tiistaina, helmikuuta 19, 2008

Leipää, leipää, leipää

Luottoleipurimme TiV luotsasi meitä vähän aikaa sitten taas uusien leipomistekniikoiden maailmaan. Tämä tapa on peräisin kirjasta nimeltään Artisan Bread in Five Minutes a Day (2007), ja aika herkullista leipää tämän ohjeen avulla syntyikin. Sopivan rapea kuori ja mukavan pehmoinen sisus. Oma suomennokseni aiheesta on taas sen verran epämääräinen, että suosittelen kiinnostuneille kotileipureille kurkistettavaksi taas kerran aiheesta tehtyä videota.

Tätä leipätaikinaa voi tehdä kerralla ison satsin jääkaappiin ja napata siitä aina tarvittavan määrän kerralla paistettavaksi. Itse koestin alkuun vain puolta annosta, jonka paistoin saman tien. Suuremmankin taikinan olisin voinut tehdä, kun viipaloitu leipä katosi pöydästä suurin piirtein salamaakin nopeammin. Aineksethan tässä ovat aika lailla samat kuin taannoisessa vaivaamattomassa leivässä, mutta lopputulos on hyvinkin erinäköinen ja -makuinen.
Artisaanileipä

1 ½ rkl hiivaa
1 ½ rkl kosher-suolaa
n. 7,2 dl (3 cups) kädenlämpöistä vettä
n. 15,6 dl (6 ½ cups) vehnäjauhoja ja jonkin verran lisää leivontaan
(maissijauhoja)

1. Sekoita hiiva ja suola veteen isossa kulhossa. Hämmennä sekaan jauhot siten, ettei taikinan sekaan jää jauhoisia kohtia. Peitä kulho esim. leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 2–5 tuntia.

2. Taikinan voi leipoa leiväksi saman tien tai panna jääkaappiin (löysästi peiteltynä) esim. viikon ajaksi ja paistaa myöhemmin sopivan tilaisuuden sattuessa siitä sopivia eriä. Itse tein taikinaa vain puoli annosta ja paistoin sen leiväksi hetimiten nostatuksen jälkeen. (Puolikkaasta annoksesta tuli aika passelin kokoinen leipä, eli koko annoksesta tulee ainakin kaksi leipää.) Taikinan päälle ripotellaan jauhoja ja otetaan siitä sitten halutun kokoinen pala leivontaan. Muotoile taikina jauhoisin käsin (jauhotetulla alustalla) leipämäisemmäksi.

3. Lämmitä uuni reiluun 225 asteeseen. Alkuperäisessä reseptissä leipä muotoiltiin pizzalapiolle (jonka päälle oli ripoteltu maissijauhoja) ja siirrettiin leipä sen avulla uuniin leivinkivelle tms. Itse muotoilin leivän silikoniselle leivinalustalle ja annoin kohota 40 minuuttia. Tämän jälkeen ryhdyin sekä kuumentamaan uunia (ja samalla peltiä, jonka päällä leivän paistoin). Uunin pohjalle laitoin suurehkon uunivuoan, jossa oli vedenkeittimellä kuumennettua vettä. Jossain vaiheessa (kevyesti jauhotettuun) leipään viisteltiin terävällä veitsellä viiltoja, jotka sekä auttavat leipää nousemaan nätisti että tekevät lopputuloksesta eräällä tavalla ammattimaisemman näköisen.

4. Kun uuni oli kuumentunut tarpeeksi ja leipä näytti muutenkin valmiilta paistumaan, otin pellin uunista ja nostin leivän sille alustoineen päivineen. Leipää paistetaan niin kauan, että se saa kunnolla väriä. Omassa uunissani tähän meni n. 30 minuuttia. Sen jälkeen nostin leivän ritilälle jäähtymään, ja jäähtymisen jälkeen sitä päästiinkin jo maistamaan.

Seuraavalla kerralla taidan tehdä artisaanileipää leivinuunissa, kun ei tuota leivontakiveäkään satu keittiöstämme löytymään. Mutta leivontakiven puutteesta huolimatta leipomaharrastukseni voi edelleen varsin hyvin. Taloudessamme tehtiin taannoin myös Boudinin inspiroima San Francisco sourdough -kokeilu. Suksee ei ollut kovinkaan suuri, mutta siitä lisää joskus toisella kertaa.

32 Comments:

At 20/2/08 02:00, Anonymous Anonyymi said...

Löysin blogin Trendin linkkivinkkien kautta ja apua, olen valaistunut!

Ensimmäistä kertaa olen löytänyt selkeästi ja kauniisti koottuja, herkun oloisia vege- ja kalaruokaohjeita. Tämä on juuri sitä mitä olen kaivannut: iso kasa epälihansyöjälle, ruuasta nauttivalle sopivia reseptejä. Jesh, jatkakaa!

 
At 20/2/08 08:44, Anonymous Anonyymi said...

Kokeilin muutama kuukausi sitten Ruoka & Viini Gloriassa ollutta San Francisco sourdough-reseptiä ja minulla se onnistui kyllä tosi hyvin! Annoksesta tuli kaksi isoa limppua.

Kannattaa testata sitä!

 
At 20/2/08 08:44, Anonymous Anonyymi said...

Tuo amerikkalaisissa ohjeissa usein mainittu kosher-suola tarkoittaa muuten yksinkertaisesti lisäaineetonta (ei esim. lisättyä jodia) karkeaa suolaa. Kattokaa vaikka Wikipediasta :)

 
At 20/2/08 09:37, Blogger Johanna said...

Täältä löytyy tosi kivoja vinkkejä ja reseptejä, kiitos siitä!
Kävisikö tuon leivän paistamiseen tavallinen pitsakiv (tai miksikä niitä uuniin laitettavia pitsa-alustoja sanotaan)?

 
At 20/2/08 10:24, Blogger Rosmariini said...

Juuri tuommoisen pizzakiven luulisi käyvän leivänkin paistamiseen hyvin (sen puutteessa itse aina lämmitän pellin uunissa etukäteen). Ruoka&Viini-lehden taannoinen sourdough on kaiveltu täälläkin esiin, joten sillä mennään seuraavaksi.

 
At 20/2/08 10:39, Blogger Rosmariini said...

Noemalle vinkiksi kivoista suomalaisista kasvisruokapainotteisista blogeista vaikkapa Lettupannu ja Ihanat tomaatit. Kurpitsamoska on myös melkoisen pirteästi toimiva vegeblogi. Ja kauniita kuvia on noissa kaikissa.

Muutin tekstiin tuon kosher-kohdan, kun se oli vähän kökösti muotoiltu. Suolaa kannattaa panna tietenkin leipään ja muuhunkin syötävään oman maun mukaan. Itse olen tottunut parin viime vuoden aikana käyttämään suolaa jo vähän reippaamminkin aiempaan niukkasuolaiseen linjaan verrattuna. Suolasta on keskusteltu aiemminkin esim. täällä.

 
At 20/2/08 11:17, Anonymous Anonyymi said...

Todella kaunista ja hyvärakenteista leipää. Lupaan leipoa ensi kerralla tuolla ohjeella :)

 
At 20/2/08 11:49, Blogger Rosmariini said...

Kiitos, Hanna. :) Aika hyvin tuo onnistui kyllä meikäläiseltä siihen nähden, että en vielä vuosi sitten osannut leipoa leipää tai sämpylöitä ollenkaan. Olen nyt vaan niin koukuttunut omatekoiseen leipään, että koko ajan pitää olla jonkinlainen leivontaviritys päällä.

 
At 20/2/08 14:07, Anonymous Anonyymi said...

OI, pakko kokeilla tätäkin! Tuo jääkaappiin laitto voisi ratkaista monta ajankäytöllistä ongelmaa. Taikinaa olisi käsillä juuri silloin kun sitä tarvitsee, eikä tarttisi odotella 12 tuntia, kuten tossa edellisessä leipäohjeessa- jota meillä on syöty jo monen monta kertaa. Raportoin kuin onnistuu!

Kiitosket minunkin puolestani mahtavasta blogista. täältä melkein ensimmäiseksi etsin, jos alkaa puntaroimaan mitä tekisi.

 
At 20/2/08 15:02, Anonymous Anonyymi said...

toi jääkaappi hommahan tekee tohon leipään hapokkuutta lisää kun se alkaa käymään ja muodostamaan etikkaa ja maitohappoja.. eli kannataa pitää ainakin yön yli jääkaapissa.
ja vesi kannattaisi olla kylmää vaikka ohjeissa aina muuta sanotaankin niin leipä ei ala nousemaan vaivatessa vaan sitte vasta kun on tarkotus.

kosher suola on tosiaan tavallista suolaa mutta hiutaleen muotoisia kiteitä niin imee nesteet paremmin.. siitä nimi kosher.. poistaa veret lihasta..

 
At 21/2/08 08:30, Anonymous Anonyymi said...

Edellinen leipäohje (vaivaamaton) on saanut suuren suosion keittiössämme, niimpä tätäkin tulee varmasti testattua. Minulla on tuollainen leivinkivi, ongelmana minulla on ollut aina se, että miten leivän saa ujutettua nostatusalustalta kuumalle leivinkivelle ilman että leipä lätsähtää. Vinkkejä?

 
At 21/2/08 13:30, Anonymous Anonyymi said...

koita laittaa leivin paperilla uuniin ja sitte vetää paperi pois kun leipä on vähän kovettunut

 
At 22/2/08 10:36, Anonymous Anonyymi said...

Pyyntö Pastanjauhajille (tai Rosmariinille): osaisitteko vinkata hyvän pancake-ohjeen, kun olette tottuneempia käyttämään ja tiedätte englanninkielisiä leivontasivuja? Suomennos olisi myös tarpeen, että tietäisi monta desiä on yksi cup.

Kiitos etukäteen jos jotain löytyy, vaahterasiirapin löydän kyllä kaupasta itse. :D

 
At 22/2/08 11:16, Blogger Rosmariini said...

Tarkoituksenani on ollut jo jonkin aikaa testata jotain netistä löytyvää buttermilk pancakes -reseptiä (kun noita jenkkipannukakkuja sain kesällä pariin otteeseen syödäkseni, niin niitä on tehnyt siitä saakka täällä Suomessakin mieleni). Nami-Namissa näyttää ainakin löytyvän niihin ohjeistusta, mutta etsiskelen jonain päivänä enemmällä ajalla lisää ohjeita. (Vinkkejä otetaan vastaan.)

Joy of Bakingin reseptit ovat yleensä kyllä aika idioottivarmoja, joten tätä tai tätäkin voisi harkita kokeilla. Jos paistan pannukakkuja vaikka viikonloppuna ja palailen jossain vaiheessa sen jälkeen suomennoksen kera asiaan?

 
At 23/2/08 18:55, Blogger Nipsnaps said...

Omasta leivästä tuli oikein maistuvaa, mutta ylöspäin kohoamisen sijaan se levisi hurjasti sivuille :D Tuli vähän pullean rieskan näköinen lopputulos. Ehkä ensi kerralla onnistuu paremmin.

 
At 23/2/08 19:59, Anonymous Anonyymi said...

Pliis, pliis, pliis, tehkää tuo sourdough leipä Gloriasta. Mulla ei ole juuri tuota lehteä ja olen vuosikausia miettinyt miten tehdä sellaista San Francisco -leipää. Ihastuin siihen ikihyviksi mutta olen luopunut toivosta kun eihän täältä saa sitä oikeaa juurta. Mutta feikitkin kelpaa jos vaan maistuu aidolle leipä :)

 
At 23/2/08 20:03, Anonymous Anonyymi said...

Terveiset lumilomalta! Leipää tuli leivottua vieraspaikassakin. Olen tästä taikinasta tehnyt kaikenlaisia muunnelmia ja hyvvää on! Leipä on tottavieköön parempaa, kun taikina on muhinut ainakin yön jääkaapissa. Mulla on nyt viikon vanha taikina odottelemassa, mielenkiintoista maistella sitten sitä.
Eikös vaan leipominen vie mennessään! Kun leipä uunista tultuaan "laulaa" eli kuori halkeillessaan ratisee ja rutisee, niin leipojallakin on hymy herkässä!

 
At 23/2/08 20:36, Blogger Rosmariini said...

Hello vaan kaikille ja leipuriopellemme TiVille tietenkin erityismoro (omaan lomaan on vielä ikuisuus = kuukausi aikaa, mutta onneksi on tuo taikinaterapia työkiireiden vastapainona).

Glorian sourdough testattu. Ihan hyvää hiivaleipää, mutta ei se happamalta maistunut ainakaan meidän versionamme (hapankorppujuuresta huolimatta). Pitää laatia aiheesta erillinen postaus joskus lähipäivinä.

 
At 23/2/08 22:36, Anonymous Anonyymi said...

Heips vielä! Mitä tykkäsitte tuosta soodaleivästä? Olen siitä paljon lukenut ja erinäistä hehkutustakin asiasta kuullut. Itse olen kaksi kertaa tehnyt, mutta enpä voinut kehua. Olen varmaan jotenkin sössinyt reseptin, kun lopputulos oli vain keinotekoisen makuista muruleipää.

 
At 23/2/08 23:38, Blogger Rosmariini said...

Soodaleipä kuulostaa jakavan mielipiteitä aika tavalla, kun jotkut kokevat sen soodaisuudenkin aika tökkiväksi. Täytyy tunnustaa, etten itse leivän makuun kamalasti paneutunut, kun en mahtanut maistaa sitä palaakaan kastikkeeseen kastamatta. Eli laajemman ruokakokonaisuuden osana se toimi ainakin erinomaisesti. :)

 
At 1/3/08 15:48, Blogger Johanna said...

Meillä on nyt ihanan näköinen leipä jäähtymässä. Nousi hienosti, eikä lätsähtänyt, vaikka nostin sen käsin kuumalle pitsakivelle. Odotukset on tosi korkeat, kerron sitten makukokemuksia!

 
At 2/3/08 14:16, Blogger Rosmariini said...

Toivottavasti leipä myös maittoi eikä vain näyttänyt hyvältä. :) Juurta käyttämällä leipään saisi tietenkin syvempiä makuja; minulla taitaakin olla yksi mainio leipäjuurileipä postaamatta. Pitäisi vaan suomentaa sen(kin) resepti jossain välissä.

 
At 21/3/08 10:01, Blogger Johanna said...

Olen tehnyt nyt useasti tätä leipää, ja se on aivan älyttömän hyvää. Kiitos ohjeesta!

 
At 9/10/08 11:31, Anonymous Anonyymi said...

Heippa! Tosi mielenkiintoinen blogi, olen vasta nyt herännyt enemmän tähän, vaikka säpyläohjeen nappasin täältä jo kauan aikaa sitten. Tämä leipä tuntuu todella kiinnostavalta, mutta siis ymmärsinkö oikein, että taikinaa ei vaivata, vaan sekoitetaan? Entä jääkaapissa säilytys, jääkö taikina sen verran löysäksi, että se ei pursua kulhosta ulos, kohoaahan se kuitenkin jääkaappilämpötilassakin, ainakin jonkin verran!

Kaikki vinkit hyvän leipän leipomiseen ovat tervetulleita, itselläni löytyy kyllä vain tavallinen sähköuuni pelteineen, mutta yleiskoneen sain hankittua, niin sujuu taikinan vaivaaminen helpommin!

 
At 9/10/08 20:19, Blogger Rosmariini said...

Kiitos kommentista! Mielessäni onkin taas pari kivaa leipäideaa, kun vaan ehtisi jossain välissä niitä toteuttamaan.

Tuossa postaustekstissä on linkattu k.o. leivän leipomista esittelevään videoon, ja siitä näkee esim. taikinan löysyyden ym. juttuja. Kannattaa kurkata.

Pitäisi joku kerta kokeilla tuota jääkaappijuttua, niin näkisi, miten leipä siellä käyttäytyy.

 
At 10/1/09 12:31, Anonymous Anonyymi said...

Talvinen tervehdys JKLstä!
Kiitoksia teille hauskasta blogistanne, jota olen seurannut aktiivisesti jo jonkin aikaa.

Tästä leivästä tuli niin hyvää, että nyt oli sitten ihan pakko jo kommentoidakin... Ensinnäkin yksinkertaistin reseptiä niin, että kun tuo 15,6 dl jauhoja on aika tarkkaan kilo, niin nappasin kaupasta kilon luomujauhopussin. Siihen sekoitin pussillisen kuivahiivaa ja yleiskoneen käydessä kaadoin lämmitetyn suolaveden joukkoon. Helppoa!

Puolet taikinasta leivoin heti ja puolet vasta viikon kuluttua. Ensimmäinen leipä kohosi ehkä hiukan paremmin ja jälkimmäinen yritti enemmän levitä. Eli ensimmäisetä tuli kyllä paremman näköinen, mutta maku oli molemmissa erinomainen. Tästä tuli kerralla meidän suosikkileipää, kiitos kovasti reseptistä!

-Kirsi

 
At 11/1/09 15:30, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa tosiaan entistä helpommalta tuolla tavalla ajateltuna. Ei tarvitse säätää pahemmin mittakippojen kanssa.

Meitsi teki tänä viikonloppuna porkkanaleipää. Taikinasta tuli vaan vähän turhan löysää ja lopputulos oli odotettua litteämpi, kun se sai levitä pellillä vapaasti. Mutta hyvältä maistui silti, ja kuori oli mukavan rapea.

 
At 6/6/09 12:44, Blogger Kakkukaupan tyttö said...

No niin, tuostahan sen toissa-alimmasta kommentista jo voi bongata - vastauksen siihen, mitä olin tulossa kysymään. Eli mieltäni askarrutti kovasti, miksi omaan makuuni leipä tuoksuu niin hiivaiselta. Minä laitoin kuivahiivaa reilu 1,5 pussia.. Eli siinä lienee syy?

No, siitäkin huolimatta, leipä on taivaallisen hyvää!!! Näyttää oikealta leivältä, on rapea ja kuohkea - ja taivaallisen makuinen :)

 
At 2/1/10 11:21, Anonymous Anonyymi said...

Hei,

Kommentoin ensimmäisen kerran, vaikka olen seurannut palstaanne jo reilun vuoden. Palstastanne on muodostunut minulle ensisijainen reseptinhakukohde. Kun minulla on tarvis uudelle reseptille, etsin aina ensiksi täältä. Olen löytänyt palstaltanne monia suosikkireseptejä perheellenne, mutta tämä leipäohje oli varsinainen helmi.

Leivon kotona todella paljon ja olen etsiskellyt helppoa leipäreseptiä, minkä tulos kelpaisi myös nirsoille perheen pienimmille.(Ulkosuomalaisille lapsille ei rieskat maistu.) Leivästä tuli todella hyvää vaikka korvasin koko jauhomäärän täysjyväspelttijauhoilla. (Nämä täkäläiset jauhot ovat tosin leivontaominaisuuksiltaan hieman parempia kuin suomalaiset.)

Joten nyt meillä on terveellinen resepti josta koko perhe tykkää, kiitos!

Terkuin:
Ulko-oululainen

P.S. Komppaan myös aikaisempaa kirjoittajaa, Noemaa, mitä tulee vegeresepteihin. Iso kiitos niistäkin!

P.S.2 Erinomaisen hyvää uuttavuotta kaikille!

 
At 26/8/10 18:57, Anonymous Anonyymi said...

Olen tehnyt tätä jo monta kertaa ja aina on tullut kehuja! Ohje on todella helppo ja tulos loistava. Käytän leiväntekoon kuivahiivaa, sekoitan sen noin 5 dl vehnäjauhoja, johon olen lisännyt ohjeessa mainitun määrän tavallista pan-suolaa (toimii hyvin), sen jälkeen vispaan tämän seoksen veteen. Loput jauhot sekoitan taikinaan sen jälkeen lusikalla. Kiitos loistavasta reseptistä!

 
At 18/2/13 20:05, Anonymous Marie said...

Tuli vaan mieleen alaa opiskeltuani ja taikinoiden kanssa varsin paljon pelattuani, ehdottaisin lisäämään suolan vasta kun sitko on muodostunut, koska suola imee nestettä ja kovettaa sitkon. Tulee vielä pehmeämpi ja miellyttävämpi lopputulos.
Raskitusta kannattaa myös koittaa, eli osa jauhoista, hiivasta ja taikinaneste 2h-1,5vrk jääkaappiin käymään. Ai että tuleekin makua leipään. Mukava happamuus on aina mielestäni tervetullutta. Pullataikinassakin kannattaa koittaa parin tunnin raskia, tulee tosi hyviä. :)

 
At 2/9/13 17:55, Anonymous Anonyymi said...

Tää ohje on mahtava! Mä oon tehny tätä ohjeen mukaan monesti ja usein oon lisänny yrttejä tai valkosipulia. nyt koitan sillälailla et osa jauhoista on ruisjauhoa ja vehnälesettä ja laitoin taikinan uunissa kuumennettuun pataan,uuniin ja kannen päälle.30min silleen ja sit 10min ilman. katotaan kuinka käy

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails