lauantaina, elokuuta 04, 2007

Yakisoba

Japanilaisesta yakisobasta on ollut aina silloin tällöin juttua Pastanjauhannan kommenttikeskusteluissa, ja toissa päivänä laadimme viimein omankin wokkiversiomme kyseisestä nuudeliruuasta.

En löytänyt yakisoban ohjetta japanilaisista keittokirjoistamme, mistä syystä nappasin reseptin sitten netistä. Paistoksen maku oli aika mieto, ja se näyttikin aika erilaiselta vaikkapa Wikipedian vastaavaan viritelmään verrattuna, joten en tiedä, onko ohje tarkoitusta varten paras mahdollinen. Ehkä soijasta tehtyä yakisoba-kastiketta olisi pitänyt roiskia sekaan reilummalla kädellä. Tässä kuitenkin summittain suomennettua ohjetta:
Yakisoba (kahdelle - olisi riittänyt kyllä useammallekin)

nuudeleita (vähän yli 100 grammaa)
2 rkl yakisoba-kastiketta
1 pieni sipuli, viipaloituna
4 purjoa, suikaloituna
reilu kourallinen pavunversoja
katkarapuja
2 rkl kasvisöljyä
1 broilerinfilee suikaloituna
paprika, siemenet poistettuna ja kuutioituna
2 munaa, kevyesti vatkattuna
2 rkl säilöttyä inkivääriä, ohuina suikaleina
1/2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä

1. Kuumenna vettä kattilassa ja keitä nuudeleita siinä parin, kolmen minuutin ajan tai niin pitkään, että nuudelit ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta lävikössä ja huuhtele kylmällä vedellä.
2. Yhdistä isossa kulhossa yakisoba-soosi, sipuli, purjot, versot ja katkaravut. Sekoita hyvin. Lisää nuudelit ja sekoita taas.
3. Kuumenna wokkia keskilämmöllä parin minuutin ajan, ja lisää sitten öljy. Kippaa sekaan suikaloitu broileri ja paprikat. Wokkaa koko ajan hämmentäen parin minuutin ajan. Lisää nuudeliseos ja hämmentele kolmen minuutin ajan tai niin pitkään, että seos on lämmennyt kauttaaltaan.
4. Lisää vatkatut munat ja jatka wokkaamista vielä suurin piirtein minuutin verran. Siirrä lautasille ja asettele päälle inkivääriä ja seesaminsiemeniä.

Yakisoba-kastike, (jota ei ohjeen mukaan tarvittu kuin pari lusikallista):
1,2 dl vaaleaa soijakastiketta
1 tl tummaa soijakastiketta
2 tl suolaa
2 tl sokeria

Yhdistä ainekset pienessä kattilassa ja kiehauta. Alenna lämpöä ja keitä pienellä lämpötilalla 10 minuutin ajan. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
Suomalaisten ruokabloggaajien piknikkiä vietetään Helsingissä ensi viikon perjantaina 10.8. alkaen n. klo 18. Jos osallistuminen kiinnostaa, lisätietoja voi kysellä lähipäivinä sähköpostiosoitteesta pastanjauhantaa(ät)gmail.com. Paikalle ovat tervetulleita myös kommenttilaatikkojen kävijät ja kaikki muutkin asiasta kiinnostuneet.

5 Comments:

At 4/9/07 10:04, Blogger salla saarela said...

Me ollaan tehty usein yakisobaa ja ohje on hyvin paljon yksinkertaisempi kuin mitä teidän ohje on. Yleensä paistetaan kaalia ja sipulia pikaisesti, eri erässä sitten pientä pekonisilppua ja nämä yhdistetään keitettyjen nuudeleitten kanssa. Tärkein ainesosa on aito yakisoba-kastike, jota saa Helsingistä Tokyokan -kaupasta jossa myydään japanilaisia ruokia ja tavaroita. Soosi muistuttaa lähinnä Worcestershire -kastiketta, mutta on siinä on ihan oma makunsa. Sitä siten pitääkin hulvata paljon tuohon ruokaan, että siihen tulee juuri oikea aromi. Yritin googlettaa ohjetta tuohon kastikkeeseen mutta en onnistunut siinä... Jos joskus pääsette käymään Tokyokanissa, niin siellä myydään myös valmiita yakisoba-nuudelipusseja, joissa tuo kastike on valmiina jauheen muodossa.

 
At 4/9/07 18:47, Blogger Rosmariini said...

Kiitos tiedo(i)sta! Yakisobahan taitaa olla Japanissa nimenomaan tunnettua pikaruokaa, joten siinä mielessä annoksen pikainen valmistuminen olisi kotioloissakin toivottavaa.

 
At 20/8/08 15:41, Anonymous Anonyymi said...

Ihan vaan tällanen pikkukommentti, että "scallion" on salottisipuli eikä purjo. Pitkään mietin että mitäs hemmettiä 4 purjoa kunnes luin enkun kielisen ohjeen.

 
At 20/8/08 17:21, Blogger Rosmariini said...

Sekoilen tosiaan aina tuon scallionin kanssa. Joissakin yhteyksissä sillä mahdetaan tarkoittaa myös kevätsipulia.

 
At 16/2/14 14:57, Anonymous Anonyymi said...

Postaus 07 vuodelta, mutta kommentoin, kun googletin yakisoban. Sobaan käytetään sobanuudeleita, jotka ovat tummia. Yaki = paistettu, soba = sobanuudeli

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails