tiistaina, tammikuuta 31, 2006

Savipatamurkinaa

Meillä oli täällä Pastanjauhannassa jokin aika sitten juttua savipadasta, ja nyt viimein kaikkein vitkastelujen jälkeen kaivelimme oman patamme hyötykäyttöön. Seuraava ruoka&viini-lehdestä (10/2002) kotoisin oleva savipataresepti on yksi ruokasuosikeistamme. Kalkkuna hautuu savipadassa mukavan meheväksi, ja lisäkkeiden epätavallisuus ja poikkeuksellinen raikkaus takaavat varmasti tavallista mieleenpainuvamman ruokahetken:
Kalkkunaa ja homejuustopäärynöitä (kuudelle)

noin kilo kalkkunan rintafileetä
2 rkl Mild Curry Paste -tahnaa
3 päärynää
100 g sinihomejuustoa
LISÄKSI
kasvisliemessä haudutettuja ohrasuurimoita
Baby-pinaatinlehtiä (Dole)
pihlajanmarjahyytelöä

Hiero kalkkunan pintaan Mild Curry Paste -tahna. Nosta liha vedessä liotettuun savivuokaan.
Halkaise päärynät. Poista teelusikalla siemenkodat. Täytä kolot sinihomejuustolla ja nosta ne kalkkunan kanssa samaan pataan. Pane pata kylmään uuniin. Kypsennä 200 asteessa noin tunnin ajan.
Voit kypsentää kokonaiset ja esikypsennetyt ohrasuurimot samanaikaisesti kasvisliemessä toisessa savipadassa tai kypsennä ne pakkauksen ohjeen mukaan liedellä.
Anna lihan vetäytyä. Leikkaa se sitten ohuiksi viipaleiksi ja ripottele viipaleille kevyesti suolaa. Tarjoile kalkkuna pinaatinlehtipedillä ohrasuurimoiden ja pihlajanmarjahyytelön kera.

Savipadan kanssa puljatessa tahtoo joskus unohtua, että pata pitää panna nimenomaan kylmään uuniin. Kerran jos toisenkin olemme kuumentaneet uunin jo valmiiksi ja joutuneet jäähdyttelemään sitä sitten urakalla. Eli energian tuhlaamiseksi tahtoo mennä moinen. Lisäksi pataa pitää uittaa etukäteen vedessä, kuten tuossa ohjeessakin todetaan.

Savipataan voi virittää myös jälkiruokia, ja voipa siinä leipoa halutessaan vaikka leipää. Voisi ottaa viimeiset vuodet sangen vähällä käytöllä olleen saksan kielen ohjelmaan ja testailla joskus näitä Römertopfin omiakin reseptejä. Miten olisi vaikka Hefe-Mischbrot, Geschnetzeltes Rindfleisch tai Rebhuhn in Weißwein? Tai possua? So fein ist Schwein.

2 Comments:

At 4/2/06 23:37, Anonymous Anonyymi said...

nam, pitää kokeilla tuota kalkkunaa valuraudassa!oletteko kokeilleet leivän leivontaa savipadassa?pata liotetaan normaalisti?Pata pitänee voidella? Ja tietty kylmään uuniin - mitenkäs paistolämpötila?ja kansi ei päällä? Terv. nimim. savipadasta haaveileva

 
At 5/2/06 14:12, Blogger Rosmariini said...

Ei olla itse kokeiltu, mutta suunnitelmissa on ollut. Samaisessa ruoka&viini-lehden artikkelissa on savipadassa tehtävän tomaatti-fenkolileivän ohje, johon tulee nesteeksi tomaattimehua. Pata tosiaan liotetaan ja kuivataan + voidellaan sitten sisäpinta öljyllä. Taikinaa nostatetaan jonkin aikaa, ja sen jälkeen tumpataan pata kylmään uuniin (175 astetta 45-50 minuuttia). Ja kansi käsittääkseni päälle.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails