keskiviikkona, heinäkuuta 05, 2006

Tivin tillilohi ja feta-perunasalaatti

Jos haluat yllättää itsesi poikkeuksellisen kesäisellä makuelämyksellä, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan näitä ohjeita, etenkin kun lime tekee näistä sapuskoista aivan mahdottoman raikkaita. Kyseessä on tivin kilpailureseptikaksikko, joka on alkujaan peräisin Ruokalan reseptiarkistosta. Jos käytössä on hyvin varusteltu kasvimaa, sieltä saa tähän ruokaan kätevästi tarvittavan tillin, uudet perunat ja yrtit.

(Pitää muuten itse laittaa ensi kesänä hehtomäärin tilliä kasvamaan. Sitä on kulunut nimittäin viime viikkoina aivan älyttömiä määriä.)
Tillipestolohi (4 annosta)

1 puntti tilliä
1 rkl pinjansiemeniä
2 rkl raastettua parmesanjuustoa
2 valkosipulin kynttä
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
600 g lohifileetä

Hienonna tilli, oliiviöljy, pinjansiemenet ja mausteet sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi ja lisää lopuksi parmesanraaste. Leikkaa lohifilee neljään osaan, niin että se jää nahasta kiinni. Mausta halutessasi lohipalat kevyesti suolalla ja pippurilla. (Maustoin ja lurautin kalalle vielä vähän limen mehuakin.) Sivele ne vielä tasaisesti tillipestolla ja paista 200 °C uunissa noin 15-20 minuuttia.
Me paistoimme lohen tuon alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta sapuskan voi valmistaa kuulemma myös siten, että tekee lohesta medaljongit, joita paistetaan pari minuuttia pannulla per puoli. Sitten tillipesto lohen päälle ja uuniin 180 asteeseen arviolta 8 minuutiksi. Paistoaika riippuu luonnollisesti lohen paksuudesta.

Tässä sitten tillilohen kanssa verrattoman hyvin yhteen sopiva fetajuustoinen perunasalaatti. Olen reseptin lähettäjän kanssa samaa mieltä siinä, että tuo perunasalaatin kastike on jotain niin hyvää, ettei sitä oikein pysty sanoilla kuvailemaan. Salaattiin voi kerätä yrttitarhasta persiljan ja mintun lisäksi muutakin mieleistä, esim. itse nyhdin joukkoon hieman basilikaa:
Feta-perunasalaattia (4 annosta)

600 g kiinteämaltoisia perunoita
1 sipuli
1 dl mustia kivettömiä oliiveja
200 g fetajuustoa kuutioituna
hienonnettua lehtipersiljaa
hienonnettua minttua
suolaa ja mustapippuria
kastike:
1 dl oliiviöljyä
1-2 limen kuori raastettuna
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
0,5 dl maustamatonta jogurttia
1 tl dijon-sinappia
suolaa ja pippuria

Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä. Älä keitä niitä liian kypsiksi etteivät ne hajoa salaatissa. Valuta perunat hyvin ja jäähdytä hieman. Kuori jäähtyneet mutta vielä lämpimät perunat ja leikkaa ne reiluiksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja yrtit ja yhdistä kaikki salaatin aineet varovasti nostellen, jottei salaatista tule liian muhjuista.
Valmista kastike. Mittaa kulhoon oliiviöljy, limen kuoriraaste sekä valkoviinietikka ja sokeri. Vatkaa kastiketta kunnes se muuttuu sakeammaksi ja paksummaksi. Lisää jogurtti, sinappi sekä suolaa ja pippuria. Sekoita ja kaada kastike salaatin joukkoon. Sekoita nostellen. Salaatti paranee kun maut saavat tasaantua hetken aikaa.
Tämä kokonaisuus on myös vierasruokana varsin kätevä, sillä salaatin voi tehdä etukäteen jääkaappiin tekeytymään, ja tuommoinen uunilohihan nyt valmistuu muutenkin melkoisen nopeasti. Hyvää!

18 Comments:

At 5/7/06 14:05, Anonymous Anonyymi said...

Meillä syötiin silmittömän hyvää perunasalaattia eilen pihvinräiskäleiden kanssa. Tuli vain mieleen kun tuota pottusalaatin ohjetta lueskelin.

keitettyjä uusia perunoita
kurkku
paprika
vihreä omena
feta-oliiviraejuusto
persiljaa, basilikaa
sitruunapippuria, suolaa
kermaviili

Ainekset silputaan ja sekoitetaan, helppoa kuin heinänteko - ja hyvää.

On se vain tuo uusi peruna ihmeellinen aine. Sitä syömällä voisin elää aika pitkään. Sitten siirtyisin ehken pastaan takaisin.

 
At 5/7/06 14:26, Blogger Rosmariini said...

Silmittömän hyvät reseptit ovat aina tervetulleita! :) Kiitoksia!

Feta-oliiviraejuusto, hmmm, kuulostaa kiintoisalta. Saako kaupasta tuommoistakin? Olen tainnut jäädä raejuustojen kehityksestä hieman jälkeen.

 
At 5/7/06 15:12, Anonymous Anonyymi said...

No kun minussa elääkin pieni lehmä... Samoin meidän lähi-Prismassa.

http://www.arla.fi/appl/ED/ED007FIN/ED007D01.NSF/O/54AF52B471C3B671C1256D0A003E284C

 
At 5/7/06 15:30, Blogger Rosmariini said...

Minussakin asuu pieni lehmä! Arla on pop. Ja reseptejäkin näyttää sivuillaan olevan. Heti osui silmiin pari testaamisen arvoista juttua, nam.

Raejuustoja vaan en ole jostain kumman syystä vähään aikaan harrastanut. Yhteen aikaan vetelin koko ajan näkkäreitä, joiden päällä oli raejuustoa sekä tomaattiviipaleita. Mahdoinko saada silloin hetkellisen yliannostuksen. Mutta noita uutuus(?)juustoja pitää ehdottomasti testata!

 
At 5/7/06 16:17, Anonymous Anonyymi said...

Niin on jo kesäklassikoksi muodostunut tuo perunasalaattiohje meidän suvussa. Ihana! Ja aivan samaa mieltä uuden perunan suhteen. Sitä kannattaa odottaa aina eikä siitä voi saada kyllikseen. :)

 
At 5/7/06 16:31, Blogger Rosmariini said...

Minä olen vakaasti harkinnut, että sitten kun aloitan kesälomani, teen uusille perunoille (siis semmoisille ihanille vastikään pellosta kuokituille) samanlaisen sipuli-voikastikkeen kuin kotona oli ennenmuinoin tapana. Ihan parasta!

Ja miksei sitä voisi koittaa syödä kesän kunniaksi vähän silliäkin. Etenkin jos se on naamioitu sinappikastikkeeseen eikä ole kovin suolaista.

 
At 8/7/06 11:00, Anonymous Anonyymi said...

Eilen testattiin perunasalaatti. Tosin tehtiin mökkiolosuhteissa ja limet/sitruunat jäi kotiin, joten korvattiin sitten happamuus puolella purkkia kapriksia. Ihan sika hyvää.
Tämä pottusalaattiresepti tulee kyllä korvaamaan aiemmin käytössä olleen.

Oiva blogi muuten teillä, paljon saatu vinkkejä meidänkin ruokapöytään!

 
At 8/7/06 12:39, Blogger Rosmariini said...

Olen itsekin edelleen ihan tohkeissani tuosta perunasalaatin ohjeesta. Ruokalan reseptiarkistossa piileskelee kyllä näköjään varsinaisia helmiä, joita en ole hoksannut, vaikka arkistoa usein selailenkin.

Mukava kuulla, että Pastanjauhannasta on iloa! ;)

 
At 8/7/06 16:11, Anonymous Anonyymi said...

Ja minusta on tosi mukavaa jakaa hyviä ruokakokemuksiamme (vaikka ne reseptit ei olekaan omakeksimiä...) muitten kanssa!! Kiva kun löytyy uusia herkkuja. Minä olen niiiin tsiljoona hienoa vinkkiä täältä saanut, hyvä että on joskus jotain vastavinkkiäkin annettavaksi! Totta, Ruokalan arkisto on pohjaton - ja pohjattoman hyvä. Ja muutenkin heillä on hyvä palvelu. Olen sieltä pari kertaa jotain kysynyt ja viimeistään seuraavana päivänä olen Teresa Välimäeltä vastauksen saanut.

 
At 8/7/06 17:32, Blogger Rosmariini said...

On kyllä tosissaan hienoa, että niin monet ovat halukkaita ilahduttamaan bravuuriherkkujensa resepteillä muitakin kotikokkailijoita. Kiitokset vielä kerran näistä ohjeista!

Löysin just iltapäivällä Ruokalasta taas kivan reseptin, joten taidanpa painua tästä kokkaushommiin. Loman ensimmäistä päivää pitää hieman juhlistaa. :)

 
At 10/7/06 15:34, Anonymous Anonyymi said...

Suurkiitos tästä perunasalaatista: aivan ihastuttava keksintö! Tehtiin eilen grillatessa ja sai välittömästi vakiopaikan meidän keittiössämme - ihana, ihana ruoka: ei aina tarvitse grillata valkosipuliperunoita ja lihaa :-) Kaverina fetaperunasalaatille grillasimme marinoituja kasviksia, herkkisienipekoninyyttejä ja jälkkäriksi ja grillattuja hedelmiä + jäätelöä. Täydellistä.

 
At 10/7/06 16:20, Blogger Rosmariini said...

Tuo salaatti muutti kyllä käsitystäni perunasalaatista. En hoksannutkaan, että siitä voi saada noin raikasta ja kesäistä syötävää, kun esim. kaupassa myytävät perunasalaatit ovat enimmäkseen aika tunkkaisia ja raskaita.

Postilaatikkoomme tupsahti tässä eräänä päivänä toinenkin vähän vastaavanlaisen perunasalaatin ohje. Pitää kokeilla sitäkin tässä heinäkuun mittaan.

 
At 30/4/10 09:01, Anonymous Anonyymi said...

Mitä sipulia suosittelette tähän, ihan tavallista? Vai kevät- tai punasipulia?

 
At 30/4/10 10:17, Blogger Rosmariini said...

En ole muistaakseni testannut tätä itse kuin kesällä uuden sadon sipulilla. Se toimii ainakin hyvin.

(Tosin omaan makuuni kävisi ihan mikä tahansa sipuli.)

 
At 30/4/10 18:42, Anonymous Anonyymi said...

Tulipa todella hyvää, kiitos ohjeesta! Kevätsipuli toimi hyvin :)

 
At 24/6/10 10:18, Blogger Anu said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 
At 24/6/10 10:23, Blogger Anu said...

Tämä perunasalaatti menee testiin, vaikka tarkoitus olikin hakea täältä taas sen ihanan sitruunaisen perunasalaatin ohje. Kumpihan olisi parempaa??

Tuo tillipesto on ihanaa uusien perunoidenkin kanssa, en olekaan hoksannut laittaa sitä kalan päälle!

Tässä vaihdossa meidän kesäkalasuosikki: http://www.flavonia.fi/data.php?sivu=ruokaklubi&alasivu=reseptitkala#080613a
(En näköjään osannut linkittää, mutta ehkä tuon osoitteen voi kopsata tai sitten googlettaa "yrttimarinoitua lohta foliossa". En ole vielä tavannut ketään, jolle ei olisi maistunut - jopa lapset tykkäävät. Paras kohteliaisuus tuli 4-vuotiaalta pojalta: "Tämä on melkein yhtä hyvää kuin mumman hauki!" =)

 
At 24/6/10 10:35, Blogger Rosmariini said...

Sitruunainen on tällä hetkellä oma suosikkini. Se on perunasalaatiksi niin mahtavan raikasta.

Suuret kiitokset lohiohjeesta. Kuulostaa kerrassaan herkulliselta. Ja noilta samoilta sivuilta näyttäisi löytyvän vaikka kuinka paljon ihan uudenlaisia kalaohjeita!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails