tiistaina, heinäkuuta 18, 2006

Kerro Alppimaasta

Tarkoituksenamme oli viettää tämä kesä visusti Suomessa, mutta niinhän siinä sitten kävi, että päätimme suunnata muille maille edes muutamaksi päiväksi. Viihdyimme viime kesänä Saksan moottoriteillä ja kaupungeissa sen verran hyvin, että suuntasimme saksaa puhuviin maihin tänäkin vuonna. Sapuskan suhteen odotukset eivät ehkä olleet järin korkealla, koska etenkään Saksa tai Itävalta eivät nyt varsinaisesti ole mitään kulinarismin kehtoja.

Loman ensimmäisen päivän syömisistä ei jäänyt kuvallista todistusaineistoa johtuen osittain siitä, että huomiomme kohdistui kerrankin hieman muihin asioihin kuin ruokaan. Juutuimme heti alkuun kunnon ruuhkaan, jonka syyksi selvisi autobaanalle lastinsa levittänyt pullorekka. Sveitsin puolelle selvittyämme nautimme Marché-nimisessä tienvarsipaikassa ihanan rapeaksi paistettua Raclette-päällysteistä perunaröstiä, mutta siihenpä se sitten jäikin, koska pian ruokailun jälkeen alkoivat vaikeudet. Vuokra-automme hajosi harmillisesti, ja uuden auton saamisessa kesti sen verran pitkään, että kun viimein pääsimme ensimmäiseksi määränpääksi valittuun Geneveen, mistään ei tuntunut saavan enää sapuskaa.

Helteinen Geneve ei muutenkaan jättänyt kamalan hyvää mielikuvaa itsestään – hotelli oli sotkenut (etukäteen tehdyn ja jopa maksetun) huonevarauksemme, mistä syystä meinasimme jäädä paitsi ilman ruokaa myös ilman majapaikkaa. No, automatkailussa saa varautua myös vastoinkäymisiin, ja Genevenjärven hienot maisemat sekä Sveitsin että Ranskan puolella lievittivät tehokkaasti enintä harmitusta.

Matkan seuraavat päivät sujuivat huomattavasti leppoisammin, vaikka ruuhkissa istuminen ei jäänytkään ensimmäiseen päivään. Minä luonnollisesti rakensin autoon pienimuotoisen pesän, mistä syystä siellä viihtyi, vaikka matka ei aina edennytkään toivotulla tavalla. Käsillä oli koko ajan runsaasti juotavaa, hieman syötävää (verensokerin laskun varalta) sekä (ääneen)lukemista, joten meitä eivät ruuhkat rasittaneet (tosin kolaripaikkojen näkeminen on aina yhtä ankeaa).

Sveitsiläinen ruokatarjonta olisi ehkä parhaimmillaan talviaikaan. Nyt oli oikeasti niin kuumaa, ettei kerta kaikkiaan tehnyt mieli edes maistaa fondueta, suklaata tai muita kylmempään kauteen paremmin sopivia herkkuja. Oma mielenkiintoni kohdistuikin lähinnä ruokalistojen salaattiosioihin. Yllä olevan kuvan salaatissa oli jotain paikallista kinkkua sekä Greyerzer-juustoa, joten sen verran tuli nautittua paikallisistakin ruokalajeista. Niin, ja jätskille piti tietenkin päästä, kun maassa kerran oli Mövenpickin kuppiloita.

Sveitsissä sijaitseva Luzern oli yllättävän mukava alppikaupunki. Luulin sitä alkujaan kohtuullisen pieneksi kyläksi, mutta paikka oli ainakin näin turistiaikaan hyvinkin virkeä. Luzernissa oli suureksi riemukseni jopa Starbucks, joka tarjoili meille helteisen päivän alkajaisiksi aamiaista. Kuvassa Pippurimyllyn lautaselle päätynyt mustikkamuffinssi sekä jäälatte.

8 Comments:

At 18/7/06 14:51, Blogger Oskari said...

"Hei mä tiedän tuon paikan", huudahdin kun näin tuon ensimmäisen kuvan. Kävin itse viikon mittaisella reissulla Sveitsin halki viime kuussa. Tuli nähtyä Zürich, Luzern, Interlaken, Geneve, Vevey ja Bern noista Sveitsin kaupungeista. Tykkäsin kyllä itsekin. Matkaraportista tosin vasta 3/6 valmis.

 
At 18/7/06 15:18, Blogger Rosmariini said...

No niinpä näyttää! Olit näköjään ehtinyt käydä Liechtensteinissakin ihan ajan kanssa. Itse kävimme vain pikaisesti Vaduzissa kurkkaamassa, kun Itävalta kutsui.

Aika monenlaista sitä mahtuu niinkin pieneen maahan. Sveitsin länsiosa oli ihan niin kuin olisi Ranskassa ollut.

 
At 18/7/06 15:23, Anonymous Anonyymi said...

Pöh, ohi ajoitte ettekä edes kahville poikenneet! *paheksuvaa mutinaa* ;)

Kuvan nähdessäni kyllä tuumasin samoin kuin Oskari, kävin nimittäin itse viime viikolla Luzernissa, juurikin samaisella sillalla käveleskelemässä.

 
At 18/7/06 15:48, Blogger Rosmariini said...

Jos emme olisi viimein onnistuneet keinottelemaan itseämme sisälle siihen onnettomaan hotelliin, olisit ehkä päässyt majoittamaan kaksi likaista, hikistä ja väsynyttä jauhajaa. :D

Mutta tosissaan harmi, että Geneven seudulla pyöriminen meni ihan puihin sen auton hajoamisen takia. Hienoissa maisemissa kyllä asut - ei voi kuin kadehtia!

 
At 18/7/06 16:33, Anonymous Anonyymi said...

Sveitsi on kyllä vaarallinen maa. Sinne kun kerran menee, on päästä uudelleen. On ne vuoret sen verran hienoja! Eikä se ruokakaan pahaa ole...

 
At 18/7/06 19:57, Blogger Rosmariini said...

Onhan se paljon hauskempaa syödäkin, jos voi samalla ihailla vuoristomaisemaa. :)

 
At 18/7/06 21:34, Anonymous Anonyymi said...

Yhdyn Oskariin ja Emmaan. Minulla on lisäksi parin tuhannen palan palapeli kyseisestä sillasta (joka tosin odottelee yhä muuton jäljiltä uutta sijoituspaikkaa). Itse paikalla käynnistä onkin jo kymmenisen vuotta.

 
At 18/7/06 22:16, Blogger Rosmariini said...

No Luzernhan nyt on vallan suosittu, kun kaikki ovat sinne jossain vaiheessa ängenneet. :) Puusillan kupeessa uiskenteli muuten muutamia sorsia - mahtoikohan kyseessä olla teikäläisen sorsafarmin haarakonttori?

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails