tiistaina, helmikuuta 26, 2008

Sananen sahdista

Taannoisesta kirja-alesta tarttui muutaman muun kirjan ohella mukaani Tom Standagen kirjoittama Kuusi lasillista historiaa, jossa erittäin kiinnostavasti kerrottiin oluen, viinin, viinan, kahvin, teen ja Coca-Colan vaiheista ja vaikutuksista maailmanhistoriassa.

Yleensä maailmalla kirjoitetuissa historiateoksissa ei mainita Suomea sanallakaan, mutta tässä kirjassa oli yllätyksekseni juttua sahdista. Autenttisin ja alkuperäisin olut oli muinaisessa Lähi-idässä humaloimatonta (humalointi on kuulemma vasta keskiaikainen keksintö), ja suomalainen sahti on kirjan mukaan harvoja olemassa olevia oluita, joissa on muistumia tästä alkuoluesta. Michael Jackson (siis olutasiantuntija, ei se samanniminen laulaja) on kutsunut sahtia "Euroopan viimeiseksi jäljellä olevaksi alkukantaiseksi olueksi".

Minä en ole sahtia koskaan muistaakseni maistanutkaan, mutta nyt päätin korjata tilanteen ihan vaan yleissivistyksen nimissä. Juomahistoriakirjan mukaan sahtia saa helsinkiläisestä ravintola Zetorista, mutta kun sinne suuntaan ei ole ainakaan muutamaan viikkoon asiaa, päätin etsiskellä sahtia paikallisten Alkojen valikoimista. Helpommin sanottu kuin tehty. Luetteloissa oli kyllä mainittu jonkinlainen Puhti-Sahti, mutta hyllyistä sitä ei löytynyt. Eikä sen puoleen mitään muutakaan sahtia. Ei ole kuulemma mikään myyntihitti, mistä syystä sitä ei kannata pitää päntiönään valikoimissa.

Luonnollisesti hyllyistä löytyi kyllä kaiken maailman muita oluita aina Kiinasta asti. Ostimme sitten pari pullollista amerikkalaisvalmisteista East India Pale Alea, niin ei tarvinnut poistua ihan tyhjin käsin.

(Edit: kuva lisätty myöhemmin.)

18 Comments:

At 27/2/08 20:38, Anonymous Anonyymi said...

Ainakin joskus Alkosta on saanut Lammin sahtia (siis sita oikeaa!). Pyydapa tilaamaan.

Hamalaisissa haissa aikanaan tarjolla oli ns. miestensahtia ja naistensahtia, siis vahvempaa ja miedompaa. Joku kesa sitten haissa ollessani sahtiin tosin lisattiin viinaa ja aivan karmea kankkunenhan siita tuli!

Haaveenani on oppia tekemaan sahtia, isovanhempieni jaamistossa on vielapa ihan oikea sahtikuurna eli joskus pitaisi paasta keittelemaan ihan oikeata sahtia vaikka mallasjuomien ystava en olekaan.

 
At 27/2/08 21:17, Blogger Rosmariini said...

Sahti taitaa tosiaan kuulua olennaisemmin hämäläiseen kuin esim. pohjoissuomalaiseen juhlaperinteeseen, eli eipä ihme, etten ole sitä pahemmin päässyt elämässäni maistelemaan.

Vähänkö olisi muuten mahtavaa, jos elvyttäisit sukusi sahtitaidot taas henkiin! :)

 
At 27/2/08 23:16, Anonymous Anonyymi said...

Mainittakoon vielä, että myös belgialaiset lambic-oluet valmistetaan yhä samalla menetelmällä kuin sahtikin. :)

 
At 28/2/08 00:58, Blogger Rosmariini said...

Kiitos vinkistä! Tuossa k.o. juomakirjassa oli mainittu sahdin lisäksi vastaavanlaisena humaloimattomana oluena brittiläinen King Cnut Ale (St Peter's Brewery), jonka ohjeen pitäisi olla peräisin jostain reilun tuhannen vuoden takaa. Takuulla sitäkin löytyy Suomesta helpommin kuin sahtia.

 
At 28/2/08 09:06, Anonymous Anonyymi said...

Tuo puhti ei ole oikeaa sahtia. Lisätietoja voi lukea vaikka olutoppaasta: http://www.olutopas.info

Oikeaa sahtia ei kai saa enää alkoista säilyvyysongelmien takia :(
Zetorista tai St. Urho's Pubista sahtia löytyy aina, kai jostain muualtakin päin Suomea?

 
At 28/2/08 09:27, Blogger Rosmariini said...

Luulisi, että sitä nyt ainakin Hämeen suunnalla olisi tarjolla. Täytyy tosin tunnustaa, etten tarkkaan ottaen edes tiedä, missä kohtaa Suomea Lammin kunta sijaitsee, vaikka Hämeen kaupungeissa on tullut toki vierailtua elämän varrella useampaankin otteeseen.

 
At 28/2/08 12:19, Anonymous Anonyymi said...

Täältä löytyy lisäinfoa ja sahtia myyviä ravintoloita.

http://www.sahti.fi/

 
At 28/2/08 12:32, Blogger Rosmariini said...

Kiitos tiedosta! Puhti ei tosiaan näyttäisi olevan sahtia vaan katajaolutta.

 
At 28/2/08 16:48, Anonymous Anonyymi said...

Tässä vielä yksi hämäläinen sahdinvalmistaja: http://www.finlandiasahti.fi/
Eikö Alkosta saisi edes tilaamalla sahtia?
Jossain Lahden lieppeillä järjestetään vuosittain sahdinvalmistuskilpailutkin! Käsittääkseni ko. kesäkekkereillä ei muuta juuri juodakaan.
Itse en pitkällä tikullakaan koske sahtiin, mutta makuasioita :)

 
At 28/2/08 17:09, Blogger Rosmariini said...

Itsekään en kyllä pahemmin perusta edes kotikaljasta, mutta kaikkea on kiva kokeilla... ainakin kerran. :)

 
At 29/2/08 16:06, Anonymous Anonyymi said...

Lammin Alkosta sai Lammin sahtia viime kesänä, kun ajoimme paikkakunnan läpi. Ehkä se on myös tilausvalikoimassa.

Hämeen läpi ajellessa näkyi 10 kilometrin välein tienvarsikylttejä sahdin myynnistä, sitä kaiketi saa myydä samalla tavoin kuin tilaviinejä tekijöiden kotoa. Ainakin Sysmästä ja Joutsasta sahtia löytyy Lammin lisäksi.

Olen itsekin lukenut tuon Standagen kirjan, ja mielestäni sitä voi hyvillä mielin suositella kaikille ruoasta, juomista ja/tai historiasta kiinnostuneille!

 
At 29/2/08 16:19, Blogger Rosmariini said...

Niin voi! Itsekin ahmaisin sen parissa illassa, kun oli sen verran kiinnostavaa ja sujuvasti etenevää tekstiä. (Kirjan mukaan elämme tällä hetkellä sitten veden aikakautta.)

 
At 5/3/08 12:58, Anonymous Anonyymi said...

http://www.alko.fi/myymalat/fi/2102

Arkadian myymälästä saa sahtia. Kannattaa pyörähtää, sieltä saa muitakin harvinaisia herkkuja kuten vaikka tätä http://olutopas.info/beers.php?olut=674 (vain 720 pulloa tarjolla)

 
At 6/3/08 12:29, Blogger Rosmariini said...

Alkon lippulaivamyymälä onkin vielä poikkeamatta. Kiitos vinkistä!

 
At 16/3/08 15:39, Anonymous Anonyymi said...

Sahtiaiheesta näin jälkijättöisesti kiinnostuneena...

Itse olen kotoisin tuosta eräässä viestissä mainitusta Joutsasta ja näillä Hämeen ja Savon rajamailla sahtia tosiaan on tehty, ainakin vielä lapsuudessani tosi monessa talossa...ja juotu joka ikisissä juhlissa...

Tuo mainittu "naisten" sahti oli varmasti lyhyemmän aikaa käynyttä imelää sahtia. Ihan ok makuisia molemmat.

Aloittelevile sahdinjuojille voin vinkata että ainkain Joutsan alkosta saa ostaa vierrettä ja käyttää siitä itse sahtia.
Kannatta kuitenkin juodessa huomioida, että sahti monesti tekee tepposet mahalle ja ruuansulatukselle. Kovin harvinainen näky ei paikallisilla kesäjuhlilla ole liiallisestä ja äkkipikaisesta sahdin juonnista syntyeet "kurahousut"...
Että näin.

Voin pääsiäisenä ottaa kotoa mukaan pönikän ja pidetään sitten sahtkutsut Oulussa. ;)

t:Outi

 
At 16/3/08 16:18, Blogger Pippurimylly said...

Sahtikemut kuulostaa äärimmäiseltä parhaudelta! Mainio homma! Pitää vaan yrittää noudattaa normaalia suurempaa varovaisuutta, "kurahousut" ei kuulosta kovin houkuttelevalta.

 
At 11/8/08 16:58, Anonymous Anonyymi said...

Jos sahti on kunnollista niin siitä ei kyllä mitään kurahousuja tule. Ihmiset on tainneet vaan luulla kiljua sahdiksi. Itse en ole sahdilla saanut ikinä edes krapulaa vaikka joillain muilla juomilla kyllä onnistuu.

-Hannu

 
At 21/4/09 17:35, Anonymous piipa said...

Sattumalta eksyin sahti keskusteluun vähän jälki junassa, mutta vinkki jos tietoa sahdista haluat niin blogistani löytynee

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails