sunnuntaina, heinäkuuta 09, 2006

Kesäruokakilpailu: Ainailonan quesadillat

Pastanjauhajien kesäruokakilpailu on saatu päätökseensä! Ruoat on tehty, syöty ja tuumittu läpikotaisin. Nämä kilpailut ovat mainio juttu: tulee testattua muiden suosikkireseptejä ja tuuletettua omia, välillä paikalleen juuttuvia ruokatottumuksiaan. Tiukan kilpailun voittajaksi selviytyi lopulta Varo vaan -blogin suojissa toimivan Vaanilan koekeittiön mukavasti, kesäisen provokatiivisesti nimetty kesädildo-ohje. Tuomariston argumentointityötä helpotti vieläpä se, että ruokaohje saapui jauhantapajaan täydellisenä kokonaisuutena, valmiita perusteluita myöten:
 • Kesädildossa yhdistyvät kaikki kesäruoan oleelliset elementit: helppo, nopea, muunneltava, grilliruoka, kevyt, halutessa raskas ja rasvainen, joustava, hyvää myös kylmänä, ainekset hyvin säilyviä ja helppoja hankkia varastoon/löytyy taloudesta muutenkin
 • ohjetta voi helposti säveltää sopimaan erilaisiin makutottumuksiin ja ruoka-aineallergioihin
 • eri täytteillä Kesädildo on joka kerralla uusi elämys, etenkin kun vaihtelee maustekastiketta
 • lämmin ateria, parempi kuin kolmioleipä myös akuuttiin äkkinälkään
 • valmistaminen on hauska ja osallistava sosiaalinen tapahtuma alusta loppuun, jokainen ruokailija voi itse valita täytteensä ja puuhastella luomuksensa muurikkavalmiiksi (paistamisessa ja etenkin kääntämisessä kokemus tekee melkein mestarin) - sopii siis hyvin suurenkin porukan grilli-illan alkupalaksi
 • siinä on juustoa ja se on hyvää!!!
Quesadillat tuovat ainaisiin burritoihin ja fajitaksiin kyllästyneelle mainiota vaihtelua maissitortillojen nautintotapoihin. Kahdesta tortillasta kasataan eräänlainen kaksipuolinen pizza, jossa täytteet jäävät lättyjen väliin. Grillissä paistettaessa juusto sulaa ja liimaa puoliskot yhteen niin napakasti, että lopputuloksen voi paloitella ja syödä siististi sormin.

Kesädildot (taikka quesadillat, kuten texmexikaano sen sanoisi)
 • Parillinen määrä tortilloja
 • Chilikastiketta
 • Juustoa, esim. sinihome- ja mozzarellaa (homejuusto toimi tosi hyvin, kannattaa kokeilla!)
 • Tomaattia ohuina siivuina
 • Tuoretta basilikaa
 • Pippuria myllystä
Tortilloille levitettiin alkuperäisestä reseptistä poiketen kaupan valmista tomaattista salsaa, ei chilikastiketta. Soosin päälle ripoteltiin raastettuja juustoja, aseteltiin kasvisedustus paikoilleen ja pinnalle rouhittiin vielä hieman pippuria. Tässä vaiheessa tuotos oli ylemmän kuvan esittämässä kuosissa. Toinen, niinikään salsalla sivelty tortilla nostettiin kanneksi ja kokonaisuus siirrettiin isolla lastalla kuumalle Muurikalle.

Paistaminen tapahtuu ilman rasvaa ja sitä jatketaan, kunnes dildot ovat molemmilta puolilta kauniisti ruskettuneet ja juusto on sopivasti sulanut. Alempi kuva on tilanteesta, jossa paistoaste miellytti Pastanjauhajia. Kuten Ainailonakin valisti, kääntämisessä on suuri lasta paikallaan. Lasta kädessä grillin äärellä kyykkivää itseään voi välillä viihdyttää painelemalla paistuvaa quesadillaa kevyesti lastallaan, jolloin sulava juusto leviää tasaisemmin tortillojen väliin ja pitää valmiin tuotoksen sitten paremmin kasassa.

Loppuun vielä pieni pyyntö: josko voittaja lähettäisi osoitetietonsa vaikkapa mailitse, niin saadaan palkinto matkaansaatetuksi!

9 Comments:

At 10/7/06 10:19, Anonymous Anonyymi said...

Pakko taas heittaa vinkki quesadilloista; itse olen tehnyt paistinpannulla puolikuun muotoisia quesadilloja, saa kaksi kerrallaan; valiin ainakin juustoa ja myos kana-sinihomejuusto toimii oikein hyvin! Jos taytteena vain juustoa niin sitten vierelle guacamolea, salsaa yms. Guacamolea voidaan tehda monella tavalla mutta itse olen tyytynyt heittamaan vain avocadon ja sitruunamehua kulhoon ja pienentamalla ne sauvasekoittimella.

BBC Foodilla nain ns. kerrosquesadillan, tortillan paalle jotain kasvishassakkaa ja juustoa, muutama kerros samalla lailla ja koko komeus uuniin kunnes juusto oli sulanut; leikattiin tarjolle "taytekakkumaisesti".

 
At 10/7/06 10:36, Blogger Rosmariini said...

Sinihomejuusto toimi kyllä quesadillojen välissä ihan pökerryttävän hyvin. Jäi hieman sinihomejuustoiluvaihe tämän sapuskan myötä päälle - tekisi mieli tunkea sitä nyt joka ruokaan, mikä ei välttämättä ole kovinkaan järkevää.

Kiitoksia vielä kerran minunkin puolestani loistavista kesäresepteistä ja maukkaista hetkistä niin Johannalle kuin kaikille muillekin kilpailijoille! Kaikki ohjeet ovat jo herättäneet melkoisesti kiinnostusta, ja jokainen niistä jää takuulla kotikeittiömme kokkauslistalle. Kesäisiä kokkausterveisiä kaikille!

 
At 10/7/06 23:36, Blogger ainailona said...

No mutta jösses sentäs, nytpäs lykästi! Kun helteen tainnuttamana kömmin pidennetyltä viikonlopulta kiehuvaan kotikoloon ja hikisin räpylöin tassuttelen nettiin, niin mikäs se täällä odottaa: jumalaton trafiikki Pastikselta meille päin, jonka syy näyttää olevan tosi mukava ylläri! Minulle, joka EN KOSKAAN voita mitään!!!

Kiitän arvovaltaista Jauhantaraatia oivasta tuomiosta ja kivasta kisasta. Paljon oli mielenkiintoisia ohjeita liikkeellä.

Lähdenkin tästä heti helteiden hellitettyä avaamaan anonyymi poste restante POpoks osoitetta palkinnon vastaanottoa varten;-)

Ja ei kun dildot tulelle!

 
At 11/7/06 04:29, Blogger Rosmariini said...

Onnea Vaanilaan! Täytyy myöntää, että minä en olisi edes osannut valita näistä ihanista resepteistä voittajaa - jokaista voisin tehdä milloin tahansa uudestaan - mutta Pippurimylly hurmaantui kesädildoihin ihan täysin, mikä helpotti voittajan valintaa ratkaisevasti. Tilanne on siinä mielessä merkityksellinen, ettei herra ole yleensä texmex-ruuan ystävä ensinkään, joten jospa tämä olisi aivan uusi sapuskallinen aluevaltaus. :)

 
At 11/7/06 19:20, Anonymous Anonyymi said...

Ah, nämäkin näyttävät niin herkullisilta. Tätä pitääkin kokeilla joku päivä. =)

 
At 17/7/06 11:08, Blogger Rosmariini said...

Olit näköjään ehtinyt jo kokeilemaankin: näyttävät kyllä tosissaan herkullisilta, nam! En ole ollut netin ääressä lähes viikkoon - mukava päästä kurkkaamaan, mitä ihmiset ovat sillä välin blogeissaan kokkailleet.

 
At 23/7/10 09:33, Anonymous Kirsi said...

Suosittelen lämpimästi silppuamaan quesadillojen väliin sipulia ja tuoretta korianteria. Meillä vakiotäytteenä on myös napakasti maustettu kana sekä tuore paprika. Lätyt paistuvat helposti matalareunaisessa ohukaispanussa (viimeksi eilen), mutta nyt onkin hyvä testata miten ne onnistuvat grillissä.

 
At 6/7/14 23:14, Anonymous Anonyymi said...

Parasta: kevätsipuli, jalopeno, ILMAKUIVATTU KINKKU, juustoraaste. Kiitos Nigella...

 
At 2/8/14 16:23, Blogger Heikki said...

Tämäkin elämys lähtee kokeiluun spurgugrillille tässä eräänä päivänä eli mahd pian.... :)

homeiswhereveripark.blogspot.fi

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails