lauantaina, tammikuuta 28, 2006

Tonnikalaa ja thai-voita

Minulla alkaa usein tehdä kamalasti mieli tonnikalaa silloin, kun perinteisiä lohipohjaisia kalaruokia on tullut tehtyä liian usein. Tonnikalasta saa raikasta, nopeasti valmistuvaa ja "vähän erilaista" kalaruokaa, jottei elämä käy yksitoikkoiseksi. Se on perusmaultaan hyvin mieto, joten vähän voimakkaammilla kastikkeilla makua on helppo muokata eri suuntiin. Toisaalta tonnikala toimii hyvin myös hienovaraisen miedoissa sovelluksissa kuten sushissa.

Thai-tonnikalaan tarvitset nämä:

1 lime
50 g voita
1 sitruunaruohon varsi - kovat uloimmat lehdet irrotettuna ja pehmeä sisus silputtuna
2 kevätsipulia
1 valkosipulinkynsi, murskattuna
1 chili - voimakkuus makusi mukaan
1 (per ruokailija) tonnikalafilepihvi, noin tuuman paksuinen on hyvä
öljyä paistamiseen
suolaa, pippuria
riisiä

Raasta puolikkaan limen kuori ja puolita sen jälkeen lime. Älä tee kuten minä (puolitin ensin ja raastoin sitten - limemehua oli ympäri keittiötä). Kuoreltaan raastetun puolikkaan mehu puristetaan tehosekoittimeen (tai kulhoon, jos käytät sauvasekoitinta) ja ehjä puolikas säästetään koristeluun. Lisää voi sekoittimeen, samoin kuin silputtu sitruunaruoho, kevätsipulit, valkosipulinkynsi - ja tietenkin se aluksi raastettu limenkuori. Mausta suolalla ja pippurilla ja surruuta koneella niin että saat kohtalaisen tasaista voita. Joissain ohjeissa tämäntyyppiseen thai-voihin laitettaisiin ehdottomasti myös puska korianteria. Pastanjauhajille sen riittävän hienovarainen käyttö ei vielä ole auennut. Yleensä tuloksena on saippuan makuinen ruoka ja onneton jauhaja. Niinpä olemme viime aikoina jättäneet korianterin kylmästi ulos thai-ruoistamme.

Kaavi maustevoi sekoittimesta leivinpaperille. Muotoile voista paksuhko tanko ja kiristä leivinpaperi karkin tavoin tiukalle rullalle, jotta tangosta tulee kauniin tasainen. Laita rulla jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään. Tähän on hyvä varata aikaa vartista ylöspäin, pakastimessakin. Tässä vaiheessa voit laittaa riisin tulelle.

Sitten asiaan: kuumenna parilapannu kunnolla kuumaksi (niin että höyry/savu nousee). Hiero tonnikalafileiden pintaan (oliivi)öljyä sekä suolaa ja pippuria myllystä. Paista pannulla maksimissaan 1-2 minuuttia per puoli. Tarkoituksena on saada pintaan kunnon väri (parilapannulla tulee herkulliset "grilliviirut") mutta jättää fileen sisus samalla mehukkaan punaiseksi. Tähän tarvitaan kunnolla kuuma pannu, jottei sisus kypsy liiaksi sillä välin, kun ulkokuori rapeutuu.

Jos teet lautasannokset, laita keko riisiä lautasen keskelle ja tonnikalafile päälle. Fileelle leikataan sitten pari siivua jähmettyneestä maustevoipatukasta. Voinapit sulavat mukavasti lämpimän kalanpalan päälle. Jos huomasit alussa säästää limeä koristeluun, leikkaa siitä pari lohkoa joka lautaselle. Ainakin itse jotenkin tykkään puristaa pöydässä sitrusmehua lohkosta kalaruokien päälle - vaikka se sotkee sormet eikä välttämättä joka ruokaan edes istu.

6 Comments:

At 28/1/06 20:38, Blogger Samuli said...

Tonnikala on meikäläiselle tuntematon maa. En tiedä miksi pelkään ko. raaka-ainetta niin paljon. Tonnikala on mielestäni yhtä hassua ja omituista kuin krokotiili, jota joskus vuosia-vuosia sitten söin: molemmat rikkovat sääntöä "kala on kalaa ja liha on lihaa". Tonnikala kun muistuttaa pihviä, ja krokotiili puolestaan on kuin kanaa, joka kuitenkin on rakenteeltaan hieman kalan kaltaista.

Ohjeesta selviää, että tonnikalaa paistetaan vain pieni tovi. Mutta kertokaahan, miten sitä voisi marinoida? Ja pitääkö sen olla huoneenlämpöistä (niinkuin lihan) ennen paistamista?

Hui.

 
At 28/1/06 21:00, Blogger Pippurimylly said...

En hirveän pitkään pitäisi huoneenlämmössä ennen paistamista - kalat kuitenkin pilaantuvat kohtalaisen nopeasti lämpimässä. Siinä mielessä lienee turvallista laskea tonnikala kalojen lahkoon :)

Marinointi ei ole pakollista, mutta sitrusmehu-soija -linjalta on turvallista alkaa kokeilemaan. Tässä on yksi esimerkki wasabi-soijamarinadista.

 
At 28/1/06 21:21, Blogger Rosmariini said...

Ruokalasta löytyy muutamia vinkkejä tonnikalan marinointiin. Tonnaria ei tosiaan kannata paistaa kovin pitkään, ellei halua lopputuloksen muistuttavan purkkitonnikalaa.

 
At 29/1/06 00:20, Blogger Antti said...

Marinointiin voi kokeilla myös wasabilla maustettua soijaa. Mutta parasta tonnari on mielestäni täysin raakana. Nam!

 
At 29/1/06 22:49, Anonymous Anonyymi said...

Tonnikala on aina parasta raakana, mutta Suomesta sitä ei yleensä saa tarpeeksi tuoreena (ymmärrettävistä syistä) vaan se on pakastettu välillä joka aiheuttaa rasvaisuutta muuten puhtaaseen makuun.

Tonnikalan saa helposti ja perinteisesti marinoitua makeassa soija-liemessä. Muistaakseni suhde on
4 rkl soijaa
2 rkl sakea (tai hätätapauksessa kuivaa valkoviiniä)
1 tl sokeria

Kala fileroidaan pienehköiksi (yleensä käytän fileen leveys x 3-5 cm) fileiksi ja annetaan marinoitua puolisen tuntia.
Kalat pois liemestä ja paistetaan kevyesti. Liemi kaadetaan pannulle niskaan ja annetaan kiehua hetken.
Kalat tarjotaan liemessä kulhosta.
Marinadia voi maustaa esim. teelusikallisella wasabia tai raastetulla inkiväärillä.

 
At 29/1/06 23:37, Blogger Rosmariini said...

Jos joku ei ole sattunut huomaamaan, niin Rahinan koekeittössä on myös tehtailtu tonnaria. Näyttää herkulliselta!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails