lauantaina, elokuuta 18, 2007

Valkosipuliset etikkakurkut

Viipaloin tällä viikolla sitten minäkin satsin avomaankurkkuja, jotta pääsimme maistelemaan täällä kotikonnuillammekin Kulinaarimurujen valkosipulisia etikkakurkkuja. Samalla reseptillä valmistettuja kurkkuja saimme syödäksemme myös reilun viikon takaisessa blogipiknikissä.

En ennättänyt tekemään kurkkuostoksia torille sen kummemmin kuin Kauppahalliinkaan, ja marketin vihannestiskin kurkkulaarista kelpuutin mukaani ainoastaan alle kilon verran kurkkuja. Siksi saldona oli vain kaksi valkosipulista kurkkupurkillista, mutta äkkiäkös näitä viipaloi tarvittaessa tekeytymään enemmältikin.

Kulinaarimurujen kattavampi kirjoitus aiheesta löytyy täältä. Lisää opastusta löytyy samaisen postauksen kommenttikentästä, joten kannattaa kurkata myös sinne, mikäli kurkuttelu kiinnostaa.
Valkosipuliset etikkakurkut

Tarvitset:
2 kg avomaankurkkuja
1 l kivennäisvettä
4 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
½ dl suolaa
2 rkl sinapinsiemeniä
nipun tilliä
valkosipulia (perinteisiä 1-2 kpl, yksikyntisiä 3-5 kpl)
kannellisen astian, johon kaikki em. ainekset mahtuvat
lasipurkkeja

Huuhtele ja viipaloi kurkut. Sekoita muut ainekset astiassa (kattilassa, ämpärissä tms.). Jos käytät kynnellisiä valkosipuleita, puolita kuoritut kynnet. Yksikyntiset voit leikata neljään osaan.

Lisää kurkkuviipaleet liemeen ja sekoita hyvin. Aseta astian kansi paikoilleen ja anna kurkkujen muhia liemessä kolmen päivän ajan. Sekoita satsia välillä. Lasipurkita kurkut ja säilytä niitä jääkaapissa.

18 Comments:

At 21/8/07 18:04, Blogger Eräs Saara said...

Ihan piti nyt kääntyä teidän puoleenne mieltä askarruttavassa asiassa. Kas kun päätin että teen tätä ohjetta mukaillen itse maustekurkkuja ja ilmoitin asiasta mielitietylleni joka esitti toiveen, etten laittaisi maustekurkkuihin etikkaa, kun tulee kuulemma parempaa ilman sitä.

Suhtauduttuani skeptisesti tällaiseen mahdollisuuteen, mokoma väitti vielä kivenkovaan, että suolakurkkujen valmistus ilman etikkaa on mahdollista, eikä kaikissa kaupankaan suolakurkuissa kuulemma ole käytetty etikkaa.

Miten niin muka?

Pitääkö minun mennä kohta syynäämään kaikki lähikaupan kurkkupurkit? Tiedättekö te jotain etikattomista maustekurkuista?

 
At 21/8/07 18:07, Blogger Eräs Saara said...

Eiku olin vähän huolimaton, enkä havainnut, että kannattaa ehkä kysyä tuolta alkuperäiseltä kurkkuohjesivulta. Kysyin sieltä! Mutta saatte tekin vastata kyllä!

 
At 21/8/07 18:49, Blogger Rosmariini said...

Vaikeita kyselet (jospa Välispiikillä tosiaan olisi enemmän tietämystä aiheesta, kun siellä pannaan kurkkua purkkiin jo parinkymmenen vuoden kokemuksella), mutta semmoista tuli mieleeni, että itsekin olen kerran päässyt maistamaan kotitekoista kurkkupikkelssiä, jossa oli jotenkin ällistyttävästi onnistuttu säilyttämään tuoreiden kurkkujen raikkaus. Olisikohan se voinut olla etikatonta tavaraa, mene ja tiedä.

 
At 21/8/07 21:54, Blogger Ketturouva said...

Säilykekurkkuja voidaan valmistaa myös niin kuin hapankaalia, maitohappokäymisen avulla. En ikävä kyllä tiedä tarkemmin miten prosessi menee. Pitäisiköhän yrittää etsiä ohjetta, tällä tavoin valmistetut kurkut ovat nimittäin olleet hyviä kun niitä on joskus saanut.

Näitä valkosipulisia kurkkuja voisin kokeilla.

 
At 22/8/07 01:13, Blogger Rosmariini said...

Maistuisiko mielitietylle maitohappokäytetyt kurkut? :)

 
At 22/8/07 21:47, Blogger Antti Vettenranta said...

Mä laitoin tänään satsin tulemaan. Kiitos vaan vinkistä.

 
At 23/8/07 13:00, Blogger siina said...

Herrajee, että nää oli hyviä :P Tai siis on niin kauan kun niitä riittää ;)
Eli kiitti ohjeesta!

 
At 23/8/07 17:03, Blogger Rosmariini said...

Juu, kiitokset vaan Kulinaarimurulaan omastakin puolestani. :)

 
At 24/8/07 10:31, Anonymous Anonyymi said...

Pitihän tätä itekkin kokeilla, vaikkei minkäänlaista säilöntää ole ikinä tullut harrastettua. Ja hyviä tuli! Melko tymäköitä kyllä (laitoin maksimiohjeistuksen verran valkosipulia), lemuan varmaan kauas =P

 
At 2/9/10 21:15, Blogger aleksi said...

mutta suurempi mysteeri kun kurkkujen säilöntä on musta että voiko niistä (virallisesti) tehdä muuta ruokaa? onko sellasiin ohjeita? noita kurkkuja kun myydään hirveät määrät joka kaupassa enkä millään pysty uskomaan että kovin moni lopulta niitä säilöö.

itte oon laittanut noita kaikenlaisiin ruokiin, curry tyyliset varsikin toimii mutta en käytäkään ohjeita :)

 
At 15/7/11 16:47, Anonymous Anonyymi said...

Hei!
Olenhan nyt ymmärtänyt oikein, että kurkut pidetään kolme päivää kannen alla huoneen lämmössä??

tkurkunteossa eka kertaa

 
At 16/7/11 15:48, Blogger Rosmariini said...

Jep, itse olen ainakin pitänyt ja ihan ok on onnistunut.

 
At 6/8/11 12:30, Anonymous Anonyymi said...

Pari kertaa jo tehty, mahtavan hyviä kurkkuja tuli ja vielä kun on itse kasvattanut kurkut, niin......avot

 
At 23/8/12 01:18, Blogger Unknown said...

Menee kokeiluun, vielä saisi avomaankurkkuja! Kruunutillin löytyminen taas onkin isompi ongelma..

 
At 24/11/12 13:42, Blogger Milja said...

Hapatettujen kurkkujen ohjetta voi googlailla esim. venäläisten suolakurkkujen nimellä. Sillä nimellä voi kaupastakin löytää.

 
At 26/8/13 19:51, Anonymous Kirsi said...

Tein etikkakurkkuja joihin tuli valkosipulia ja nyt muutaman päivän jääkaapissa oltuaan valkosipulit ovat ihan sinertäviä. Onkohan asiaankuuluvaa vai onko kurkut nyt pilalla? Ihan tiiviisti kiinni kannet tuoreeltaan laitettiin ja yhden yön olivat huoneenlämmössä ennen jääkaappiin laittoa.

 
At 18/9/17 16:20, Anonymous Anonyymi said...

Aivan loistoresepti! Tarjoilin näitä joku aika sitten sukujuhlissa ja kaikki olivat ihastuksissaan ja kyselivät reseptiä. Kiitos tästä!

 
At 29/8/18 22:18, Anonymous Anonyymi said...

Maassa missa asun etikka on 5%, voinkohan suorassa suhteessa laittaa kaksinkertaisen maaran ja pienentaa muun nesteen maaraa? Haluaisin kokeilla :) Kiitos!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails