet riko kuutioita hämmennellessäsi. Anna juustojen marinoitua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan (tai peitettynä viileässä paikassa pitempäänkin).
4. Käsittele vartaat (esim. puisia vartaita liotetaan vedessä). Meillä ei vartaita ollut, joten skippasimme tämän vaiheen.
5. Lämmitä parila keskilämpöön (jos olet marinoinut paneeria jääkaapissa, ota se varttia aikaisemmin huoneenlämpöön). Voitele vartaat gheellä tai öljyllä, ja pistele juustopalat vartaisiin. Palojen välille voi jättää vähän tilaa.
6. Paista vartaita 12-15 minuuttia. Paloja kannattaa välillä kääntää ympäri ja levitellä niiden päälle lisää kulhon pohjalle jäänyttä marinadia. Vartaat ovat valmiita, kun juusto on saanut reunoilleen sopivasti väriä. Vartaiden päälle voi vielä pirskotella gheetä ja garam masalaa ja koristella ne korianterin lehdillä.


Ruuan kanssa tarjoiltiin intialaistyylistä salaattia, jossa ananas ja punasipuli muodostivat hauskan yhdistelmän. Samalle lautaselle pääsi myös intialaista parathaa ja musambi-marinoitua kanaa. Musambi on sikäläinen sitrushedelmä, jonka maku on hieman limemäinen (tai ainakin itse sitä limen korvikkeena käytimme). Sekin oli meikäläiselle ihan uusi tuttavuus. Lautaselle kannattaa annostella lisäksi ainakin nokareen verran jonkinlaista jogurttipohjaista kastiketta.

Pikaisen nettietsinnän perusteella maailmalla on ainakin muutamia intialaiseen kasvisruokaan erikoistuneita blogeja, joista löytyy luonnollisesti ohjeistusta ja ideoita myös paneerin käyttöön.

12 Comments:

At 31/3/08 21:15, Blogger Meri, Helsinki said...

Arvaa onks kiva kun nyt tulee hirviä intialaisen ruoan HIMO ja sitte mahalla on taas sanansa sanottavana. On jo muutama viikko ollu sellanen olo pian olis saatava jotakin Nepalista ja tällaiset herkkupostaukset ja eksoottinen estetiikka se vain villitsee entisestään :-P

Ihana kun ootte taas täällä. :-)

 
At 31/3/08 21:31, Blogger Rosmariini said...

Täällähän me, ja vieläpä uudella innolla, kun ruokainspiraatiota kertyi taas reissun aikana läjäpäin. :) Minun tekisi mieleni villitä itseni seuraavaksi intialalaisella pinaattikastikkeella, jos vaan kekkaisi, miten semmoista valmistetaan (tai jos muistaisi edes ruokalajin nimen...). Semmoista saa kai nepalilaisistakin ruokapaikoista.

 
At 1/4/08 08:00, Anonymous Anonyymi said...

saag paneer on ainakin tuota kyseistä juustoa pinaattikastikkeessa?

 
At 1/4/08 08:17, Blogger Rosmariini said...

Niinpä tosiaan onkin. Ja ruokalaji nimeltään palak paneer näyttäisi olevan saag paneerin muunnelma.

 
At 1/4/08 10:12, Anonymous Anonyymi said...

Pinaatti ja paneer ovat maailman ihaninta lisäruokaa, naminami!

 
At 1/4/08 17:32, Blogger Rosmariini said...

Ossaakko nää tehä tuommosen pinaattisoosin? Ei sattuisi olemaan hyvää reseptiä tiedossa?

 
At 1/4/08 18:20, Anonymous Anonyymi said...

Hahaa! Arvaa vaan! Huomenna vastaan tähän.

 
At 1/4/08 18:23, Blogger Rosmariini said...

Oujee.

 
At 1/4/08 20:13, Anonymous Anonyymi said...

Löysittekö sitä paneeria täältä Oulusta? Jos, niin mistä? Ite oon käyttäny Valion kotijuustoa, kun en oo sitä mistään löytänyt.

 
At 1/4/08 20:27, Blogger Rosmariini said...

Ei löydetty (tuo muona tehtiin siis Intiassa, jossa paneeria oli tarjolla vaikka kuinka montaa sorttia) - tosin ei ole toistaiseksi pahemmin etsiskeltykään. :) Köyhissä ritareissa tehtiin kerran paneeria itse, tosin vähän makeampiin tarkoituksiin.

Paneerin sisus natisi muuten samalla tavalla hampaissa kuin suomalainen leipäjuusto.

 
At 13/4/08 19:49, Blogger Kuukkeli said...

Kaikki ohjeet mitä olen nähnyt tuohon juustoon, ovat samoja mitä perinteiseen kotijuustoon käytetään. Eli kiehuvaan täysmaitoon laitetaan sitruunanmehua, etikaa, jogurttia tai piimää. Juusto saostuu ja hera valutetaan pois. Ainakin Suomessa maitoon voidaan laittaa joskus mukaan kananmunaa.

 
At 13/4/08 22:16, Blogger Rosmariini said...

Paneerin teko kyllä houkuttaisi, vaikka pikaisessa arki-illan kokkauksessa voisi kokeilla Ihanien tomaattien tapaan palak paneeria kotoisesta leipäjuustosta. Nyt kun vaan yhyttäisi jostakin tuoretta pinaattia.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails