torstaina, helmikuuta 14, 2008

Hemapaa helmikuuhun

Ruokahaaste on ennättänyt kunniakkaaseen yhden vuoden ikään (hiphei). Järjestäjänä toimii taas tällä kertaa Kulinaarimuruja antamanaan aiheena iki-ihana hernemaissipaprika. Ensimmäinen villi ideani oli sekoittaa hemapaa keitettyyn riisin ja purkkitonnikalaan, ihan vaan vanhojen aikojen muistoksi. (Tosin itse en jostain syystä koskaan oikein perehtynyt tuohon legendaariseen opiskelijamurkinaan.)

Sain vähän aikaa sitten käsiini Karolina Sparringin kirjan Kunnon salaatti! (2004), joka olikin oikein inspiroivaa luettavaa. Kirjan salaatit ovat todella ruokaisia (perustanaan joko bulguria, kuskusta, papuja tai linssejä) ja kovinkin kiinnostavia. Salaattiohjeita selailemalla pääsee käsiksi aivan uudenlaisiin makupareihin (esimerkkinä mansikat ja sinihomejuusto), ja tietyt perusasiat toistuvat salaatista salaattiin. Muutama puolitettu kirsikkatomaatti, punasipuli, keräsalaatti sekä jyväosasto (pinjansiemeniä, pähkinöitä, mantelilastuja) ovat aina mukana jossain muodossa. Eikä suolaakaan saa kuulemma salaatista unohtaa.

Poimin itse kirjasta salaattiohjeen, jonka oli tarkoitus olla italialainen, mutta muuntelin ohjetta sen verran paljon, ettei makumaailmaan juuri italialaisuuksia jäänyt runsaasta parmesaanin käytöstä huolimatta. Ripottelin päälle vielä NoMun dukkah-maustesekoitusta, jota oli tämänkin kylän kauppoihin viimein kulkeutunut. Vinkin dukkahin ripotteluun nappasin pari viikkoa sitten Köyhien ritareiden pohjoisafrikkalaisesta papusalaatista. Kastikkeen tein kreikkalaisesta luonnonjogurtista, kuivatusta mintusta, hienonnetusta chilistä sekä hitusesta suolaa. Soosin avulla salaatista tuli vielä entistäkin mehevämpää, ja oli mukavaa, että sitä oli lautasella pitkin matkaa eikä vain salaatin pinnalla niin kuin yleensä. Myös linssit olivat tavallista maukkaampia, kun niitä maustettiin sitruunanmehulla, valkosipulilla ja muilla hauskoilla aineksilla.

Herneen virkaa salaatissa toimittivat punaiset linssit ja paprikana mukaan pääsi pitkulainen punainen chilipaprika. Maissiakin piti siis saada lautaselle jossain muodossa, ja siksipä korvasin alkuperäiseen ohjeeseen sisältyneen bresaolan (joka on ilmeisesti ilmakuivattua tai kylmäsavustettua naudanlihaa) maissikanalla, joka valmistui kahdesta (marinoidusta) broilerinrintafileestä, 200 grammasta muussattua pakastemaissia, juustoraasteesta, ripauksesta suolaa sekä parista teelusikallisesta sambal oelekia. Maissista, juustosta, suolasta ja sambalista sekoitettiin sopiva tahna, joka siveltiin broilerien päälle. Maissikana valmistui uunissa 200 asteessa vajaassa puolessa tunnissa. Sitä odotellessa ehti ruhtinaallisesti kasata salaatin lautasille odottamaan:
Linssisalaatti kaikilla mausteilla (neljälle)

6 dl keitettyjä punaisia linssejä
1 dl karkeaksi raastettua parmesaania
yhden sitruunan mehu
1 puristettu valkosipulinkynsi
1 rkl silputtua kaprista
1 hienonnettu punainen chili (poista siemenet ensin)
2 dl hienonnettua minttua
suolaa ja karkeata mustapippuria myllystä
vähän hyvää oliiviöljyä

jogurtti-pohjainen minttukastike (voi maustaa esim. chilillä tai valkosipulilla)

hunajamelonia lohkottuna
1 dl pinjansiemeniä
1 dl karkeaksi raastettua parmesaania
1 sitruuna lohkottuna
erilaisia salaattilajeja, kurkkua, hyvin pieniä tomaatteja, punasipulia
½ - 1 dl hyvää oliiviöljyä

Keitä linssit ja mausta muilla aineksilla. Valmista kastike.
Paahda pinjansiemenet kuivalla, kuumalla pannulla.
Huuhtele salaatti, leikkaa kurkku puolikuiksi, halkaise tomaatti ja lohko punasipuli.
Aseta salaatinlehtiä, kurkkua ja punasipulia lautasille. Pirskottele puolet oliiviöljystä annosten päälle. Annostele linssit lautasille ja lisää kastike renkaina salaatin päälle. Lisää melonilohkot.
Ripottele salaattiin pinjansiemenet ja parmesaani. Pirskottele päälle loput oliiviöljystä ja koristele tomaatinpuolikkailla ja sitruunalohkoilla.
(Me viipaloimme päälle siis vielä sitä uunista noukittua maissikanaa, joka sopikin salaatin makumaailmaan ihan mahdottoman hyvin. Sekä sitä dukkahia laitettiin myös.)

8 Comments:

At 14/2/08 14:46, Anonymous Anonyymi said...

Herkullisen näköistä salaattia.

Hyvää ystävänpäivää teille molemmille! :)

 
At 14/2/08 15:10, Blogger Rosmariini said...

Parempaa vielä kuin päällepäin näyttääkään. :) Linssitkin meinasivat jäädä noissa annoksissa kokonaan pimentoon.

Leppoisaa ystävänpäivää myös sinne etelään!

 
At 14/2/08 16:56, Blogger Leonoora said...

Ookkos tehnyt itse pastaa alusta alkaen?

 
At 14/2/08 17:14, Blogger Rosmariini said...

Ihka ensimmäinen pastapostauksemme löytyy täältä.

(Omatekoiset raviolit ovat muuten kerrassaan loistavaa tarjottavaa näin ystävänpäivänä.)

 
At 14/2/08 18:31, Blogger Meri, Helsinki said...

Nomnomnomnomnom! Mahtava haastepostaus. Suolasta olen muuten aivan samaa mieltä kuin se kirjaileva kokki, sitä pitää salaattiin aina vähintään hiven laittaa. Ei ole ihmekään, ettei kaninpöperö monille maistu, kun sitä ei monesti osata tai tiedetä maustaa. Joskus kerään kyllä töissäkin katseita, kun lisään suolaa salaattiin :-D

Messevää y-päivää! Just heräsin päikkäreiltä ja yritän pysyä paineissa tolkuissani. :-)

 
At 15/2/08 08:41, Blogger oliivia said...

Tätä salaattia pitää kyllä kokeilla, kuulostaa mehevältä.

Täytyy sanoa, että voikeittiössäkin ensimmäinen ajatus helmikuun haasteeksi oli juuri hemapa-riisi... Ja jotain sen suuntaista taidetaan toteuttaakin, jahka ehditään.

 
At 15/2/08 10:17, Blogger Rosmariini said...

Muulos, hyvää ystävänpäivä(n jälkeistä päivä)ä vaan sinnekin! Salaatit ovat tosiaan monien mielestä tylsänmakuista syötävää, enkä itsekään ollut hoksannut, minkälaisia mahdollisuuksia salaattitehtailussa oikein piilekään. Jyväosasto on salaatissa tosissaan pop (niin kuin teikäläinen toki jo vanhastaan tietääkin).

Aika käyttökelpoinen salaattitaulukko löytyy esim. täältä.

Oliivia: Jepajee, ajatuksemme ravaavat näköjään samoja polkuja jälleen kerran. :) Pitää tehdä oikeastakin hemapasta jotain joskus lähiaikoina. Jos vaikka saisi muista blogikeittiöistä hommaan pikkuisen inspiraatiota.

 
At 27/2/08 17:57, Blogger Rosmariini said...

Pst. Muita herkullisia HeMaPa-haastajia voi käydä katsomassa täältä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails