sunnuntaina, maaliskuuta 12, 2006

Pakastimen uumenista


Kesä lähestyy kovaa kyytiä, mistä syystä voisi olla korkea aika alkaa tyhjennellä pakastinlokeroita edelliskesän marjoista sun muusta sadosta. En ole sesonkituotteiden ylimpänä ystävänä kovinkaan innokas pakastaja, mutta aina sinne pakastimen kätköihin tahtoo kuitenkin jotain kertyä. Olisikohan innokkaasti marjastavilla vanhemmillani osuutta asiaan? Aluksi otin kohteekseni mansikkapussukat, joista yksi ehätti jo taipumaan marjarahkaksi:

Marja- tai hedelmärahka

1 tlk maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
1–2 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
2 dl marjoja tai 3 dl pilkottuja hedelmiä

Rahkajälkkäri valmistuu vallan helposti. Kerma vatkataan vaahdoksi, minkä jälkeen yhdistetään siihen muut ainekset.

Seuraavaksi pitää keksiä, minkälaisia ruokia voisi tehdä hilloista eli suomuuraimista (minä en suostu käyttämään sanaa lakka, paitsi jos puhun lakkalikööristä tai muista teollisista tuotteista) taikka vaikka karviaisista. Puolukoitakin taitaa löytyä useampi pussukka. Niistä voisi tehdä muiden ideoiden puutteessa vaikka survosta. (Nyt alkoikin tehdä mieli maksapihvejä.)

8 Comments:

At 12/3/06 21:20, Anonymous Anonyymi said...

yksi reseptivihkoni vaikeimmista....: jäisiä puolukoita ja kuumaa kinuskikastiketta (tetratavaraa kaupasta) päälle. nam. samoja pakkasenpurkamispäiviä täälläkin...

 
At 12/3/06 23:00, Blogger Rosmariini said...

Tuo kuulostaa kyllä tosissaan vaikealta. ;) Mutta pitää ehdottomasti kokeilla: makea kinuskikastike + kirpeät puolukat = slurpsis.

 
At 13/3/06 11:52, Blogger piua said...

Tuo edeelisen kommentin ohjehan on tavallisemmin tarjoiltu ravintolassa yhdistelmällä karpalot+kinuskikastike, mutta kyllä puolukat käy yhtä hyvin. Itseni kohdalle ohje tuli vanhojentanssi-illallisella ja olin hyvin järkyttynyt, kun tajusin, että kastike oli kuumaa, mutta marjat jäisiä...

Piti lisäämäni ohjeisiin että puolukasta saa myös mainiota rahkaa, se on mukavan hapanta eikä yhtään liian makeaa. Itse käytän puolukkaan useimmin aamupuuroni maustamiseen: kun puuro on jo valmista kattilassa, lisään jäisiä marjoja ja annan niiden sulaa kannen alla. Näin saa tavallisestakin kaurapuurosta maistuvampaa. Naminami!

Kiitos kivasta blogista, täältä saa mukavasti inspiraatiota keittiöön!

 
At 13/3/06 14:39, Blogger Pille said...

I made 'rahkajälkkarin' twice last week - once with blueberries, once with lemon. Dead simple indeed, but oh so tasty:)
Would love to make the lingonberry-kinuski version, but sadly I can't find lingonberries here in Scotland. Stuff like that makes me miss home always:(
Sorry for the non-Finnish comment - I can read alright, but would make loads of spelling mistakes if I'd try to write, so I rather not:)

 
At 13/3/06 15:18, Blogger Polkkapossu said...

Sellaisen hassun rahkan tein kerran, johon laitoin puolukoita ja murennettuja dominokeksejä. Toimi.

 
At 13/3/06 17:45, Blogger Rosmariini said...

Täällähän on paljon mukavia marjankäyttöideoita, kiitokset vaan kaikille. Maitorahkaa voisi selvästi yhdistellä marjoihin ja hedelmiin paljon monipuolisemmin kuin olen hoksannutkaan.

Pille: Uskoisin, että enin osa Pastanjauhannan lukijoista ymmärtää myös englanninkielisiä kommentteja, joten tervetuloa kommentoimaan vaan jatkossakin. :)

 
At 14/3/06 12:23, Anonymous Anonyymi said...

Kuinka kukaan ei ole vielä maininnut puolukoiden käyttöä visipuuroon? Sehän on suurta herkkua!
Tosin täälläkin päin Eurooppaa on sama ongelma kuin Pillellä, puolukoita ei löydy mistään :(

 
At 14/3/06 19:36, Blogger Rosmariini said...

Vispipuuro on kyllä ihanaa; pitääkin upottaa pari puolukkapussukkaa siihen. Meilläpäin se tunnetaan nimellä lappapuuro.

Hassua, että niin tuttu marja kuin puolukka onkin, en ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että se on varsinaisesti kai ainoastaan pohjoisten havumetsäalueiden kasvi. Pitäisiköhän alkaa laivaamaan puolukkaa läjäpäin eteläisempään Eurooppaan? :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails